Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Morda je skrivnost našega uspeha v tem, da me moji igralci ne razumejo.
Bernd Krauss
29. maj 2006
 NATISNI
Magicni Madžari
Klemen Kos (foto: picture-alliance/dpa)

Na svetovnem prvenstvu leta 1954, prvem v Evropi po koncu druge svetovne vojne, je kot meteor zablestela reprezentanca Madžarske, ki pa je v Švici klonila na zadnji stopnicki in se v zgodovino nogometa zapisala kot ena najvecjih tragicnih figur.

Med leti 1950 in 1954 so Madžari odigrali 34 tekem. Od tega so jih kar 31 dobili, ostale tri pa odigrali neodloceno. V štirih letih niso torej doživeli niti enega poraza! V zgodovino sta se še prav posebej vpisali obe prijateljski tekmi z Anglijo, kjer so Madžari prikazali tehnicno dovršen in stabilen nogomet, ki so ga odlicni posamezniki zabelili z mojstrskimi potezami. Po zmagi na Wembleyju s 6:3 so Angleže razbili tudi doma, vendar tokrat še v hujši meri, in sicer kar s 7:1. Ponosni Angleži so sploh prvi poraz na Wembleyuj proti nebritanski ekipi razglasili kar za nacionalno tragedijo. Po mnenju nekaterih navijacev je bila polfinalna tekma SP 1954 med Madžarsko in Urugvajem ena najlepših predstav vseh casov. V trilerju, ki so ga Madžari dobili s 4:2, smo videli prav vse lepše strani nogometa. Po letih številnih uspehov si je sijajna generacija Madžarov pridobila vzdevek "zlata ekipa". Olimpijski prvaki leta 1952 so bili prav tako prvi favoriti za naslov svetovnega prvenstva leta 1954, vendar se jim je prepotentnost v finalu kruto mašcevala in tako je ena najnadarnejših generacij v zgodovini nogometa ostala brez vrhunske lovorike. Najslavnejši clani ekipe so bili Ferenc Puskas, Sandor Koscis ter Zoltan Czibor, v malo manjši meri pa tudi Hidegkuti in Boszik. Šlo je pravzaprav za ekipo Honveda, ki je bila tedaj najmocnejša klubska zasedba na Stari celini. Res škoda, da je bil pokal prvakov uveden šele leta 1956, saj so se do tega leta vsi Honvedovi asi že bolj ali manj raztepli po Evropi. Puskas se je vpisal med nedotakljive v madridskem Realu, Czibor in Koscis pa sta bila dolga leta ob Ladislavu Kubali najpomembnejša clana vecnega madridskega rivala Barcelone.


Nepozabna madžarska reprezentanca.

Prvi strelec petega svetovnega prvenstva z 11 goli Sandor Koscis je bil eden najsvetlejših asov madžarske "zlate ekipe". Bil je fenomenalen strelec z glavo in poznan tudi kot "mož z zlato glavo". Na 68-ih tekmah za madžarsko reprezentanco je dosegel neverjetnih 75 golov, vkljucno z rekordnimi sedmimi hat-tricki! Rojen je bil leta 1929 v Budimpešti, kjer je zacel kariero v KTC-ju in se nato že kmalu pridružil vrstam Ferencvarosa. Tam je že pri 19-ih letih slavil svoj prvi naslov madžarskega prvaka. Po združitvi Ferencvarosa in Honveda v skupno ekipo je tvoril sanjski napadalni dvojec s Ferencom Puskasom. Honved je bil tedaj izredno mocan klub pod vodstvom vojske in madžarske komunisticne partije. Svoj mednardodni debi je doživel že leta 1949 pri 20-ih letih, v zgodnjih 50-ih letih pa je bil kar trikrat kronan z naslovom najboljšega strelca v madžarski ligi. Bil je kljucni igralec tako v klubu kot v reprezentanci, ki je bila v zgodnjih 50-ih letih kar štiri leta nepremagana. Bil je eden glavnih akterjev znamenite tekme med Anglijo in Madžarsko na Wembleyju, kjer so gostje šokirali Angleže po imenitni predstavi s 6:3. Za casa znamenite madžarske revolucije leta 1956, ko so sovjetske sile vkorakale na Madžarsko, so odšli igralci Honveda na turnejo v Španijo. Številni igralci so se odlocili tam tudi ostati, saj so navkljub slovesu, ki jih je obdajal, zaslužili bore malo. Puskas se je preselil k madridskemu Realu, kjer je tvoril nepozabno navezo z Alfredom Di Stefanom, Czibor in Koscis pa sta se pridružila naturalizarenmu ceškemu Madžaru Ladislavu Kubali v Barceloni. Medtem ko je Puskas kronal svojo kariero s številnimi uspehi v dresu Reala, se Kocsis ni uspel tako proslaviti z Barcelono, ceprav je kar dvakrat s tem klubom igral v finalu pokala evropskih prvakov. Pri 37-ih letih je sklenil svojo športno pot, leta 1978 pa je po dolgotrajni bolezni umrl star komaj 59 let.

 NATISNI    
Švica 1954
Vrocina onesposobila danskega selektorja
Tudi Nani brez SP
Robben gre na SP!
Nemcija premocna za Bosance
Zickler bo še vztrajal
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

V nogometnem svetu se velikokrat pojavijo dvomi o tem, ce so podati o starosti dolocenih nogometašev pravilni. To velja predvsem za igralce iz Afr...

Slovo Igorja Tudorja
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje