Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Poznavanje Slovenije je tu zares porazno. Kljub temu, da smo clani Evropske unije, v teh krajih precej bolje obvladajo geografijo Afrike in posledicno to, od kod prihajajo posamezni afriški nogometaši.
Valter Birsa
9. oktober 2009
 NATISNI
"Slovenci" zadnja ovira Slovencev
Klemen Kos

Slovaška se je proti Sloveniji znašla v enakem položaju, v kakršnem je bila Slovenija na višku svoje slave. Slovenija je danes slovaška Ukrajina ali Romunija.

Ironija je, da bo Slovenija mednarodno potrditev iskala v deželi, ki ji je nic hudega slutec in nezavedajoc se pravi trn v peti pri iskanju njene mednarodne identitete. Slovenija ali Slovaška, dve imeni, ki še danes begata "stare" Evropejce iz zahoda. Glede na to, da se je v zadnjih letih pojavilo že toliko tiskarskih škratov, da bi ti lahko napolnili že celo knjigo pravljic, ne bi bili preseneceni, ce kdo o obracunu poroca kot o gostovanju "Slovenije v Sloveniji" ali da Slovaška doma gosti Slovaško.

Ironija je tudi v tem, da bo v soboto prav Slovenija na Slovaškem zavzela enako vlogo, kakršno so v naših mislih nekoc zasedli Ukrajinci in Romuni. Slovaška je na nogah, živi za najpomembnejšo tekmo od svoje osamosvojitve, nasproti pa ji stoji mala a iz njenega stališca tudi neznansko velika Slovenija. Zadnja ovira pred valom nebrzdanega veselja in radosti. Zabavno, ni kaj. Vzporednic s tem ni konec – tudi Slovaška ima svojo ruševino, ki jo tako, kot smo mi nekoc imenovali Centralni štadion, oni imenujejo Tehelno pole. Star, razpadajoc objekt, nabit s posebno energijo.

Dvoboj "dveh Slovašk ali dveh Slovenij" bo ne glede na razplet ostal zapisan v kolektivnem spominu obeh dežel. Ena ga bo postavila na svoj oltar uspehov, druga bo v njem tocila solze. Morda smo navidez v boljšem položaju mi, saj smo nenazadnje okusili slast igranja na najvecjih svetovnih prvenstvih, a vendarle je nogomet drugacen – tudi ko ti velik podvig uspe drugic ali tretjic, ni užitek prav nic manjši.

Pricujoci obracun s Slovaki je tudi dokaz, da se v nogometu zarecenega kruha poje veliko. Ko se je leta 2002 pocasi zakljucevala prva zlata era slovenske reprezentance, je marsikdo pomislil, da je bil tedaj prica enkratnemu zgodovinskemu fenomenu. Da bi država z dvema milijonima prebivalcev, slabo nogometno infrastrukturo in skromnim bazenom igralcev ponovno nastopila na velikem turnirju? Ni šans! No, zgodovina pravi drugace. Slovenska reprezentanca je po prstih dobila dovolj udarcev, da si je od njih lahko opomogla in samozavest zacela graditi na novih temeljih. Rezultat tega je reprezentanca z znacilnostmi ere 2000 – 2002: prepoznaven slog igre, narod na nogah in enajsterica, ki jo zna iz glave prebrati vsak kolikor toliko reden spremljevalec tega športa. V deželi, ki navkljub svoji majhnosti nima veliko tolerance do neuspeha, je takšno stanje vselej enkratno in ima precej omejen rok trajanja. Prav možno je, da bo v naslednjem kvalifikacijskem ciklu naša izbrana vrsta pokurila celotno psihološko energijo in zopet zapadla v krizo, a ta kratek cas izjemnosti bo ostal.

Ne smemo se slepiti in celotne zgodbe postaviti na kocko zaradi obracuna v Bratislavi. Preobrazba iz ekipe brez igre in brez obraza v moštvo, ki kandidira za nastop na SP je izjemno, zato je ne glede na koncni razplet v naši kvalifikacijski skupini izbrana vrsta dosegla velik uspeh. Zavrnila je zlobne predpostavke, da se spreminja v topovsko hrano velikih in živi na že medlecih starih spominih. Da je Slovenija v desetih letih vzgojila dve generaciji, ki sta oziroma sta blizu svetovnem prvenstvu, je uspeh, na katerem je treba graditi samozavest za naprej. Pohvalna je tudi odlocitev predsednika NZS, da podaljša pogodbo s selektorjem Kekom in mu tako v najbolj nemirnih dnevih profesionalne športne kariere vlije dodatno samozavest. Slovenija v soboto igra svoj mali finale svetovnega prvenstva in svoj finale Lige prvakov. Ce ne bo uspela, si vseeno lahko cestitamo in zacnemo znova. Ce zmagamo, smo zapisani v zgodovino. Na poti nam stojijo le … Slovenci! (slovaški izraz za Slovake – op.a)

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Pred približno petimi leti so se v angleških medijih pojavila namigovanja, da v ligi Premiership igra nogometaš, ki je preživel znamenito letalsko...

Ekskluzivno: Daniel Bilos
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje