Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje sobota, 22 januar 2022
Slovenski pionir bo odšel iz slacilnice s težko boršo, da se mu bo kar rama upogibala, južnjak pa bo rekel svojemu sinu: 'Sine, ostavi tašnu, nek je majka nosi!'
Branko Oblak
29. april 2009
 NATISNI
Etika na kocki: slog ali cilj?
Klemen Kos

Novinar Nogomanie Klemen Kos se je v najnovejši kolumni dotaknil udara dveh nogometnih skrajnosti: slog ali cilj, ki opravicuje namen.

Predstavljajte si, da niste ne navijac Barcelone in ne navijac Chelseaja. Želite zgolj uživati v nogometni igri in videti, da zmaga boljše moštvo. Malo morgen. Na Nou Campu je nogomet pokazal, da cilj kruto opravicuje sredstva in da tudi popolna dekadenca igre lahko "jogo bonito" sesuje v prah. Barcelona ni blestela, a kaj šele reci za Chelsea. Guus Hiddink je bojda do potankosti preucil igro Špancev in prišel do zelo preprostega sklepa: v gosteh pri Barceloni deluje le bunker v svoji najbolj surovi verziji. Dejstvo je, da se takšne igre pri Barceloni vecinoma oklepajo kar vsi nasprotniki, a ti seveda v sebi ne premorejo toliko kakovosti kot Chelsea, ki je ocitno (tudi) takšni igri dorasel in do nje ne goji nobenih moralnih zadržkov.

Chelsea bo morda izlocil Barcelono in morda v finalu povsem nadigral svojega nasprotnika ter osvojil naslov evropskega prvaka, a vcasih reklo da se "igra pozabi, rezultat pa zapomni" preprosto ne more držati. Šport je utopicen v svoji zasnovi, saj naj bi povzdigoval najboljše. Nic drugacen ni nogomet in nogomet ima tudi nekaj nepisanih eticnih pravil, kot denimo ta, da je catenaccio oz. bunker nekaj najslabšega in najbolj negativnega. Tudi kadar uspe, še vedno ostane zgolj bunker.

Euro 2004 in svetovno prvenstvo leta 2002 bosta v spominu ostala predvsem kot festivala grdega, neambicioznega in zaprtega nogometa. To ne moti Grkov in številnih drugorazrednih reprezentanc, ki so na teh dveh turnirjih dosegla svoje zgodovinske uspehe, a motijo tiste, ki bi predvsem radi uživali v igri.

Barcelona morda komu predstavlja trn v peti. Zaradi vecne vloge žrtve, zaradi zavisti in še marsicesa, a vsakdo bi priznal, da je Barcelona najvecja trdnjava nogometa za sladokusce. V svojem neuradnem statutu ima zapisano ofenzivnost kot enega osrednjih postulatov kluba in v dnevih svojega navdiha zbuja evforicne obcutke med vsemi tistimi, ki do tega kluba ne gojijo zelo osebnih negativnih custev. Barocna igra ima žal svoje antipol. Barcelona si preracunljive igre ne more in ne sme privošciti, Chelsea pac. Ceprav je v moštvo namenil vec kot pol milijarde evrov, ceprav njegov lastnik Roman Abramovic želi gledati stilske zmage in ceprav na njegovi klopi sedi trener, ki naj bi veljal za ljubitelja ofenzivnega nogometa. Klub brez prave identitete je svojemu slogu primerno požrl vse ocitke, se na trenutke povsem brezbrižno branil z vsemi enajstimi igralci in – uspel. Sramotno, a uspešno.

Chelsea je osovražen klub. Najbolj zaradi tega, ker se je cez noc prelevil v pomembnega "playerja", drugic zato, ker je kot pri tem tudi zelo uspešen. In zato, ker je proti Barceloni že drugic (prvic leta 2005) oživil catenaccio, na katerega bi bil ponosen tudi sam Helenio Herrera. Vcasih uspeh vendarle ne sme biti merilo vsega. To je tako, kot ce bi opravil izpit z goljufanjem ali osvojil dekle brez pravega naprezanja. Cilj je že dosežen, a slog?

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
V novi sezoni pokala Libertadores se bo za najprestižnejšo južnoameriško klubsko lovoriko boril tudi Colo Colo, ki je nedolgo nazaj osvojil svoj 26. ...
Ekskluzivno: Franco Baresi
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje