Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Nikoli nisem rekel, da želim biti pokopan ob Titu, to se je nekdo duhovito spomnil. Zamisli si to, jaz in maršal Tito! Na žalost sem bil jaz na nasprotni strani in ni možnosti, da bi jaz to rekel. Ce slucajno bi, bi moja mama vstala iz groba in me udarila.
Miroslav Blaževic
30. maj 2006
 NATISNI
Savdska Arabija
Klemen Kos (foto: foto: picture-alliance/dpa)

Nogometaši Savdske Arabije bodo poskušali na svetovnem prvenstvu v Nemciji oprati sramoto, ki so jo doživeli na tekmovanju v Aziji.

Osnovni podatki:
 

Ime: Savdska Arabija
Število prebivalcev: 25.700.000
Glavno mesto: Riad (Riyadh)
Pomembnejša mesta: Jedah, Mecca, Medina
Jezik: arabšcina

Ustanovljena: leta 1959
Nastopi na SP: 1994, 1998 in 2002
Najvecji uspehi: 3x azijski prvaki (1984, 1988 in 1996)
Najvec nastopov: Mohammed Al-Deayea (173)
Najboljši strelec: Majed Abdullah (67)
Barva opreme: zeleno-bela
Pomembnejši klubi: Al-Hilal, Al-Ittihad, Al-Nasr, Al-Shabab
Trenutna uvrstitev na lestvice FIFA: 22

"Sinovi pušcave" bodo letos v Nemciji še cetrtic zapored nastopil na najprestižnejšem nogometnem turnirju na svetu, tolikokrat pa so se nogometaši iz te dežele naftnih vrelcev tudi uvrstili na svetovno prvenstvo. Arabska nogometna zgodovina je še precej sveža, ce vemo, da je kraljeva družina vse do leta 1951 z zakonom prepovedovala igranje nogometa, nogometno prvenstvo pa je luc sveta ugledalo šele leta 1976. Tako lani preminuli kralj Fahd kot njegov naslednik kralj Abdullah sta velika ljubitelja te igre, slednji pa je svojo navdušenost pripravljen tudi bogato nagraditi, saj bi si v primeru uvrstitve v drugi krog selektor Marcos Paqueta in njegovi varovanci med seboj razdelili nekaj vec kot 8 milijonov evrov.

Savdska Arabija je v svoji kratki nogometni zgodovini osvojila kar tri naslove azijskih prvakov, Arabci pa si še bolj štejejo v cast, da bo njihova reprezentanca letos že cetrtic zapored nastopila na mondialu. Najvecji "boom" so Arabci pripravili ob svojem debiju na svetovnih prvenstvih leta 1994, ko so se naravnost senzacionalno uvrstili v drugi krog tekmovanja, kjer jih je po težkem in napetem boju iz tekmovanja izlocila reprezentanca Švedske. Cez štiri leta v Franciji so nogometaši iz Perzijskega zaliva osvojili le še tocko, na SP v Južni Koreji in na Japonskem pa so doživeli pravi polom, potem ko so tekmovanje zakljucili s tremi porazi in naravnost katastrofalno gol razliko 0:12. Obup in nemoc "sinov pušcave" še danes najbolje ponazarjajo osupli obrazi arabskih reprezentantov po debaklu na uvodni tekmi prvenstva, ko so varovanci sploh prvega domacega trenerja Al-Joharja prejeli kar osem zadetkov proti sila razigranemu nemškemu Elfu.


Savdski šejk Sultan bin Fahd bin Abdel Al-Saud (drugi z desne) od nogometašev na SP pricakuje veliko.

Potrpežljivost zagotovo ni vrlina arabskih nogometnih funkcionarjev, saj se je vse od leta 1994 na selektorskem stolcku izmenjalo kar 16 razlicnih trenerjev. Seveda ni potrebno dodati, da je bil žrtev te cistke tudi zgoraj omenjeni Al-Johar, precej bolj pa bode v oci podatek, da so pri arabski nogometni zvezi odpustili tudi Argentinca Gabriela Calderona, ki je v kvalifikacijski skupini za SP nanizal kar 10 zmag in 2 remija, pri cemer velja izpostaviti predvsem dve zanesljivi zmagi nad odkritjem zadnjega SP, reprezentanco Južne Koreje. Po medlem nastopu na azijskem prvenstvu, kjer trener Calderon zapovrh še ni imel na voljo vecine najboljših nogometašev, je nogometni zvezi prekipelo, odgovorno nalogo pred svetovnim prvenstvom pa je prevzel Brazilec Marcos Paqueta, ki je v svoji domovini v roku treh mesecev osvojil naslov svetovnega prvaka tako v kategoriji do 17 kot 21 let.

Nogomet je v zadnjem desetletju povsem obnorel prebivalce te dežele, ki se s ponosom naslavlja kot dežela "Mohamedovih sinov", saj je prav na ozemlju današnje Savdske Arabije leta 622 prerok Mohammed prebežal iz Meke v Medino in ob svojem popotovanju postavil temelje danes ene najvecjih svetovnih religij. Klubski nogomet v tej deželi doživlja silovit vzpon, za katerim stojijo bogati naftni šejki, ki so v nogometu našli razvedrilo za preganjanje dolgocasnih dni pod žgocim pušcavskim soncem. Al-Hilal in Al-Ittihad sta moštvi, ki v reprezentanco prispevata najvec nogometašev, obe moštvi pa uživata na azijskem kontinentu velik ugled, saj sta obe nanizali že cel kup zmag v azijski razlicici Lige prvakov. Al-Ittihad je tako denimo aktualni azijski klubski prvak, svojo kakovost pa so pokazali tudi na svetovnem klubskem prvenstvu, kjer so zasedli sila dostojno tretje mesto.

Savdska Arabija je ena redkih reprezentanc, ki bo v Nemciji nastopila v celoti z igralci iz domacega nogometnega prvenstva. V zgodovini arabskega nogometa sta se do danes v tujini tudi sicer preizkusila le dva nogometaša – Sami Al-Jaber, najvecji nogometni zvezdnik v svoji deželi, se je pred leti preizkusil pri angleškem Wolverhamptnu, Fahd Al-Ghashayan pa je del svoje kariere prebil pri moštvu AZ z Nizozemske. Poleg Al-Jaberja, ki bo letos nastopil že na svojem cetrtem prvenstvu, velja izpostaviti še vodjo obrambe in letošnega azijskega nogometaša leta Hamada Al-Montasahrija, na sredini igrišca pa bosta vodilno vlogo prevzela nadarjeni igralec Al-Hilala Mohammed Noor in azijski nogometaš leta 2002 Nawaf Al-Talyat. Mesto med vratnicama zaseda svetovni rekorder Mohamed Al-Deayea, ki je za svojo deželo zbral reci in piši 173 nastopov!

Kultni status med privrženci nogometa v Savdski Arabiji še dandanes zaseda legendarni Saeed Al-Owairan. Le kdo bi lahko pozabil tega hitronogega napadalca, ki je na SP 1994 v vratolomnem, vec kot 60 metrov dolgem prodoru osmešil belgijske branilce in tako dosegel po izboru navijacev šesti najlepši zadetek v zgodovini svetovnih prvenstev. Owairan se kasneje kljub številnim mamljivim ponudbam iz Evrope ni preselil na Staro celino (op.a. – k temu so verjetno pripomogli tudi rolls royci in milijoni arabskih šejkov), njegova zgodba pa je naletela na precej nesrecen konec, saj je Owairanu slava krepko stopila v glavo, zaradi kršenja strogih islamskih pravil in prevec razvratnega življenja pa je na koncu koncev pristal v – zaporu.

Savdska Arabija ima po kvotah stavnic sodec precej slabe možnosti za zmago na SP, saj se razmerja gibljejo vse od 600:1 pa tja do 1000:1. Po debaklu pred štirimi leti le redkokdo verjame, da bi lahko "sinovi pušcavi" napredovali iz skupine s Tunizijo, Ukrajino in Španijo, vendarle pa Arabcev ne velja odpisati v celoti, saj so arogantnost favoriziranih reprezentanc nogometaši iz Azije v preteklosti že znali kaznovati.- Savdijci za nastop na SP 2006: 

VRATARJI
Mohammad Al-Deayea (Al-Hilal)
Mabrouk Zayed (Al-Ittihad)
Mohammad Khouja (Al-Shabab) 

BRANILCI
Ahmad Al-Doukhi (Al-Ittihad)
Redha Takar (Al-Ittihad)
Hamad Al-Montashari (Al-Ittihad)
Ahmad Al-Bahri (Al-Ittifak)
Mohammad Masaad (Al-Ahli)
Nayef Al-Kadhi (Al-Ahli)
Hussein Abdul Ghani (Al-Ahli)
Abdul Aziz Al-Khathran (Al-Hilal) 

VEZISTI
Saoud Kariri (Al-Ittihad)
Mohammad Nour (Al-Ittihad)
Mohammad Amin (Al-Ittihad)
Khaled Aziz (Al-Hilal)
Omar Al-Ghamdi (Al-Hilal)
Nawaf Al-Temyat (Al-

 NATISNI    
Najbolj se boji mame
Korejci napadalca prijavili kot vratarja
Scolari zapustil Uzbekistan
Bresciano odhaja v Savdsko Arabijo
Težko delo za Katanca in Stojanovica
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Predsednik romunskega kluba Jiul Petrosani Alin Simota se je znašel na udaru kritikov in tudi preiskave s strani romunske nogometne zveze, potem k...

Ekskluzivno: Daniel Bilos
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje