Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje torek, 18 januar 2022
Ni ga mocno udaril? Torej, ga je samo udaril, vendar ne mocno. Pocasi postanimo resni, saj je že skrajni cas.
Nenad Protega
23. marec 2009
 NATISNI
Tromso ni napaka
Miran Zore

Naj Andraž Kirm požre svoje besede in vendarle sprejme ponudbo Tromsa? Novinar Nogomanie Miran Zore išce odgovor na to vprašanje.

Ali menite, da bi Andraž Kirm moral sprejeti ponudbo norveškega Tromsoja? Skorajda 70-odstotkov tistih, ki ste sodelovali v anketi Nogomanie vas meni, da bi nogometaš Domžal moral storiti korak naprej in sprejeti zelo dobro ponudbo Norvežanov, preostanek anketiranih temu nasprotuje.

"Vse za Norveško," se glasi znameniti norveški rek in verjetno jih ni veliko med nami, ki si ob takšni ponudbi ne bi z veseljem nadeli kape in rokavic, oblekli bunde in jo popihali na hladni sever, kjer se temperatura te dni še kar drži pod ledišcem. Dežela tam zgoraj je naravnost fascinantna. Ceprav so na Norveškem med športi najbolj priljubljene nordijske discipline, pa ima tudi nogomet tam dolgo in bogato tradicijo. Le kdo namrec ne pozna Rosenborga, veckratnega udeleženca Lige prvakov, pa Lillestroma, nekdanjega kluba Roberta Korena? Tudi norveška reprezentanca ni od muh, ne zgodi se malokrat, ko jo Norvežani pošteno zagodejo najvecjim.

Zakaj torej Andraž ne zgrabi priložnosti? Zato, ker se je odlocil, da bo odšel v eno od petih najmocnejših lig v Evropi in nikamor drugam. Povpraševanja po njem sicer ni manjkalo, prihajalo je od vsepovsod, le iz t.i. lig petice ne. Se je pa za Kirma med drugim mocno zanimal v letošnji sezoni prebujeni Hajduk iz Splita. Financno dobro stojeci velikan iz Dalmacije je Kirmu ponudil izvrstne pogoje ter seveda možnost, da bi se ob dobrih igrah kmalu prodal v vecji klub. Kirm rekoc, da ga selitev v klub, ki ne prihaja iz Anglije, Španije, Nemcije, Italije ali Francije ne zanima, ponudbe Hajduka ni želel sprejeti. Zavracal pa je tudi druge klube in v obup spravljal agente, ki so se s klubi prakticno vselej že dogovorili, a jim je vedno zmanjkal kljucni Kirmov podpis. Andraž je tako ostal v Domžalah, kjer še naprej igra na za naše razmere zelo visoki ravni. Prah okrog njegovega odhoda pa je klubu bolj škodil kot koristil, kar nenazadnje priznava celo Vlado Badžim.

Odlocitev je v Kirmovih rokah
Financna kriza je mocno nacela domžalski klub, Kirm se ponuja kot idealna rešitev. Njegova prodaja bi klubu prinesla potrebna sredstva za nadaljnje delovanje. Domžalcani so zato tudi pristali na ponudbo Tromsoja, ki jim za Kirma ponuja dobrih 500 evrskih tisocakov, kar je za današnje case solidna ponudba. Boljšo bodo Domžale težko dobile in tega se ob Kamniški Bistrici dobro zavedajo. Za razliko od Kirma. Muhavost, precenjenost ali preprosto nacelnost? 950.000 evrov za tri sezone je ob dejstvu, da gre za stabilen in ambiciozen klub, ki bo igral v pokalu UEFA, hudicevo dobra ponudba, v casu globalne ekonomske krize še posebej. Kirmu zagotavlja igranje v ambiciozni sredini, zagotavlja mu tudi to, da bo, ce bo to želel, zlahka opažen, Skandinavija je s strani skavtov predvsem angleških klubov namrec že od nekdaj mocno obljudena. Ce bo ostal v Sloveniji, s tem ne bo dosegel veliko. Pohvalno sicer, da ne razmišlja impulzivno in s svojimi igrami viša kakovost slovenskega klubskega nogometa, je pa res, da bo moral slej kot prej storiti korak naprej. Pri še ne dopolnjenih 25 letih starosti je napocil pravi trenutek. Kot reprezentant Slovenije in nosilec igre pri slovenskem državnem prvaku žal nima referenc, ki bi ga lahko popeljale v Premier League, Serie A, Ligue 1, La Ligo ali Bundesligo. Vsaj takoj ne. Bi pa lahko ubral podobno pot kot Robert Koren, danes eden kljucnih mož pri West Bromwich Albionu, nekdaj pa nogometaš Lillestroma. Zakaj bi ponavljal napake mnogih fantov, ki so se zaleteli v velike klube in mocno nazadovali, nekateri pa celo izginili iz nogometa? Tromso je za Andraža Kirma nedvomno opcija "to go for".

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Nogometaši so na ameriški celini, tako na južnem, severnem kot tudi v srednjem delu, veliki zvezdniki in Mehika ni nobena izjema. Tisti, ki gole z...

Kerlon - genij ali zabavljac?
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje