Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Sem zelo zadovoljen, da sem odigral 90 minut. Pred tekmo sem bil namrec dokaj živcen, saj sem pred tednom dni imel potres možganov.
Sebastjan Cimerotic
21. september 2009
 NATISNI
Maribor, zbudi se!
Miran Zore (foto: SPS)

Kaj se dogaja v Mariboru? Slovenski državni prvak vse bolj zaostaja za najboljšimi. Je upanja na obrambo naslova prvaka že konec?

Še pred tedni se je spogledoval z Ligo prvakov in nato z ligo Europa, danes ne more premagati niti Drave. To je današnja realnost Maribora, slovenskega prvaka, ki že štiri kroge ni okusil slasti zmage v prvi ligi. Maribor v Ligi prvakov, deset milijonov za Mihelica, Olympiakosovo zanimanje za Tavaresa… Vse te in mnoge druge optimisticne in zanimive napovedi, ki so jih Mariborcani razglašali v preteklosti, so v tem trenutku že globoko na strani neverjetnega. Realnost je namrec povsem drugacna. Razglašeni Maribor obupuje ob strelski neucinkovitosti Marcosa Tavaresa, v lanski sezoni drugega strelca lige, ob katastrofalnih napakah v obrambi in njihovi posledici - razprodaji tock. Tekma v Ljubljani ni prinesla popolnoma nic novega. Nov poraz, znova slaba igra. Še sreca, da je pred leti že odpisani Dragan Jelic v tako dobri strelski formi. Kaj se torej dogaja v Mariboru?

"Okostnjaki" še vedno strašijo
Dejstvo je, da ima Maribor težave danes predvsem zaradi svoje preteklosti. Klub je pred leti, kmalu po preboju v Ligo prvakov, zabredel v velike financne težave, ki se vlecejo še danes. Ko je Zlatko Zahovic prevzel funkcijo športnega direktorja, je bil klub financno povsem na dnu in še sreca, da se je našel Bolgar Makriev, ki ga je Zahovic ob prvi priložnosti zelo dobro prodal v Izrael. Dolarji, ki so jih za njegov prestop nakazali pri Ashdodu, so Maribor obdržali pri življenju. Zahovic je kupil nekaj casa in miru. S tem pa "okostnjakov v omarah" (dolg naj bi po zadnjih informacijah znašal 800.000 evrov) še ni zmanjkalo, kar je presenetilo celo samega Zahovica in poslovnega direktorja Bana. Naslov prvaka je bil v želji po preživetju in napredku zatorej imperativ in Mariborcani so vanj vložili enormne napore. Niso bili superiorni, še vec, njihova igra je pogosto zbujala dvom. Upraviceno. Toda naslov so vseeno osvojili. "Tudi Maribor je zgolj povprecen, Evropa bo to pokazala," je pred zacetkom letošnje sezone opozarjal Bojan Prašnikar, naš najuspešnejši trener ter tudi tvorec uspeha Maribora v Ligi prvakov. In res, vse prej kot homogeno moštvo Maribora, ki zaradi omejenih financ ni moglo vidneje poseci na igralski trg, v kvalifikacijah za Ligo prvakov in ligo Europa, z izjemo prebliska v Zürichu, nasprotnikoma po gruzijskem WIT-u ni bilo konkurencno. Potem je želel oditi Pavlovic, ki je pri 33 letih še vedno z naskokom najboljši igralec Maribora, ce je le dovolj motiviran za igro. Zoka je po pogovoru z vodstvom kluba pozabil na tujino, še celo podaljšal je pogodbo z Mariborom, toda to je bil dodaten indikator trenutno vse prej kot rožnatega stanja v vijolicastem moštvu. Darko Milanic (tudi on je nedavno podaljšal pogodbo), ki se je koncno le odrekel neucinkovitemu Volašu, ima v slacilnici velike težave, to je dejstvo.

Bo placal Milanic?
Moštvo je, kakršno je. Zagotovo v danih okvirih ni optimalno, je pa glede na financne zmogljivosti Maribora povsem realno. Toda ce je v pretekli sezoni lahko igralo za naslov, v tej sezoni pa ne more, potem je težava drugje, ne v sami kakovosti igralskega kadra (le-ta naj bi "karakterno odgovarjal klubu"), ki v primerjavi z lansko sezono ni doživel velikih sprememb. "Premalo želje, energije," so Mariborcani po novem porazu v prvenstvu (proti Interblocku) zapisali na svoji klubski spletni strani. Prav imajo. Toda mar ni delo trenerja, da rešuje takšne stvari? Milanicu to kljub temu, da se je za pomoc obrnil na kapetana in nekatere domace igralce, ki naj bi poskrbeli za red in disciplino, zaenkrat ne uspeva. In ceprav je pohvalno, da Mariborcani na težave ne reagirajo vec impulzivno, temvec premišljeno, se zdi žrtvovanje trenerja (po Pušniku in Djurovskem že tretjega v Zahovicevem obdobju) ob nadaljnji razprodaji tock najbolj verjetno. Tudi navijaci imajo namrec doloceno mejo potrpljenja. Naslov prvaka, ki edini zagotavlja igranje v kvalifikacijah za Ligo prvakov, je v tem trenutku oddaljen velikih 13 tock, zaostanek pa raste iz tedna v teden. Ce Maribor ne bo prvak, potem bo uresnicenje na zacetku tega sestavka omenjenih visokih ciljev nemogoce, Maribor pa bo spet postavljen na zacetek. Da pa bi bila bolecina pod Kalvarijo še vecja, je Maribor na lestvici minuli vikend zdaj prehitela še Olimpija.


Koliko casa bo prijateljska direktorsko-trenerska naveza Zahovic/Milanic še zdržala?

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Bixente Lizarazu velja za enega najboljših baskovskih nogometašev vseh casov. Leta 1969 rojeni bocni nogometaš, ki v višino meri vsega 169 centime...

Kerlon - genij ali zabavljac?
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje