Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Ko smo bili mlajši, smo delali vse mogoce stvari. Enkrat smo zažgali Rožnik.
Branko Oblak
29. maj 2006
 NATISNI
Zgodovina prvenstva
Klemen Kos (foto: picture-alliance/dpa)

Ideja o svetovnem nogometnem prvenstvu se je rodila že mnogo prej, preden so potem leta 1930 v Urugvaju organizirali prvo tako tekmovanje.

Pred svetovnim prvenstvom je bilo najresnejše nogometno tekmovanje turnir na olimpijskih igrah, kjer pa so v glavnem sodelovali amaterski nogometaši, katerih je bilo - roko na srce - takrat tudi najvec. Vendar pa se je zacel nogomet hitro razvijati in napredovati, tako da se javnosti olimpijski turnir kmalu ni vec zdel dovolj zanimiv in kvaliteten, da bi pokazal, kako so razdeljene moci v svetovnem nogometu. Da si boste lažje predstavljali slabo kvaliteto tega nogometnega turnirja, naj povemo, da izidi, kot sta 16:0 in 17:1, niso bili redkost, med udeleženci pa so se od casa do casa znašle tudi lokalne ekipe, ki seveda niso imele resnejše zveze z državnimi reprezentancami. Težnje po ustanovitvi novega uradnega nogometnega prvenstva so se še dodatno okrepile po zmagi Urugvaja na olimpijskih igrah leta 1924 v Parizu. Urugvaj je bil v tistem casu nogometno najnaprednejša in najbolj profesionalno organizirana država v svetu nogometa.Protesti so vrh dosegli leta 1928, ko je vecina nogometno izobraženih držav bojkotirala nastop na nogometnem turnirju olimpijskih iger in jasno je bilo, da je le vprašanje casa, kdaj se bo koncno rodilo novo uradno svetovno tekmovanje v nogometu. Najvec težav je povzrocal spor med Olimpijskim komitejem in zvezo FIFA, saj sta oba hotela prevzeti odgovornost in razglasiti svoje tekmovanje za najpomembnejše. Na koncu je prevladala t.i. Delauneyjeva resolucija iz leta 1928, ko se je na glasovanju 25 clanov odbora FIFA izreklo za novo tekmovanje pod njihovim okriljem, let pet clanov pa jih je bilo proti. Za termin prvega svetovnega prvenstva so izbrali leto 1930, potrebno pa je bilo le še izbrati prvega organizatorja t.i. svetovnega pokala v nogometu, ali Pokala Julesa Rimeta, kot so nekateri novinarji poimenovali to novoustanovljeno tekmovanje. Dobro leto kasneje pa se je FIFA znašla v precej neugodnem položaju, saj se je zapletlo pri izbiri prvega uradnega gostitelja najmocnejšega nogometnega turnirja na svetu.

Rodolfe Seeldrayers, podpredsednik FIFA, je predlagal, da država, ki bo imela cast gostiti tekmovanje, v zameno poskrbi za prevoz vseh udeležencev ter za nastanitev sodelujocih ekip, sodnikov in predstavnikov FIFA. Sprva je bilo kandidatov kar nekaj (Nizozemska, Madžarska, Italija, Španija, Urugvaj ter Švedska), vendar se je že zelo kmalu izkazalo, da Švedska in Nizozemska nista sposobni organizirati tako velikega dogodka, zato sta svoji kandidaturi umaknili ter dali svoj glas podpore Italiji, ki se je vsem zdela prvi favorit. No, tudi Urugvaj je imel mocno podporo, saj so zanj glasovale vse južnoameriške države. Ker pa so kasneje vse ostale države nad organizacijo dvignile roke in se zacele pripravljati na naslednja prvenstva, je zmagal Urugvaj, ki je imel takrat neuradno najboljšo nogometno ekipo na svetu.

Besedo pa velja nameniti tudi pokalu, ki se je v zgodovini tekmovanja spremenil samo enkrat, in sicer leta 1970, ko so si prvotni pokal v trajno last priborili Brazilci kot nagrado za prvo državo, ki je trikrat zmagala na svetovnem prvenstvu. Zgodba o pokalu pa gre nekako takole. Po tem, ko je FIFA vendarle dolocila prvega gostitelja, dolocila sistem tekmovanja in uredila vse ostale formalnosti, je bila pred njo samo še odlocitev o kipcu, ki ga bo podelila prvemu svetovnemu prvaku. Izdelavo so zaupali francoskemu kiparju Abelu Lefleurju, ki je ustvaril prelep pokali, težak 3,8 kg in visok 35 cm. Boginja na pokalu je metaforicno predstavljala zmago in je bila postavljena na osemkotni podlagi. Pokal je ime dobil po Julesu Rimetu, Francozu, ki je prvi v zgodovini predsednikoval organizaciji FIFA. Kot smo že omenili, so se ekipe za ta pokal borile vso do leta 1970, zgodba o pokalu pa s tem nikakor še ni koncana. Leta 1966 je prvenstvo potekalo v Angliji in verjeli ali ne, Otocani so pokal izgubili! Na njihovo sreco ga je nekaj dni kasneje v grmovju ene izmed številnih londonskih sosesk našel pes po imenu Pickles. Lahko si mislite, kako so Angleži potem castili tega psa, ki jih je rešil popolne sramote. Je pa nekaj takega leta 1983 uspelo Braziliji, katerim so pokal iz vitrine, v kateri so ga razkazovali svetu, ukradli. Vse do danes roparjev in tudi pokala niso našli, tako da nihce ne ve, kje se ta nahaja. Žalostno, ce pomislimo, da ta edinstveni nogometni spomenik leži nekje na obronkih Sao Paula, ali pa celo nekje na dnu Amazonke...

Pokal, ki je še vedno v uporabi, je zasnoval italijanski kipar Silvio Gazzaniga. Je podobnih dimenzij kot njegov predhodnik, saj je visok 36 cm in težak dobrih 5 kg. Pokal je narejen iz zlata in melahita, sam kreator pa je svoj izdelek predstavil kot "razprostirajoce se atmosfere, ki se odpirajo in želijo objeti svet". Ta pokal predstavlja atleta, ki se borita za zmago in kot tak simbolizira trud in napor, ki ga morajo pretrpeti bodoci zmagovalci. FIFA so težave s prvim pokalom izucile, tako da se odlocili pokal trajno zadržati v svoji lasti - svetovni prvaki si pokal med seboj le podajajo. Seveda pa tudi v zvezi s tem pokalom ni šlo brez težav. Najhujšo je zakuhal sloviti Diego Armando Maradona, ki je po zmagi na svetovnem prvenstvu leta 1986 pokal pozabil na stranišcu! Raztreseni Diego je vendarle imel sreco, saj so mu pošteni najditelji pokal vrnili. V primeru, da kakšna izmed ekip svetovno prvenstvo osvoji dvakrat zapored, ali ko postane svetovni prvak še tretjic, ji FIFA v trajno last podari kopijo originalnega pokala, ki pa ni iz zlata, temvec le pozlacena.

Sam zacetek je bil torej dokaj neobetaven, saj se je FIFA skozi uvodna leta srecevala z raznimi težavami, nacrte pa jim je prekrižala še druga svetovna vojna, ki je tekmovanje prekinila za kar 12 let. Danes svetovno nogometno prvenstvo velja za spektakel, katerega si vsake štiri leta ogleda na stotisoce gledalcev na štadionih ter vec kot tri miljarde ljudi pred malimi zasloni. Svetovno prvenstvo je poleg olimpijskih iger najbolje organizirana in donosna športna prireditev, zato tudi ni cudno, da je nogomet po vsem svetu šport številka ena.

 NATISNI    
Vrocina onesposobila danskega selektorja
Tudi Nani brez SP
Robben gre na SP!
Nemcija premocna za Bosance
Zickler bo še vztrajal
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Švedski nogometaš Michael Svensson je poskrbel za enega zanimivejših rekordov v angleškem nogometu. Branilec Southamptona je namrec zaradi hude po...

Ekskluzivno: Daniel Bilos
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje