Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje sobota, 22 januar 2022
Sprašujete me, ce se bom upokojil? Verjetno se šalite, še posebno, ce upoštevamo, da bi moral biti v tem primeru ves cas z ženo doma.
Alex Ferguson
11. avgust 2009
 NATISNI
Prišel, videl, odletel kot smet
Klemen Kos (foto: SPS)

Branko Oblak je simbol nekdaj slavne in ponosne ljubljanske Olimpije, a v današnjem slovenskem nogometu to ni vredno niti pocenega groša.

Ko je Brane Oblak prišel skozi rešeto Izeta Rastoderja in bil imenovan za novega trenerja nove Olimpije, je bila ta poteza kluba med navijaci sprejeta dobro. Oblakov takticni cut in trenersko znanje sta sicer lahko predmet diskusij, a nihce ne zanika simbolne vloge, ki jo predstavlja njegovo ime. Oblak je del kulturne dedišcine Olimpije in eden tistih, ki so tlakovali ime kluba v jugoslovanskem nogometnem prostoru in bi si že zato, vsaj v Ljubljani, zaslužil malce vec spoštovanja. Stare zasluge sicer ne kupujejo casa in simpatij, a vendar v njegovem primeru ni bilo ne enega ne drugega. Oblak je priskocil na pomoc, pasivno spremljal kadrovsko organiziranje kluba in mu v vsej pušcobi krute sedanjosti posodil svoje ime ter mu tako dal vsaj šcepec že zdavnaj izgubljenega pedigreja. Njegov odhod je nerazumljiv iz vec vidikov: rezultatsko ni bil uspešen, a resda je v prvih štirih krogih, kot je modro ugotovil tudi sam, igral proti ekipam, ki so letos igrala v Evropi. Nerazumljiv in za lase privlecen je tudi argument, da se je njegova filozofija razlikovala od klubskih smernic – Oblak naj ne bi bil naklonjen mladim, medtem ko modreci v kravatah Olimpijo vidijo povsem drugace. Drugace pomeni ceneje. Oblak je že kot nekdanji selektor in trener Olimpije jasno pokazal, da ga ni strah delati z mladimi in bi bil zgolj iz tega ozira za Olimpijo povsem primeren trener. Nenazadnje je brez strahu med vratnice poslal 16-letnega Jana Oblaka, kar je za slovenski vsakdan že pravi fenomen. Neposrecen in nerazumljiv je tudi "timing" njegove odstavitve. Vodstvo kluba (beri Izet Rastoder) je ocitno pricakovalo, da bodo po porazu v Mariboru simpatije navijacev na njihovi strani, zato vse skupaj smrdi po tem, da je bil Oblakov odhod nacrtovan že naprej. Zakaj, ne vemo. Pri Olimpiji je ogromno zakajev, ki nikoli niso dobili pravih odgovorov. Zakaj se nekdanja Pavlinova garnitura ni razumela z Rastoderjem, zakaj je glavni kadrovnik postal Simon Sešlar, zakaj je ekipa sestavljena povsem brez koncepta itd. Vprašanja, ki vracajo spomin v stare case.

Odstavitev Branka Oblaka je signal, da se Olimpijo vodi zelo "po domace." Razvejeni upravni odbor mirno prikimava glavnemu pokrovitelju, ki si je celo pridržal pravico, da sam kroji klubsko politiko, najema trenerja in odpušca igralce. Ce 900 tisoc evrov kupi totalitarnost znotraj kluba, je Olimpija na precej šibkih temeljih. Pa ceprav je denar sveta vladar. In ne velja pozabiti na vprašanje morale, ki je bila v Oblakovem primeru neobstojeca. Legende le imajo malce drugacen status in nekaj vec bonusa kot bi ga denimo imeli ostali sprehajalci po klopeh prve slovenske lige.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Stave so sestavni del nogometa. Nekateri z njimi služijo mastne denarce, spet drugi so najbolj srecni, ko dobijo stavo, ki so jo sklenili s prijat...

Sanje so se uresnicile
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje