Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Srecko Katanec je velik cudak. Ce ne doseže želenega rezultata, se skrega z vsemi.
Branko Oblak
5. junij 2006
 NATISNI
Nemcija
Matej Pate (foto: Nogomania)

Gostiteljica letošnjega svetovnega prvenstva, Nemcija, je prav gotovo pravšnja za tako hud zalogaj, kot je organizacija najvecjega možnega športnega spektakla. Svetovna velesila.


- Osnovni podatki:

Prestolnica: Berlin
Vecja mesta: Hamburg, München, Köln
Valuta: evro
Prebivalstvo: 82,5 milijona
Jezik: nemšcina
Vera: kršcanstvoZvezna republika (BRD) je ena vodilnih evropskih industrijskih držav. Demokraticna, parlamentarna, federativna in socialno pravna država, kot jo poznamo danes, je nastala po ustavi, sprejeti 23. maja leta 1949, leta 1955 pa je s pariškim sporazumom postala suverena. Še bolj prepoznavna je postala z združitvijo Nemcije 3. oktobra leta 1990 (prej sta bili na tem prostoru Zahodna in Vzhodna Nemcija). Kljub temu, da je bila vrsto let locena in je bil njen razvoj zato oviran, je ena izmed najbolj priljubljenih ter ekonomsko in politicno mocnih držav na svetu. O tem, kako mocna je, prica podatek, da je clanica Nata, Združenih narodov ter skupin G4 in G8. Je tudi ustanovna clanica Evropske unije.

Ležec v osrcju Evrope - razteza se od Severnega in Baltskega morja do Alp -  se deli na tri velike naravnogeografske enote: Severnonemško nižavje, Staro grudasto sredogorje in Alpe s predgorjem. Na severu meji na Severno morje, Dansko in Baltsko morje, na vzhodu na Poljsko in Ceško, na jugu na Avstrijo in Švico ter na zahodu na Francijo, Luksemburg, Belgijo in Nizozemsko.Nemcija sicer obsega kar 357.042 kvadratnih kilometrov in ima 82,5 milijona prebivalcev, od tega jih je kar 6 milijonov tujcev in mnogi izmed njih bodo letos prišli na svoj racun, saj bodo lahko navijali za nogometna moštva rodnih domovin. Glavno mesto Berlin ima 3,4 milijona prebivalcev, v prestolnici pa je od leta 1999 tudi parlament z vlado (dotlej je bil sedež vlade v mestu Bonn). Upravno je Nemcija razdeljena na šestnajst zveznih dežel, in sicer na Baden-Württemberg, Bavarsko, Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Mecklenburg, Spodnjo Šaško, Severno Porenje, Posarje, Saško, Šaško-Anhalt, Schleswig-Holstein in Turingijo.
 

Nemci so tudi veliki športni navdušenci, najbolj pa so ponosni na nogometno reprezentanco, ki je doslej že trikrat osvojila naslov svetovnega prvaka in velja za najuspešnejšo v Evropi, v svetu pa zaostaja zgolj za Brazilci. Letos nemška reprezentanca še zdalec ni tako dobra, kot je bila pred desetletji, a domacini svetovnega prvenstva vseeno upajo, da lahko še cetrtic postanejo prvaki. Ce ne bodo zmagali na nogometni zelenici, pa se bo to prav gotovo zgodilo ob njej. Skorajda s stoodstotno gotovostjo lahko namrec trdimo, da bodo, ce ne bo prišlo do kakšnih nepredvidljivih dogodkov (v casu terorizma je potrebno racunati tudi s tem), priredili dalec najboljše svetovno prvenstvo doslej. Da so odlicni organizatorji, ki nicesar ne prepustijo nakljucju, so dokazali že mnogokrat. Berlin, München, Frankfurt, Stuttgart, Hamburg, Hannover. Gelsenkirchen, Leipzig, Dortmund, Köln, Nürnberg in Kaiserslautern so nared – naj se najvecji športni spektakel v letu 2006 zacne!

 NATISNI    
Džeko? Dajte nam Sissoka in Diega!
Udarila se bosta Bayern in Real
Arnautovic se seli v Nemcijo
Köln nima denarja zanj
Schuster bo prevzel Bešiktaš
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Ko je francoski napadalec Nicolas Anelka januarja 2008 iz Bolton Wanderersov prestopil k londonskem Chelsea, se je v zgodovino zapisal kot igralec...

Auf Wiedersehen, veliki Kahn!
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje