Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 3 julij 2020
Na zacetku tekme je bila temperatura visokih 33 stopinj Celzija. V drugem polcasu je prišlo do hitre ohladitve. Zdaj je temperatura 32 stopinj.
Željko Vela
6. avgust 2009
 NATISNI
Ne, tako ne bo šlo
Miran Zore (foto: Getty Images)

Zürich je NK Maribor spustil na realna tla. Opozoril je na številne pomanjkljivosti v igri in moštvu Maribora, ki je v Ljudskem vrtu prevec branil rezultat.

Verjeli ali ne, želeli ali ne. V sredo je Slovenija dihala z Mariborom. Toda tudi silna podpora, ki jo Maribor nedvomno ima, vcasih ni dovolj. Na pravih tekmah, ko nasprotnik ne prihaja iz povprecne slovenske lige, se pomanjkljivosti na igrišcu le stežka premagajo s pomocjo navijacev. V sredo se v Ljudskem vrtu to ni zgodilo. Ne, kajti razlika med kakovostjo igre in jakostjo navijanja pristašev najbolj vijolicastega kluba v Sloveniji je bila tokrat žal prevelika. Ceprav so napovedovali drugace, so Mariborcani po zgledu zagrebškega Dinama, ki je podobno taktiko ubral v torek proti Salzburgu, doma branili ugoden rezultat s prve tekme. Napaka! Že v uvodnih minutah so žogo v posest prepustili gostom, ki so prikazali povsem drugacen pristop kot na prvi tekmi. "Gnilo jajce", rezervnega vratarja Guatellija, so pustili na klopi, med vratnici pa postavili zanesljivega Leonija. Kljucna poteza! To je namrec, poleg resnosti in nesporne kakovosti, zadostovalo za prepricljivo zmago in zasluženo napredovanje v cetrti krog kvalifikacij za Ligo prvakov.

Maribor je padel na zrelostnem izpitu, toda kdo bi mu zameril. Kdor namrec pravi, da ima Maribor konkurencno moštvo za Evropo, se mocno moti. Verjamem, da se Zlatko Zahovic, Darko Milanic in nenazadnje tudi Ante Šimundža, ki so izkusili igranje v Ligi prvakov, tega dobro zavedajo. Mocno omejene finance, kot posledica dolgov iz preteklosti, Mariboru pac ne dovoljujejo vidneje poseci na igralski trg, vijolicasti so tako prisiljeni vzeti tisto, kar je zastonj. To sicer ni nujno slabo, vendar za vidnejši dosežek v Evropi dandanes zagotovo premalo. V to smo se v sredo lahko prepricali na lastne oci. Maribor poleg Tavaresa potrebuje vsaj še enega mocnega napadalca, Dalibor Volaš to vec kot ocitno ni. Tudi v zvezni vrsti bi veljalo razmisliti o osvežitvi, predvsem pa se vprašati, ce je Rene Mihelic pravi clovek za dres s številko deset, ki je obicajno rezerviran za nosilce igre. Napake obrambe? Kar nekaj jih je bilo, nasprotni igralci so Džinica&co brez težav sprehajali zdaj sem, zdaj tja. Preprosto, Zürich je bil v tem dvoboju hitrejši, mocnejši, konkretnejši in natancnejši.

Škoda. Pot do Lige prvakov, in s tem se strinjajo tudi moji novinarski kolegi iz Zagreba in Beograda, še nikdar ni bila lažja. Toda tudi Dinamo in Partizan, ki upravljata z najmanj petkratnikom proracuna Mariborcanov, se nista uspela prebiti naprej. Naj to ne bo izgovor, zgolj tolažba, saj ce odmislimo koncni rezultat tekme v Mariboru… Potem moramo vseeno priznati, da smo uživali v pravi evropski tekmi, takšni, kakršne v Velenju, Domžalah in Novi Gorici nismo videli. Mariborcani so nam vsaj za trenutek pricarali lepoto Evrope in verjamem, da ni bilo veliko takšnih, ce je sploh kdo bil, ki je obžaloval nakup vstopnice za ogled tekme. 15 milijonov evrov težki Zürich ni nadigral Maribora, je pa slovenskemu prvaku odcital pravo nogometno lekcijo. Škoda, poraz z 0:3 na domacem igrišcu nikoli ni dober za domace moštvo. Upajmo le, da so se pri aktualnem slovenskem državnem prvaku iz te lekcije kaj naucili in bodo evropsko sezono kljub sredinemu porazu potegnili še za nekaj mesecev, seveda, ce bodo v zadnjem kvalifikacijskem krogu za uvrstitev v ligo Europa premagali za zdaj še nepoznanega nasprotnika. Naj torej derbi proti Olimpiji in tekme v prvi ligi v prihodnje ne bodo edino merilo kakovosti mariborskega prvoligaša. Naj o tem sodi Evropa.


Mariborcani so v Zürichu našli šibko tocko Švicarjev - vratarja Guatellija.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

V nogometnem svetu se velikokrat pojavijo dvomi o tem, ce so podati o starosti dolocenih nogometašev pravilni. To velja predvsem za igralce iz Afr...

Wenger: francoski carovnik
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje