Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje nedelja, 8 december 2019
Zahovic ve, kaj bi lahko naredil. Lahko bi se opravicil, a se ne želi. Zato je povsem brez smisla mene miriti z njim, ki nima niti enega procenta prav. Ne vem, zakaj kdo govori, da naju lahko pomiri. Decko naj dela, želim mu sreco, naj uživa v življenju. Samo neresnic naj pa ne govori.
Srecko Katanec
12. maj 2009
 NATISNI
Opravicilo ne bo dovolj
Klemen Kos (foto: Danijel Matijaško)

Krvavo slavje v Mariboru krici po spremembah in radikalnih ukrepih. Na potezi je NZS, ki bo ocenila, koliko so vredni izgubljeni prsti nedolžnih mladoletnikov.

Med genialnostjo in norostjo stoji zelo tanka meja. Žal je meja tanka tudi v ekstremnih primerih, v katerih iskreno in predano navijanje preide v vandalizem in huliganstvo. Dogodek iz Maribora je deloma moc pojasnjevati tudi v tej smeri – ce zanemarimo vse postranske elemente (neprimerno ograjo ...), opravicujemo eksces z izbruhom custev, ki so se kopicila vec let, je koncna bilanca zelo preprosta: slavje Maribora je placalo 26 ljudi, nekateri žal zelo drago.

Mariborsko slavje se je sprevrglo v eksces, ki bi v slovenskem nogometu moral predstavljati nov zacetek. Žrtve so tudi na slovenskih zelenicah in dogodek iz Maribora ni prvi. Ce bo NZS vztrajala pri mižanju na eno oko in kršitelje s svojimi blagimi kaznimi spodbujala k porogu, se tudi na slovenskih igrišcih lahko zgodi tragedija. V dnevih po mariborskem stampedu se javnost sprašuje kdo je kriv. Navijaci, klub, NZS? Enoznacnega odgovora ni, a nesreca se vendarle ni zgodila po nakljucju. Klub se je z navijaci dogovoril in jim dovolil vstop na igrišce, a pri tem so prevladovala custva, saj nihce ni niti pomislil, da se nebrzdano slavje lahko kmalu prelevi v kaos. Klub se je za nesreco opravicil, svojo razlago so podale tudi Viole, a to prstov nesrecnežem ne bo vrnilo. Zapisi po spletnih forumih in komentarjih kažejo na to, da je ogorcenje ocividcev v najvecji meri uperjeno k navijacem. Ce gre verjeti nekaterim zapisom, so le-ti mladostnikom v prvih vrstah odredili vstop na igrišce in tako ti pravzaprav sploh niso imeli nobene možnosti. Viole se izgovarjajo na ograjo, a ta se je kot nevarno orožje izkazala šele po njihovem pritisku.

Disciplinski sodnik NZS je pred eno najtežjih nalog v svoji profesionalni karieri. Mariborcanom je redno (tocneje, devetkrat zapored) izrekal smešne denarne kazni zaradi kršenja pravilnikov in verjetno upal, da se bo takšen postopek ravnanja lahko nadaljeval v nedogled. Slavje je tokrat poleg telesnih poškodb vsebovalo tudi elemente nasilja in cistega nogometnega vandalizma oz. huliganstva. Se je ob slavju naslova prvaka zares potrebno fizicno spraviti na igralca gostujoce ekipe (Martina Šarica) in sodnika (Damirja Skomino)? Zmes dogodkov NZS sili k temu, da se zatece k radikalnim ukrepom. Nekaj tisoc evrov tokrat pac ne bo zaleglo. Klub bo kot organizator dogodka moral nositi posledice, ceprav je verjetno jasno, da ravnanja svojih navijacev ne more nadzirati. A nekdo bo preprosto moral odgovarjati. Zaprtje stadiona bi bila kratkorocna kazen, ki pa širše konotacije problema še vedno ne bi rešila. Dejstvo je, da so slovenski stadioni lahko tudi življenjsko nevarni (se še spomnite primera granitne kocke?) in morda bi se veljalo zateci k povsem "evropski" rešitvi. Klubi se sicer stežka prebijajo iz dneva v dan, a varnostne kamere, osebna identifikacija vstopnic in doživljenjska prepoved vstopa na stadion bi vandalizem, glede na majhnost tega pojava v Sloveniji, lahko rešile cez noc. Iluzorno je sicer pricakovati, da bi se k takšni tehnologiji lahko zatekli v Kopru, Lendavi in ostalih manj "eminentnih" prvoligaških prizorišcih, a iluzorno je tudi pricakovati, da bo skupina redarjev v rumenem vedno dovolj preventivna za izbruh nasilja.

Kazen mora poleg vzgojne plati predstavljati tudi presedan v slovenskem nogometu. Ocitno v Sloveniji nismo vajeni in zmožni nadzirati velike množice kot v primeru sobotne tekme, zato bo potrebno uvesti tudi doloceno premosorazmernost. Vec gledalcev, vecji stadioni in vecji derbiji prinašajo tudi vecjo potrebo po varnosti. In ta je za nogomet tako osnovna kot je za nogomet osnovna potreba po nogometni žogi.

PREBERITE ŠE

Zahovic zavraca ocitke

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
V naši rubriki se znova vracamo v Argentino, ki je polna razno raznih nogometnih zanimivosti. Tako se je pred kratkim na sodišcu v Buenos Airesu znaš...
Wenger: francoski carovnik
Nogomanija d.o.o. © 2019 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje