Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Španci bi z boljšo igro lahko dosegli bistveno vec.
Bojan Prašnikar
9. junij 2006
 NATISNI
Nizozemska
Andraž Rožman (foto: picture-alliance/dpa)

Marco Van Basten kot nogometaš nikoli ni slavil na svetovnem prvenstvu. Sedaj lahko Nizozemski slavi prinese v vlogi selektorja reprezentance.

- Osnovni podatki:

Ime: Nizozemska
Število prebivalcev: 16,15 milijona
Glavno mesto: Amsterdam
Pomembnejša mesta: Rotterdam, Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Haarlem, Nijmegen, Apeldoorn, Enschede
Jezik: nizozemski

Ustanovljena: 1889
Nastopi na SP: 7 (1934, 1938, 1974, 1978, 1990, 1994, 1998)
Najvecji uspehi: podprvaki SP (1978, 1974), evropski prvaki (1988)
Najvec nastopov: Frank De Boer (112)
Najboljši strelec: Patrik Kluivert (40)
Barva opreme: oranžno-belo-modra
Pomembnejši klubi: PSV, Ajax, Fayenoord, Heerenveen, Utrecht, Vittese, Roda, AZ Alkmaar
Trenutna uvrstitev na lestvice FIFA: 3

Nizozemska vedno spada v krog favoritov, vendar ni še nikoli postala svetovni prvak, pohvali pa se lahko z enim evropskim naslovom. Ceprav spada med nogometne velesile, je na svetovnih prvenstvih nastopila le sedemkrat. Velikokrat se je zdelo, da ima "nadzemeljsko" reprezentanco, vendar tega nikoli ni potrdila na igrišcu. V devetdesetih so se razlogi veckrat skrivali v razprtijah znotraj moštva, kjer so se nogometaši razdelili na belopolti in temnopolti tabor. Najbolj turobno obdobje so pomarance preživljale med letoma 1978 in 1990. Po koncu zlatega obdobja na celu z Johanom Cruyffom je sledilo dvanajst let nocnih mor brez nastopa na mondialu, ki so se koncale, ko se je konec osemdesetih pojavila nova zlata generacija na celu z Van Bastnom, Rijkaardom in Gullitom. Nizozemci nameravajo letos poleti nadaljevati z dobrimi igrami na domacem terenu velike tekmice in sovražnice Nemcije. Oranžni so dva velika uspeha dosegli prav v deželi piva in klobas. Leta 1974 so v finalu SP izgubili z domacini, leta 1988 pa so osvojili evropski naslov (v polfinalu so se na razvpiti tekmi Elfu mašcevali za 14 let star in bolec poraz).

V sedemdesetih so imeli Nizozemci fantasticno moštvo. Selektor Renus Michels je zgradil reprezentanco, ki so ji poveljevali zvezdniki Johan Cruyff, Johan Neeskens, Rob Resenbrink, Jonny Rep in Rene Van der Kerkhof. Prva violina ekipe, ki je zaslovela s totalnim nogometom, je bil Cruyff. Umetnik z ostrim jezikom je bi v tistih casih verjetno najboljši nogometaš na svetu. Trikrat zapored je bil evropski prvak z Ajaxom, nato je njegovo zvezda sijala v Barceloni, kjer še vedno živi, a svetovni prvak ni postal nikoli. Morda bi bilo drugace, ce ne bi izpustil mondiala v Argentini leta 1978, ko so Gavci na krilih Maria Kempesa v finalu s 3:1 premagali Cruyffove nesojene soigralce. Nogometni poznavalci ga postavljajo ob bok Maradoni in Peleju, o njem pa so hvalospevi deževali tudi s strani tekmecev. "On je bil boljši nogometaš, vendar sem jaz osvojil svetovni naslov," se je na leto 1974 spomnil Franz Beckenbauer, obcudoval ga je tudi Mario Kempes. "Maradona je bil najboljši nogometaš, s katerim sem igral, Cruyff pa moj najboljši nasprotnik," je dejal legendarni argentinski napadalec, medtem ko je Michel Platini svojemu vzorniku sporocil: "Johan Cruyff je bil moj idol. Bil je najboljši nogometaš, ki sem ga kadarkoli videl igrati."


Marco Van Basten (levo) je kot nogometaš slavil na evropskem prvenstvu. Bo kot selektor na svetovnem?

Prekletstvo svetovnih prvenstev bodo Oranje poskušale pregnati z mlado in talentirano ekipo, ki ji je selektor Marco Van Basten zacinil z nekaterimi izkušenejšimi nogometaši, vecino le-teh pa je odpisal. Tako v Nemcijo ne bodo potovali zvezdniki kova Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Edgar Davids... Našteti so bili nosilci igre v preteklih letih in se leta 1998 uvrstili v polfinale SP, kjer so po enajstmetrovkah po zaslugi vratarja Taffrela izgubili z Brazilci. Sledila je nova uvrstitev v polfinale na domacem evropskem prvenstvu in nato veliko razocaranje. Nizozemci se niso uvrstili na svetovno prvenstvo v Južno Korejo in na Japonsko. Ker so morali najvecji športni dogodek na svetu spremljati iz domacih naslonjacev, se je era generacije, v kateri je bilo veliko igralcev iz Ajaxovega zlatega obdobja s sredine devetdesetih, pocasi bližala koncu. Na evropskem prvenstvu na Porugalskem so Nizozemci spet izpadli v polfinalu, uveljavila pa so se že nekatera nova, mlada imena, ki bodo imela še vecjo vlogo na letošnjem mondialu.

Van Basten, ki je selektorsko žezlo prevzel od Dicka Advocaata, je uvedel železno disciplino, starejšim zvezdnikom pokazal vrata in dal priložnost številnim, na evropskem prizorišcu uveljavljenim in neuveljavljenim mladenicem. Tako so zvezdniki ekipe postali Rafael Van der Vaart, Arjen Robben, Robin Van Persie, Ryan Babel in Dirk Kuyt, ki jim z nasveti lahko pomagajo izkušeni Edwin Van der Sar, Giovanni Van Bronckhorst, Phillip Cocu in Mark Van Bommel. Nekdanji superzvezdnik in prvi golgeter Milana je skomponiral obetavno in s preteklostjo neobremenjeno ekipo, ki cilja na vrh. Podobno kot Srecko Katanec pred leti je tudi Van Basten prišel na reprezentancno klop skoraj brez trenerskih izkušenj. Preden je postal selektor, je njegova edina trenerska služba trajala eno leto, ko je bil v sezoni 2003/04 pomocnik trenerja pri Ajaxu. Medtem ko je kot trener tabula rasa, je toliko bolj zastrašujoca Van Bastnova igralska statistika. Z Milanom je bil štirikrat italijanski in dvakrat evropski prvak, evropski prvak z reprezentanco (v finalu je proti Rusiji dosegel nepozaben gol z volejem iz mrtvega kota), dobil je nagradi za najboljšega nogometaša na svetu in v Evropi, z Ajaxom zmagal v pokalu pokalnih zmagovalcev, dobil zlato kopacko, v 58 nastopih za Nizozemsko dosegel 28 golov... Vse to je dosegel preden je dopolnil 29 let, saj se je moral leta 1993 pri 28 letih, ko vecina nogometašev uživa najboljša leta kariere, zaradi kronicne poškodbe gležnja zakljuciti z igranjem profesionalnega nogometa.

Vlogo enega izmed nosilcev igre je Van Basten zaupal Arjenu Robbnu. Krilnega napadalca odlikuje izjemna hitrost, zmožnost preigravnja, poleg tega mu ni tuje zabijanje golov. Je prototip modernega nogometaša z napadalnimi lastnostmi, ki so tipicne za nizozemsko šolo nogometa. Da gre za igralca, ki bo še vsaj desetletje eden izmed najboljših na svetu, je napovedal tudi Cruyff. "Robben bo imel izjemno kariero. Ve, da veliko pricakujem od njega, a sem preprican, da me ne bo razocaral," je mladenicu sporocil tvorec razcveta nizozemskega nogometa v sedemdesetih letih. Nogometaš Chelsea se je med zvezdnike izstrelil že v najstniških letih. Najprej je blestel pri Groningenu, kjer je pred leti igral trener Drave Milko Djurovski, in nato za štiri milijone ameriških dolarjev prestopil k PSV. Tam je mreže tresel skupaj z Matejo Kežmanom. Ker je že kot najstnik postal eden izmed najboljših nizozemskih nogometašev, so se zanj kmalu zaceli zanimati najvecji evropski klubi. Prvi, ki se je oglasil, je bil Real iz Madrida, a je Robbnov oce in menedžer Hans kraljevi klub zavrnil z besedami: "Real ni klub za mladega igralca, kot je Arjen. Poleg tega Madrižanov ni nikoli maral. Ko smo bil na pocitnicah v Španiji, je bil navdušen nad Barcelono." Kasneje se je izkazalo, da je imel Robben starejši prav. Potem ko njegovega sina v svoje vrste ni uspelo zvabiti Siru Alexu Fergusonu (Manchester United je ponujal sedem milijonov evrov), je to uspelo Romanu Abramovicu, ki je placal 18 milijonov dolarjev in nizozemski nogometni biser pripeljal v Chelsea. Robben je imel v Londonu precej težav s poškodbami, a se je v novem klubu dobro znašel. Zablestel je tudi na zadnjem evropskem prvenstvu, ko je navduševal s prodori in preigravanji, v Nemciji pa naj bi bil eden izmed glavnih Van Bastnovih adutov.- Nizozemci za SP 2006:

VRATARJI
Edwin Van der Sar (Manchester United)
Maarten Stekelenburg (Ajax Amsterdam)
Henk Timmer (AZ Alkmaar)

BRANILCI
Kew Jaliens (AZ Alkmaar)
Jan Kromkamp (Liverpool)
Andre Ooijer (PSV Eindhoven)
John Heitinga (Ajax Amsterdam)
Khalid Boulahrouz (SV Hamburg)
Joris Mathijsen (AZ Alkmaar)
Giovanni Van Bronckhorst (Barcelona)
Tim de Cler (AZ Alkmaar)

VEZISTI
Mark Van Bommel (Barcelona)
Philip Cocu (PSV Eindhoven)
Denny Landzaat (AZ Alkmaar)
Hedwiges Maduro (Ajax Amsterdam)
Wesley Sneijder (Ajax Amsterdam)
Rafael Van der Vaart (SV Hamburg)

NAPADALCI
Dirk Kuijt (Feyenoord)
Ruud Van Nistelrooy (Manchester United)
Jan Vennegoor of Hesselink (PSV Eindhoven)
Arjen Robben (Chelsea)
Robin Van Persie (Arsenal)
Ryan Babel (Ajax Amsterdam)

 NATISNI    
V resnih težavah tudi Robben
AZ Alkmaar prodan za 1 evro
Nizozemci izbrali 23 igralcev
RVN: Lahko bi jim pomagal
Tulipani v JAR brez Van Nistelrooya
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Eden najbolj razvpitih brazilskih nogometašev zadnjih let Edmundo se je poleg izrednega instinkta za gol v zgodovino vpisal tudi po seriji škandal...

Intervju: Bojan Prašnikar
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje