Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Ce bi hotel enostavnejšo službo, bi ostal pri Portu - cudovit moder stol, trofeja Lige prvakov, Bog in po Bogu še jaz.
Jose Mourinho
2. junij 2006
 NATISNI
Združene države Amerike
Jure Bohoric (foto: picture-alliance/dpa)

Americani bodo na SP 2006 upali na ponovitev uspeha s tekmovanja v Južni Koreji in na Japonskem, ko so se prebili celo do cetrtfinala.

- Osnovni podatki:

Ime: Združene države Amerike
Število prebivalcev: 298.444.000
Glavno mesto: Washington
Pomembnejša mesta: New York, Los Angeles, Chicago, Dallas, Miami, San Francisco
Jezik: anglešcina

Ustanovljena: leta 1783
Nastopi na SP: 1930, 1934, 1950, 1990, 1994, 1998, 2002
Najvecji uspehi: 3x Gold Cup (1991, 2002, 2005), 1x prvaki Pan Amerike
Najvec nastopov: Cobi Jones (164)
Najboljši strelec: Eric Wynalda (34)
Barva opreme: belo-modro-rdeca
Pomembnejši klubi: LA Galaxy, DC United, Kansas City, Columbus, New England
Trenutna uvrstitev na lestvice FIFA: 5

Ko pogovor nanese na Združene države Amerike, marsikdo najprej pomisli na številne okrepcevalnice s hitro prehrano, nenormalno debele ljudi in kontroverznega predsednika Georga Busha, ce pa bi na slovenskih ulicah povprašali o ameriškem nogometu, bi verjetno vecina preseneceno zmigovala z glavami. Americani seveda niso Brazilci in njihovi nogometaši niti približno niso tako znani kot recimo Ronaldinho, Ronaldo, Adriano in drugi, kljub temu pa bi bilo nekoliko nepravicno, ce bi trdili, da Jenkiji nimajo pojma o brcanju okrogle žoge. O tem, da so Americani prerasli leta, ko so bili topovska hrana najboljšim reprezentancam, prica že pogled na lestvico FIFA. Moštvo, ki ga vodi selektor Bruce Arena, je namrec na presenetljivo visokem petem mestu! Za Americani so celo Španci, Portugalci, Francozi, Argentinci, Angleži, Italijani in Nemci, seveda pa to še ne pomeni, da bodo ZDA zaradi tega glavni favorit za zmago na svetovnem prvenstvu v Nemciji. Vsekakor pa jih ne gre kar tako odpisati - vsaj kar se tice zacetnih bojev v skupinah.

Americani bodo letos že osmic nastopili na svetovnem prvenstvu. Skozi kvalifikacije so se prebili še cetrtic zapored, dalec najvecji uspeh pa so dosegli že na prvem prvenstvu v Urugvaju, ko so se prebili celo do polfinala. Tam jih je Argentina deklasirala kar s 6:1, glede na dejstvo, da so leta 1930 doma ostale prakticno vse najboljše evropske reprezentance, pa njihovega dosežka ne gre jemati s prevelikim pompom. Leta 1950 so Americani poskrbeli za senzacijo, ko so z 1:0 premagali Anglijo, ki je takrat igrala šele na svojem prvem prvenstvu, leta 1994 pa so se na domacih tleh znova prebili v drugi krog tekmovanja. Dosežek so ponovili leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem, kjer so naredili še korak naprej, nato pa v cetrtfinalu klonil proti poraženemu finalistu Nemciji.

Vodilna svetovna velesila s kar 298 milijoni prebivalcev je poskušala za nogometni boom prvic poskrbeti med leti 1967 in 1984, kolikor casa je živela profesionalna liga NASL. Vrhunec je liga doživela v letih 1977 in 1978, ko sta v dresu svetovno znanega Cosmosa igrala tudi slovita Pele in Franz Beckenbauer (družbo jima je delal tudi nekdanji nogometaš Olimpije in sedaj poznani ljubljanski gostinec Vito Dimitrijevic, ki je bil celo kapetan). Klub je živel s pomocjo denarja Warner Communications, ko pa se je slednji umaknil iz nogometa, je šla tudi zvezdništvo lige pocasi navzdol. Da se med prebivalci ZDA ideja ni prijela, prica tudi skromen povprecen obisk - rekord sega v leto 1980, ko je bilo na tribunah štadionov in pokritih dvoran v povprecju skromnih 14.200 gledalcev. Zanimivo je, da Americani ne bi bili Americani, ce ne bi celo nekoliko priredili pravil (ura se je odštevala v "napacno" smer, na igrišcu so bile dodatne crte, ki so oznacevale prepovedan položaj, remijev niso poznali...), kar je bil še dodaten razlog, da so v Evropi na NASL gledali postrani. Na profesionalno nogometno ligo po vzoru NBA in NHL so Americani znova pomislili leta 1993, ko so 17. decembra ustanovili ligo MLS. Uvodna leta so bila naporna, a so jih uspešno prebrodili in pocasi se je trdo delo zacelo obrestovati. Predvsem danes je liga MLS na zelo visokem nivoju, k temu pa so pripomogli tudi nekateri znani evropski nogometaši, ki so se ob koncu svojih karier ustavili v ZDA - Roberto Donadoni, Ronnie Ekelund, Mo Johnston, Anders Limpar, Lothar Matthaues, Alain Sutter, Walter Zenga, Hristo Stoitchkov... Toda liga MLS ni ponovila napake svoje predhodnice. Denar so zaceli vlagati tudi v mladinski nogomet in posledica tega so številni kvalitetni nogometaši, ki so v zadnjih letih zrastli v deželi cez Veliko lužo.


Ameriški selektor Bruce Arena.

Eden od teh je tudi Landon Donovan, v tem trenutku verjetno prvi ameriški nogometni zvezdnik. V Evropi sicer ni uspel (bil je pri Bayerju iz Leverkusna), je pa zato eden redkih nogometašev v ZDA, ki se lahko pohvali vsaj z delnim statusom zvezdnika. American s kanadskimi koreninami je trenutno clan kluba LA Galaxy, da ima v ameriški reprezentanci zelo pomembno vlogo, pa se zaveda tudi selektor Arena. "Dobro lahko igramo tudi brez njega, toda Donovan v reprezentanco prinaša nekaj dodatnega; je pravi vodja na igrišcu in nogometaš, ki lahko sam odloci tekmo," ameriškega Zahovica hvali Arena in dodaja: "Verjamem, da je pred njim odlicno svetovno prvenstvo." Donovan je za reprezentanco ZDA pomemben, ker se enako dobro znajde v vlogah podajalca in tudi strelca. Soigralcem deli uporabne žoge, njegov zašcitni znak pa je tudi hitrost. Trikratni najboljši nogometaš ZDA šteje vsega 24 let, kljub temu pa je v dresu z državnim grbom odigral že neverjetnih 81 tekem! Ce bo torej nadaljeval v podobnem slogu, bi lahko cez nekaj podrl tudi svetovni rekord po številu reprezentancnih nastopov!

Okostje ameriške reprezentance sestavljajo nogometaši, ki so tako ali drugace žogo brcali tudi v Evropi. Poleg Donovana je kljucni mož vratar; med vratnicama trdno stoji veteran Kasey Keller, vratar Borussie iz Moenchengladbacha, za katerega bo to verjetno zadnje svetovno prvenstvo. Za ovratnik mu vztrajno diha Tom Howard, ki je bil zadnji dve sezoni pri Manchester Unitedu, v naslednji pa bo branil za Everton. Po izkušnjah v obrambi izstopajo Eddie Pope, Eddie Lewis, Pablo Mastroeni in Carlos Bocanegra, eden najpomembnejših clenov pa je tudi Captain America. Izkušeni Claudio Reyna se sicer že nekaj casa otepa poškodb, zaradi katerih njegov nastop visi v zraku, tudi Arena pa se zaveda, da bi bile možnosti Americanov precej manjše, ce bi moral Reyna tekme spremljati s tribun. Najšibkejša tocka ZDA je napad, kjer ima prvo vlogo še vedno Brian McBride, s 30 goli trenutno najucinkovitejša "špica" Americanov.

V skupini z Italijo, Ceško in Gano se možnosti ZDA ne zdijo najvecje. V njihovo škodo govori tudi tradicija; Americani se na evropskih tleh ne znajdejo najbolje in težko zmagujejo, za napredovanje v osmino finala pa bodo morali premagati prav eno od reprezentanc s Stare celine. Bolj verjetno se zdi, da se bodo z Gano udarili za tretje mesto...

 NATISNI    
Portugalska premocna za Mozambik
Zvezdniški selektorji
Anglija premocna za lokalni klub
Zaradi sinove bolezni ob SP
Donovan se napoveduje v dobri luci
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Ladislav Kubala, ki ga v Španiji poznajo po imenu Ladislao, na Madžarskem pa kot Laszla, velja za enega najboljših madžarskih nogometašev vseh cas...

Intervju: Robert Prosinecki
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje