Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje sobota, 22 januar 2022
Vreme v Angliji me ubija. Za vsakih trideset dni dežja se pokaže en žarek sonca. Moje dekle in mama se bojita, da v Angliji sploh ne bosta videli sonca.
Julio Baptista
7. maj 2009
 NATISNI
Vse se nekoc vrne, kajne?
Miran Zore (foto: Getty Images)

Novinar Nogomanie Miran Zore se je ob vrocih dogodkih v Londonu spomnil na stare grehe cislanega trenerja Chelseaja Guusa Hiddinka.

Vsakic, ko se v športu nekomu zgodi krivica, ki si je ne zasluži, ni lepo. Kadar ostaneš praznih rok zaradi vec kot ocitnih napak nekoga, ki jih naceloma ne bi smel poceti, je bes povsem razumljiva reakcija. Po tekmi med Chelseajem in Barcelono so domaci nogometaši upraviceno izgubili živce. Kletvice, ki so letele iz njihovih ust, morda res ne sodijo na nogometna igrišca, toda so razumljive. Le kdo ne bi povsem izgubil živcev, ko bi se mu zgodilo kaj takšnega, kar se je Londoncanom? Prav tako so razumljive besede Guusa Hiddinka, ki je preprican, da bi moral sodnik Tom Henning Ovrebo za njegovo moštvo dosoditi kar štiri enajstmetrovke. No, štirih morda že res ne, toda eno oziroma dve zagotovo. A kljub vsemu naštetemu preprosto ne morem razumeti Nizozemcevih namer, ko je zacel namigovati, da tako slabega sojenja še ni videl in da se clovek preprosto mora vprašati, kaj se je dogajalo na tej tekmi. Pojasnim si jih lahko le s tem, da ima Hiddink ocitno zelo slab spomin. Oziroma je povsem pozabil na nekaj, na kar v Italiji in v Španiji ne bodo nikoli.

Pisalo se je leto 2002, Južna Koreja pa je skupaj z Japonsko ponosno organizirala prvo svetovno prvenstvo na azijskih tleh. Tedaj je domaca reprezentanca - južnokorejska, da ne bo pomote - na prvi pogled spisala zares neverjetno nogometno pravljico. Prebila se je celo v polfinale, na koncu pa se morala sprijazniti s cetrtim mestom. Nekateri so tedaj tocili solze žalosti, ker gostitelji niso šli vse do konca, toda že to, kar so dosegli, je bilo neverjetno. Na poti do polfinala so izlocili celo velesili Italijo in Španijo, kar je bilo dovolj, da so selektorja Hiddinka pristaši nosili na ramenih. A celotna zgodba je imela tudi temacno poglavje, ki so ga spisali prav sodniki. Ti so takrat vec kot ocitno pomagali Južni Koreji in Azzurre ter Furio oškodovali morda celo bolj, kot je Ovrebo Chelsea. Famozni Bryon Moreno je celo izkljucil nogometaša, nad katerim je bil storjen prekršek za enajstmetrovko! "Ko ljudje postanejo sumnicavi in zacnejo govoriti o teoriji zarote, postanem precej jezen. Italijani in Španci bi se morali pri sebi vprašati, zakaj so izpadli, ne pa, da se izgovarjajo na sodnike. Najlažje je kriviti sodnike in njihove pomocnike. Seveda, tudi oni pocnejo napake, toda kdo jih ne? Pocnemo jih vsi, tudi trenerji, nogometaši, novinarji... Vcasih ti sodniki pomagajo, spet drugic ti škodujejo," je tedaj razpredal Hiddink.

Seveda, kadar ti sodniki pomagajo, jih je lahko braniti. Težje pa postane, ko ti škodujejo. In to je na lastni koži obcutil prav Hiddink. Zdaj je sumnicav, tedaj ni bil. A to še ni vse. Ko je bil Hiddink štiri leta kasneje selektor Avstralije, je slednja v izlocilnih bojih svetovnega prvenstva v Nemciji izgubila proti Italiji. Slednja je imela ogromno težav z razigranim nasprotnikom, slavila je šele v podaljšku in po sumljivo dosojeni enajstmetrovki. Tedaj se je Hiddink hudoval, ker ga je izlocil nasprotnik, ki se je bolj kot napadu posvecal obrambi. "Mi smo poskušali igrati drugace, bolj napadalno in s slogom, ki je zanimivejši ter atraktivnejši za gledalce. Italijani so se branili, naravnost obožujejo igrati na takšen nacin. Cvrst zid pred svojim golom je vse, kar jih zanima, ne razmišljajo o tem, da bi bili atraktivni. Zanima jih samo rezultat," se je takrat hudoval Nizozemec. Seveda, nogomet se igra za rezultat, tocke in lovorike, vse ostalo hitro postane del smetišca zgodovine. Toda cilj preprosto vsakic ne opravicuje sredstev. In vcasih se je potrebno najprej zazreti vase in šele nato kritizirati druge. Vse se pac nekoc vrne, kajne?

 NATISNI    
Arsenal hoce Schwarzerja
Vieira ostaja pri Cityju
Odhaja tudi Belletti
Za Ballacka Arabci in... Mourinho!
Milner zopet izpustil trening
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Danes je povsem normalno, da se pokalne tekme v primeru remijev po 90 minutah nadaljujejo s podaljškom, vcasih pa temu seveda ni bilo tako. Nekoc ...

Ekskluzivno: Igor Budan
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje