Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje torek, 18 januar 2022
Bil sem presenecen, a vedno govorim, da te v nogometu nic ne more presenetiti.
Les Ferdinand
2. april 2009
 NATISNI
Ce bi...
Klemen Kos (foto: Danijel Matijaško)

Novinar Nogomanie Klemen Kos se je v najnovejši kolumni dotaknil tistih prepotrebnih malenkosti, ki odlocajo o uspehu.

Ce bi Mirnes Šišic v Teplicah v dvoboju iz oci v oci premagal Petra Cecha. Ce bi Zlatko Dedic po podaji Milivoja Novakovica v Mariboru streljal nekaj centimetrov bolj levo. Ce bi projektil Roberta Korena v Belfastu zletel nekaj centimetrov nižje … Ce bi se vse to zgodilo, bi bila Slovenija suvereno na vrhu lestvice skupine 3 in bi danes najbrž po celotni državi potekale peticije, naj selektorja ustolicimo za predsednika, igralcem pa postavimo spomenike. A v teh malih "cejih" pac tici mala velika skrivnost nogometne igre: kljuc do uspeha leži v malenkostih. In sreci.

To je slovenska izbrana vrsta v zadnjem tednu dni kar dvakrat surovo spoznala na svoji koži. Se nam vraca zaradi Zahovicevega zadetka v 94. minuti in Acimovicevega gola v podaljških proti Rusiji? Nikoli ne veš. Slovenska izbrana vrsta statisticno še nikoli ni bila tako zanesljiva v obrambi, ceprav prav na racun obrambnih napak lahko obžalujemo marsikatero izgubljeno tocko. Neucinkovita je v napadu, ceprav mnogi menijo, da v Milivoju Novakovicu in Zlatku Dedicu Slovenija še nikoli ni imela tako dobrega napadalnega tandema. Statistika govori nekaj, custva drugace. Ne gre zanemariti tudi dejstva, da Slovenija ni slavila od 11. oktobra lani in da je v tem casu na petih tekmah doživela kar štiri poraze. Rešitev bi kdo morda izstrelil kar iz topa – zamenjajmo selektorja! A vse ni tako crno ali belo kot se zdi na prvi pogled.

Proti Cehom in Severnim Ircem je Slovenija igrala "evropsko" in še enkrat vec dokazala, da je glede na prejšnji kvalifikacijski cikel naredila korak naprej. Zmanjkalo je športne srece, a k sreci zaenkrat še nic ni usodno. Manjka nam šest tock proti San Marinu, imamo boljši medsebojni izkupicek s Severnimi Irci, zadnje case odlicnim Slovakom pa smo zadali doslej edini poraz. Bitka za svetovno prvenstvo ostaja odprta, a zdaj bodo štele le še zmage. Slovenija bo potrebovala najmanj en velik skalp in racunica ni preprosta: za kakršne koli možnosti v najslabšem primeru potrebujemo šest tock proti San Marinu, zmago doma proti Poljakom in najmanj remi na Slovaškem. Ce nam to uspe … Spet smo pri "cejih". Ironija je v tem, da Slovenija zelo odkrito igra na rezultat ("Pred tekmo s Ceško sem igralcem z velikimi crkami na tablo napisal REZULTAT," je na tiskovni konferenci povedal selektor Kek), a navkljub naprezanjem le-tega ni že dobrih šest mesecev.

Ocitek, ki ga je moc prebrati na spletnih forumih, vcasih skriva temno plat resnice, o kateri vodstvo reprezentance nerado govori: fantje so borijo, a to ni ekipa, ki bi lahko igrala na mondialu. Morda je temu res tako, a kdo pravi, da na mondialu igrajo le najboljši? Tristo milijonov evrov vredna portugalska reprezentanca je v še globljem breznu kot slovenska. Vse je še odprto, upanje živi, a Belfast je moral biti zadnji spodrsljaj. Sicer se lahko gladko obrišemo pod nosom.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Makedonski nogometaš Georgi Hristov je leta 1997 skupaj z nekdanjim slovenskim reprezentantom Alešem Križanom prestopil v vrste takrat novopecenega a...
Gretna - prehitro koncane sanje
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje