Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Belgija igra umazan nogomet, Japonska pa v stilu karateja. Z njimi ne bomo imeli veliko dela.
Jegor Titov
29. maj 2006
 NATISNI
Vava: Jekleni Brazilec
Uredništvo

Brazilec Edvaldo Izidio Netto Vava se je v zgodovino nogometa vpisal kot prvi, ki je dosegel zadetek na dveh finalni tekmah svetovnega prvenstva.

Vava
je eden izmed igralcev sijajne brazilske ekipe, ki je dominirala na svetovnih prvenstvih leta 1958 in 1962. Ta odlicni napadalec je bil eden kljucnih mož v v brazilskem napadu in eden boljših napadalcev v brazilskem nogometu sploh. "Vavin obcutek za gol je bil zelo blizu Pelejevemu," meni angleški reporter in starosta svetovnih prvenstev Richard Henshaw.

Vava je bil Mazzolin partner v vrhu brazilskega napada pred SP 1958. Tedaj je bil sicer prvi kandidat za mesto napadalca v brazilski reprezentanci Mazzola, vendar je po slabi formi prednost dobil Pele, ki je nato z Vavo sejal strah in trepet v nasprotne obrambe. Na tem prvenstvu je zadel kar petkrat, eksplodiral pa je prav v finalu, kjer je švedskega vratarja premagal kar dvakrat. Vava je odlicno sodeloval z Didijem, s katerim je bil velik prijatelj tudi izven nogometnih igrišc, ter z Garrincho, ki ga je nenehoma zalagal s odlicnimi predložki. Na SP 1962 sta imela mesti v brazilskem napadu Vava in Pele, vendar jo je tokrat zagodel Pele, ki po poškodbi na uvodni tekmi prvenstva ni vec odigral nobene tekme. Odlicno ga je zamenjal Amarildo in tudi z njim se je Vava sijajno ujel, saj je na tem prvenstvu zadel kar štirikrat. Znova je prevzel pobudo v kljucnih trenutkih in tudi tokrat je zadel na sami finalni tekmi. Tako je dosegel edinstven dosežek v nogometu, saj pred njim še nihce ni zadel v dveh finalih svetovnega prvenstva. To sta kasneje ponovila le Pele in Paul Breitner.

Vava je tudi znan po vzdevku Jekleni, ki ga je pridobil predvsem zaradi svoje fizicne moci ter izrednega nosu za gol. Leta 1934 se je rodil v revnem Perambucanu ter svojo kariero pricel v Recifeju, vendar je kaj kmalu prerasel ta klub ter prestopil k velikemu Vascu da Gami, s katerim je v letih 1956 in 1958 osvojil naslov brazilskega prvaka. Zanimivo je tudi, da je že leta 1952 s svojim prvim golom v dresu Vasca temu klubu priboril naslov prvaka Rio de Janeira. Svojo kariero z brazilsko reprezentanco je pricel že leta 1952, ko je kot 18-letnik preždel vecino casa na klopi brazilske ekipe na olimpijskih igrah v Helsinkih. Po SP 1958 se je preselil k španskemu velikanu Atleticu iz Madrida, kjer je igral do leta 1961, saj se je potem moral vrniti v Brazilijo, da bi lahko bil clan moštva, ki je šlo na SP 1962. Kot vemo, so bili tedaj "tujci" v nogometu prava redkost in prav so bili cesto prezirani pri izborih selekcij državnih reprezentanc. Vava se je tako vrnil v Brazilijo k Palmeirasu, nedolgo zatem pa je odšel k Botafogu, kjer je znova zaigral s svojim velikim prijateljem Didijem. Svojo kariero je zakljucil leta 1967, še pred tem pa je poizkusil tudi malo zaslužiti in se preizkusil tudi v mehiški in ameriški polprofesionalni ligi. Tesne odnose s Vascom da Gamo je obdržal tudi po koncu kariere, saj je temu klubu nemalokrat financno pomagal. Vava se je nazadnje pokazal javnosti leta 2001 na Didijevem pogrebu. Ganil je veliko opazovalcev, saj je neutolažljivo jokal in nekateri pravijo, da ga je prav Didijeva smrt do konca dotolkla. Umrl je 19. januarja 2002. V zadnjih letih življenja je imel težave s srcem, med drugim pa ga je zadela tudi možganska kap. Tako sta se od nogometa v kratkem obdobju poslovila dva velika prijatelja, ki sta ime brazilskega nogometa ponesla širom sveta.

 NATISNI    
Švedska 1958
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Leta 1976 je neka angleška družina svojega sina poimenovala kar z imeni vseh clanov tedanje zasedbe Manchester Uniteda. Graham Alex Jimmy Stewart Ger...
Z nogometom je kot z novinarji
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje