Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Zahvaljujem se Igorju, toda funkcija castnega predsednika je za penzionerje, jaz pa nisem še za v pokoj.
Miroslav Blaževic
9. junij 2006
 NATISNI
Togo
Jure Bohoric (foto: Tomaž Bratun)

Strokovnjaki napovedujejo, da bodo nogometaši Toga domov odšli prej kot bodo Nemcijo zapustile razglednice s svetovega prvenstva v nogometu.

- Osnovni podatki:

Ime:
Togo
Število prebivalcev: 5.54 milijona
Glavno mesto: Lome
Pomembnejša mesta: Mango, Aneho, Kpeme, Notse, Bassar, Kara...
Jezik: francošcina

Ustanovljena: 1901
Nastopi na SP: brez nastopa
Najvecji uspehi: brez vecjega uspeha
Najvec nastopov: ni podatka
Najboljši strelec: ni podatka
Barva opreme: rumena, zelena
Pomembnejši klubi: Togo Telecom, Dynamic Togolais, AS Douanes...
Trenutna uvrstitev na lestvici FIFA: 61

Kaj imata skupnega slovenska reprezentanca iz leta 2002, ko je igrala na svetovnem prvenstvu, in letošnja izbrana vrsta Toga? Ce bi to vprašali navijaca izbrane vrste iz dežele na soncni strani Alp, bi se odgovor brez dvoma glasil: "Nic!" Na tujem bi marsikdo odkimal z glavo in pojasnil: "Tako kot je bila Slovenija, je tudi Togo reprezentanca z enim samim zvezdnikom." Na SP v Južni Koreji in na Japonskem se je z zares velikim zvezdniškim sijajem lahko pohvalil le Zlatko Zahovic, pri Africanih je to Emmanuel Adebayor. Omenjena nogometaša imata še nekaj skupnega - tako kot je znal biti problematicen Zahovic, je lahko "nadležen" tudi nadarjeni nogometaš Arsenala.


Emmanuel Adebayor v dresu Monaca na tekmi z Gorico.

Zgodovino Toga, ki je samostojen postal 27. aprila leta 1960, je zaznamovana s trgovanjem s sužnji in vladavino kolonialnih sil. Prebivalci te afriške države so bili nekaj casa pod vladavino Portugalske in Danske, zatem so jih kolonizirali Nemci, v prvi svetovni vojni pa zasedli Angleži in Francozi. Država je bila po prvi svetovni moriji tako razpeta med dvema evropskima velesilama, leta 1960 pa se je britanska stran odlocila za pridružitev k Gani, francoski del pa je razglasil svojo državo - Togo. Sedem let kasneje je ob pomoci vojske oblast prevzel general Gnassigbe Eyadema in s trdo roko vladal vse do smrti leta 2005, nakar ga je nasledil njemu podobni sin Faure Gnassingbe. Politicni neredi in protesti v Togu niso nekaj nenavadnega, mednarodne organizacije pa so se dolgo pritoževale tudi nad kršenjem cloveških pravic in nehumanim ravnanjem predvsem z nasprotniki vladnega režima. Kar se tice nogometa, je bil Togo vedno v senci vecjih afriških velesil. Orli so na Pokalu narodov sicer igrali petkrat, svetovno prvenstvo pa so si vedno ogledali prek televizijskih sprejemnikov. Nic drugace ni kazalo po uvodnih tekmah kvalifikacij za tokratni turnir, vendar so se po skromnem štartu rumeno-zeleno pobrali in se na racun cetrtfinalista SP 2002 Senegala uvrstili v Nemcijo.

Najvec zaslug za zgodovinski uspeh Toga gre nekdanjemu nigerijskemu reprezentantu Stephenu Keshiju. Po uvodnih treh kvalifikacijskih tekmah je zasedel mesto na selektorskem stolcku, pod njegovim vodstvom pa Togovci niso doživeli niti enega poraza. Toda Keshijeva slava ni trajala dolgo. Ko je reprezentanca na letošnjem Pokalu narodov doživela tri zaporedne poraze, so ga odpustili, še pred tem pa se je kar sredi tekmovanja sprl s prvim zvezdnikom Adebayorjem. Glede na to, da je bil slednji tudi najboljši strelec afriških kvalifikacij z 11 zadetki in da je že presegel pred tem najvecjo zvezdo Toga Franka Fiawooja iz šestdesetih minuleta stoletja, so se navijaci postavili na njegovo stran. "Adebayor ima vse, da postane velik nogometaš tudi v evropskem merilu, a kaj, ko se sedaj obnaša predvsem kot majhen in razvajen otrok," je po odhodu povedal Keshi, ki se je z rojakom zapletel celo v fizicno obracunavanje. Zanimivo je, da sta tako Keshi kot Adebayor Nigerijca. Nekdanji nogometaš Metza in Monaca se je (tako kot njegov reprezentancni soigralec Oulfade Adekanmi) rodil v Nigeriji, a se je nato odlocil, da bo raje branil barve Toga. "Vsi govorijo o tem, da bomo povsem pogoreli in da smo brez možnosti. Ali smo se kdaj hvalili, da bomo svetovni prvaki? Naš cilj se je predvsem dobro zabavati na svetovnem prvenstvu in ponagajati favoritom. Na naših ramenih ni prav nobenega bremena in z drugimi se ne obremenjujemo. Naj se drugi z nami. Od nas nihce nicesar ne pricakuje, za nas pa bo navijala celotna Afrika. To bo lepa vzpodbuda," razlaga Adebayor, ki se je pred casom v dresu Monaca predstavil tudi v Novi Gorici.

Togovce bo na svetovnem prvenstvu vodil Otto Pfister, ki je vskocil namesto Keshija. Nemec bi mogel na mondialu nastopiti že leta 1998, ko je skozi kvalifikacije popeljal Savdsko Arabijo, a so ga tik pred zacetkom tekmovanja zamenjali s Carlosom Albertom. V Afriki ima nekdanji nogometaš, ki je vecino igralske kariere preživel v Švici, velik renome, ki si ga je zgradil predvsem z delom v Gani. Leta 1991 je tamkajšnjo reprezentanco do 17 let popeljal do senzacionalne zmage na svetovnem prvenstvu, med drugim pa je vodil tudi Ruando, Senegal, Slonokošceno obalo, Zaire, klube Al Zamalek, CS Sfaxien, El Masry... Poznan je tudi po svojih malce nenavadnih metodah dela. Tako je reprezentantom Toga med pripravami v Nemciji zagrozil, da bo vsakega, ki bo spregovoril z novinarji iz tabora nasprotnih reprezentanc, preprosto poslal domov. Ko je z Gano osvojil naslov svetovnega prvaka, je razvil zanimivo takticno postavitev 1-3-4-2, ki pa je na letošnjem SP kljub vsemu verjetno ne bo uporabljal. Togo naj bi igral v postavitvi 3-5-2, lahko pa tudi s še bolj zaprto razlicico 4-5-1.

Kot zanimivost velja omeniti, da bo v reprezentanci Toga igral tudi nogometaš z izkušnjami s slovenskega nogometnega prvenstva. Sliši na ime Massamasso Tchangai, leta 1998 pa je nosil dres Gorice. Kasneje je igral še za Udinese, De Graafschap in Viterbese, sedaj pa je clan italijanskega nižjeligaškega kluba Benevento. Poleg tega, da je odlicen v obrambi, se znajde tudi v napadu, kjer vrata nasprotnega moštva ogroža predvsem z glavo.

Možnosti Toga na svetovnem prvenstvu? Mislim, da ne bomo brcnili v temo, ce bomo zapisali, da bodo Adebayor in drušcina domov prišli že pred razglednicami  iz Nemcije...- Togovci za SP 2006:

VRATARJI
Kossi Agassa (FC Metz)
Ouro-Nimini Tchangirou (Djoliba)
Kodjovi Dodji Obilale (Etoile Filante)

BRANILCI
Jean Paul Yaovi Abalo (Apoel Nicosia)
Eric Akoto (Admira Wacker)
Richmond Forson (Jeanne d'Arc Poire)
Karim Guede (Hamburg II)
Ludovic Assemoassa (Ciudad Murcia)
Toure Assimiou (Bayer Leverkusen)
Dare Nibombe (Mons-Bergen)
Kuami Agboh (KSK Beveren)
Affo Cerlmont Erassa (AS Moulins)
Massamasso Tchangai (Benevento)

VEZISTI
Cherif Toure Mamam (Metz)
Alaixys Romao (Louhans-Cuiseaux)
Thomas Dossevi (Valenciennes)
Yao Kaka Aziawonou (Young Boys)
Junior Senaya (YF Juventus)
Adekanmi Olufade (Al Sailiya)

NAPADALCI
Emmanuel Adebayor (Arsenal)
Mohamed Kader Coubadja (Guingamp)
Robert Malm (Brest)
Moustapha Salifou (Stade Brestois)

 NATISNI    
Robben bo igral proti Danski
Brazilci so se naucili kletvic
Nemir v francoski reprezentanci
Ilic: Angleži, pricakujte težave
Angleški obožuje kartone
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Italijanska Roma je leta 1999 dvema italijanskima sodnikoma podarila uri znamke Rolex, še sedemintridesetim sodnikom pa ure v manjši vrednosti, kar j...
Ekskluzivno: Franco Baresi
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje