Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Ne, ne bo se premaknilo. Sem slišal. Zdaj sem bil z Janšo, pa to. Pravijo, obetajo se lepši casi. Predvsem gre za gradnjo drugega gospodarskega razstavišca, v tem kontekstu pa bi bila tudi stadion in košarkarska dvorana.
Branko Oblak
13. oktober 2009
 NATISNI
Anticev preporod Srbije
Zoran Milicev

Zoran Milicev, beograjski dopisnik Nogomanie, se pridružuje veliki nogometni evforiji, ki vlada v Srbiji po uvrstitvi srbske reprezentance na svetovno prvenstvo.

Zoran Milicev je dopisnik Nogomanie iz:
BEOGRADASelektor srbske nogometne reprezentance Radomir Antic in 'njegovi otroci', kakor on imenuje svoje nogometaše, pakirajo kovcke, odhajajo namrec na srecanje najboljših reprezentanc na svetu. Sami, brez spremstva, s prepricanjem vase in mocjo Srbije. Krog pred koncem kvalifikacij. Srbija je zakljucila prvi del poti, drugi, še težji, jo caka prihodnje leto, v Južni Afriki. Septembra lani, ce smo iskreni, o takšnem razpletu nihce ni upal niti sanjati.

Novo vodstvo nogometne zveze na celu s Tomislavom Karadžicem, ki zagovarja stališce, da na delovanje zveze nic ne vpliva bolj kot rezultati clanske reprezentance, je sprejelo pogumno, hazardersko odlocitev in se zahvalilo neizkušenemu Miroslavu Djukicu, usodo srbskega nogometa pa prepustilo Radomirju Anticu. Leto dni pozneje: nasmešek predsednika in dvignjene roke selektorja, sijajnega cloveka, ki je s svojim znanjem in karizmo slehernega Srba prisilil v to, da se njegovemu delu zgolj klanja. Radomir Antic je združil nogometno Srbijo, ki ima po dolgih letih koncno le enega cloveka in ne vec deset ljudi, ki odlocajo. Selektor je 'izumil' Nenada Milijaša, prebudil Miloša Krasica, preporodil Dejana Stankovica, zaupal je Vladimirju Stojkovicu… Antic je reprezentanci vrnil kult in trikrat zapored napolnil Marakano

Antic je strog selektor
Antic je nogometašem kmalu po svojem prihodu postavil jasna pravila obnašanja na in izven igrišca. Selektor je vztrajal na disciplini, casi ponocevanja in pijancevanja, kar se dogaja pri Hrvatih, so minili. Antic si pravil ni le izmislil, temvec je tudi dosledno vztrajal pri njihovem spoštovanju. Antic je kot pravi psiholog v reprezentanco vnesel za balkanski prostor nekaj novega – spoštovanje hierarhije ter medsebojno spoštovanje in podporo. Selektor je znal podpreti vratarja Stojkovica, stal je tudi za Nikolo Žigicem, ki ni igral za svoj klub. Podpiral je 'svoje otroke', ko je bilo to najbolje potrebno, oni pa so mu vrnili s primernim obnašanjem v karanteni in na igrišcu. Obljubil je tudi, da bo Srbiji dal novega Milinka Pantica. To je postal Nenad Milijaš, strokovnjak za standardne položaje oziroma proste strele. Kljucna igralca v Anticevem moštvu sta tudi Miloš Krasic in Milan Jovanovic. Predvsem slednji je v reprezentanco vstopil skozi mala vrata, tedaj, ko mu ni šlo. Srbi so to potezo obsodili, a ko so videli, da ima Antic prav, ponižno sklonili glave in selektorju priznali njegov prav.

Ponovno 'velika Srbija'
Srbija je sposobna izgubljati tekme, vendar ne more biti nadigrana. Vedno namrec igra ofenzivno, hrabro, vseskozi v zraku visi zadetek. Antic že vseskozi poudarja, da Srbija ne sme igrati po liniji najmanjšega odpora, ima namrec reprezentanco z velikim srcem, z odlicnimi posamezniki, ki igrajo v najvecjih klubih po Evropi. Anticevi predhodniki pa so vseskozi poudarjali, da mora biti Srbija skromna, da se ne sme previsoko ceniti, ker je konec koncev majhna. Naj na selektorsko klop ponovno sedeta Djukic ali Clemente? Ne, oba sta napaki iz preteklosti. Srbija je prehodila pot od samo 3000 gledalcev na tekmi proti Finski, preko praznih tribun na tekmi s Kazahstanom, pa vse do 50.000 gledalcev na treh tekmah v tem kvalifikacijskem ciklusu. Zakljucek: Srbija ponovno navija, Srbija je znova dobila reprezentanco. Srbija se je ponovno naucila 'Bože pravde', vrnil se je tudi kult reprezentance. Odhod v Južno Afriko je znala cela država proslaviti na primeren nacin, Antic in 'njegovi otroci' so si to zaslužili. Vec tisoc ljudi se je zbralo na ulicah Beograda in drugih srbskih mest po visoki zmagi nad Romunijo. Nogomet je, zahvaljujoc Radomirju Anticu, v Srbiji ponovno tema številka ena.

 NATISNI    
Srbi zamenjali igrišce za trening
Zvezdi ponujali milijon za poraz
Antic se je odrekel še zadnjemu
Novozelandci šokirali Srbe
Antic crtal šesterico
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Bi radi obogateli, pa nimate smisla za posel? Nic hudega! Še vedno vam preostane to, da se dokopljete do zgodovinskega kosa "opreme" nekdanjih nogome...
Wenger: francoski carovnik
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje