Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Nisem mogel dojeti, da se ljudje razlikujejo na nacionalni osnovi. Spomnim se dogodka, ko sem Bobanu cestital za rojstni dan, in ko sem ga želel poljubiti tretjic, kar je pri nas povsem normalno, me je ostro odrinil. To je bil moj prvi stik z nacionalizmom. Tega nisem razumel.
Gregor Židan
3. junij 2006
 NATISNI
Gana
Jure Bohoric (foto: picture-alliance/dpa)

Za afriško nogometno velesilo Gano bo to šele prvi nastop na svetovnem prvenstvu. Sanje je Crnim zvezdam pomagal uresniciti Ratomir Dujkovic.

- Osnovni podatki:

Ime: Gana
Število prebivalcev: 22.113.000
Glavno mesto: Accra
Pomembnejša mesta: Sunyani, Bolgatanga, Cape Coast, Elmina...
Jezik: anglešcina

Ustanovljena: leta 1957
Nastopi na SP: brez nastopa
Najvecji uspehi: 4x afriški Pokal narodov (1963, 1965, 1978, 1982), 3x CSSA Pokal narodov (1982-84, 1986, 1987)
Najvec nastopov: ...
Najboljši strelec: ...
Barva opreme: belo-crna
Pomembnejši klubi: Kotoko, Hearts of Oak, King Faisal, Berekum Arsenal, Sportive...
Trenutna uvrstitev na lestvice FIFA: 50

Ceprav Gana velja za eno najvecjih nogometnih sil v Afriki, pa so si Crne zvezde šele tokrat priigrale prvi nastop na svetovnem prvenstvu. Nogometaši, ki jih vodi srbski strokovnjak Ratomir Dujkovic, so tako koncno le uresnicile sanje, ki sta jih neuspešno sanjala Abedi Pele in Anthony Yeboah. Dvojec je Gano v devetdesetih minulega stoletja vec kot dostojno zastopal na nogometnih zelenicah širom Evrope, toda v dresu z državnim grbom jima je sreca obrnila hrbet. Nastop na nogometnem festivalu je tako ostal njun neizpolnjen sen, ki ga bosta sedaj le doživela, pa ceprav ne v nogometnih kopackah, ki sta jih že pred leti postavila v kot.


Ratomir Dujkovic (povsem levo) bo poskušal na SP takticno ukaniti kolege Marcella Lippija, Bruca Areno in Karla Brucknerja.

O moci Gane prica podatek, da je država, ki ima nekaj vec kot 20 milijonov prebivalcev, doslej že štirikrat slavila na afriškem Pokalu narodov. Najboljši so bili v letih 1963, 1965, 1978 in 1982, kot velik uspeh pa si štejejo tudi dvakratno slavje na svetovnem prvenstvu nogometašev do 17 let. Strokovnjaki so si enotnega mnenja, da v tokratni ganski reprezentanci ni takšnih zvezdnikov kot v preteklosti (poleg Peleja in Yeboaha bi lahko izpostavili še Oseia Koffija, Abdulrazaka Karima, Bena Acheampongam Afriyeja, Niija Lampteyja, Georga Al Hassana...), ima pa zato Dujkovic cvrsto in disciplinirano moštvo, kar bo na svetovnem prvenstvu tudi najvecji adut Gane. "Imamo mlado moštvo, ki se lahko kosa z vsemi reprezentancami in preseneti tudi najvecje favorite. Upam le, da mladenicev ne bodo izdali živci, saj so prakticno brez izkušenj z najvecjih tekmovanj. Zaradi tega bo uvodna tekma proti Italiji še kako pomembna. Pritisk bo ogromen, ce ga bodo uspešno prestali, pa lahko pridemo dalec," je optimist Ratomir Dujkovic, ki je Gano prevzel decembra leta 2004. Dujkovic sicer že ima izkušnje z velikimi presenecenji, saj je bil leta 1991 v strokovnem štabu Crvene Zvezde, ko je slednja v finalu Lige prvakov premagala Marseille in dosegla najvecji uspeh klubov s podrocja nekdanje Jugoslavije.

Gana je sicer država, ki leži ob Zlati obali (v zgodovini poznana predvsem po trgovanju s sužnji) po v zahodnem delu Afrike, njeni sosedi pa sta - zanimivo - tudi še dva udeleženca svetovnega prvenstva, Togo in Slonokošcena obala. Kot mnogi na Crni celini je bila tudi Gana kolonija velikega britanskega imperija, leta 1957 pa postala prva afriška država, ki se je osamosvojila. 

V reprezentanci Gane nogometnega talenta ne manjka, najvec pa ga brez dvoma premore prvi zvezdnik Michael Essien, sicer najdražji afriški nogometaš vseh casov. Marljivi vezist je nase prvic opozoril leta 1999, ko je svoji reprezentanci na svetovnem prvenstvu do 17 let pomagal do tretjega mesta in si prislužil tudi preizkušnjo pri Manchester Unitedu. Rdeci vragi so bili z njim zadovoljni, toda prestop je padel v vodo, saj Essien ni prejel potrebnega delovnega dovoljenja. Zatem ga je pot odpeljala v Francijo, kjer je najprej igral za Bastio, zatem pa še za Lyon. V minuli sezoni je bil izbran za najboljšega nogometaša francoskega prvenstva, nato pa za vec kot 24 milijonov funtov prestopil k Chelsea. "Michael se lahko kot nogometaš kosa tudi s Stevnom Gerrardom, Frankom Lampardom in Michaelom Ballackom," je preprican Lyonov trener Gerard Houllier. V letošnji sezoni se je Essien nekaj casa lovil, imel dolocene težave s poškodbami (izpustil je tudi nastop na afriškem Pokalu narodov), mediji pa so ga po zobeh vlacili tudi zaradi nekaterih sila grobih prekrškov - v državnem prvenstvu je grdo štartal na Tala Ben Haima, a na njegovo sreco ostal nekaznovan, v Ligi prvakov pa je moral zaradi preostrega posredovanja nad Dietmarjem Hamannom izpustil dve tekmi.

V zadnjih dveh sezonah je z dobrimi igrami nase opozoril tudi Sulley Ali Muntari, ki mu mnogi napovedujejo bogato kariero in odlicen nastop na svetovnem prvenstvu. Mladenic je že kot najstnik tako kot Essien odšel na preizkušnjo k Manchester Unitedu, toda nato raje prestopil v Italijo in podpisal za Udinese. Tam se je iz obrambe preselil na sredino igrišca in postal standarden clan kluba iz Vidma. Kot se za pravega Africana spodobi, ima na trenutke težave z vrocekrvnostjo, kar je do izraza najbolj prišlo med olimpijskimi igrami v Atenah leta 2004. Zaradi nediscipline so ga takrat poslali predcasno domov, Muntari pa je v jezi napovedal, da ne bo nikoli vec igral za Gano. Vztrajal je na tem, da ni storil nic narobe in zahteval opravicilo. Nekaj mesecev kasneje je bil on tisti, ki se je opravicil in se tako hitro vrnil iz reprezentancnega pokoja.


Predsednik organizacijskega komiteja Franz Beckenbauer je pred svetovnim prvenstvom obiskal tudi Gano.

Dujkovic bo v Nemciji še kako pogrešal Laryea Kingstona. Nogometaš ruskega kluba Lokomotiva Moskva si je na afriškem Pokalu narodov, kjer je Gana izpadla že v predtekmovanju, prislužil rdeci karton, zaradi katerega bo moral pocivati kar na treh tekmah. To pa je tudi razlog, da ga Dujkovic ni vpoklical v reprezentanco. Nasploh je imel Dujkovic, ki je leta 2004 Ruando senzacionalno prvic pripeljal na afriški Pokal narodov, ob prihodu v Gano veliko težav. "Gana je imela vedno dobre nogometaše, ki pa niso vedno gledali v isto smer. Govorijo mi, da Abedi Pele in Anthony Yeboah prav zaradi sporov znotraj reprezentance nista dosegla tega, kar bi lahko. Jaz sem v izbrano vrsto prinesel balkansko disciplino. Sprva so se upirali; zamujali na treninge, sestanke, kosila, celo tekme, vendar nisem želel popustiti. Vztrajal sem pri trdi roki in pocasi so se navadili. To je tudi eden od velikih razlogov za zadnje uspehe," razlaga leta 1946 v Borovem rojeni trener, ki je v casu svoje igralske kariere branil mreže Osijeka, Crvene Zvezde, Real Ovieda in Zemuna.

Na svetovnem prvenstvu bosta najvecje breme poleg Essiena in Muntarija nosili še kapetan Stephen Appiah, ki je trenutno clan Fenerbahceja, pred casom pa je nosil tudi drese Udineseja, Parme, Brescie in Juventusa, izkušeni branilec Samuel Kuffour, nekdanji nogometaš Bayerna, sedaj na placilnem seznamu Rome, ter

 NATISNI    
Robben bo igral proti Danski
Brazilci so se naucili kletvic
Nemir v francoski reprezentanci
Ilic: Angleži, pricakujte težave
Angleški obožuje kartone
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Spolna industrija in nogomet se zdita iz leta v leto bližje. Na minulem svetovnem prvenstvu v Nemciji so sex-shope preplavili vibratorji z motivi jun...
Ekskluzivno: Meho Kodro
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje