Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Napadalec je zadolžen za doseganje zadetkov. Ce ga ne zabije, je po tekmi še dva dneva razocaran. Ce Materazzi kot štoper ne polomi enega na tekmo, je še tri dni razocaran.
Sebastjan Cimerotic
9. junij 2006
 NATISNI
Ekvador
Matej Pate

Ekvador bo na svetovnem prvenstvu nastopil drugic v zgodovini reprezentance in je 'avtsajder', a so podobno v Južni Koreji in na Japonskem mislili tudi Hrvati in se opekli.

- Osnovni podatki:

 
Ime: Ekvador

Število prebivalcev: 13,4 milijona

Glavno mesto: Quito

Pomembnejša mesta: Guayaquill, Cuenca, Machala

Jezik: španšcina

 

Ustanovljena: 1925

Nastopi na SP: 1x (2002)

Najvecji uspehi: 2x cetrto mesto na južnoameriškem pokalu (1959, 1993)

Najvec nastopov: Ivan Hurtado (122)

Najboljši strelec:  Agustin Delgado (31)

Barva oprave: rumeno-modra

Pomembnejši klubi: El Nacional, Barcelona SC

Trenutna uvrstitev na lestvice FIFE: 23.

 

Ekvadorska nogometna reprezentanca je v preteklosti veljala za eno najslabših južnoameriških ekip, a v zadnjem casu se je to spremenilo. Že v prejšnjih kvalifikacijah so Ekvadorci navdušili in se uvrstili na svetovno prvenstvo, tokrat pa so osvojili celo tretje mesto in zaostali samo za nedotakljivima Brazilijo in Argentino. Kljub temu mnoge evropske reprezentance Ekvador še vedno podcenjujejo, kar bi utegnila biti voda na mlin za morebitno presenecenje.

 

Ekvadorci so se prvic v lov na uvrstitev na SP podali leta 1962, a proti Argentini v dveh tekmah prejeli enajst zadetkov in ostali brez želenega cilja. Štiri leta kasneje je bilo že bolje. Ekvador je v skupini skupaj s Cilom in Kolumbijo krog pred koncem tekmovanj za uvrstitev na mundial potreboval zgolj tocko, a razocaral in izgubil proti Cilu z 1:3 ter še drugic zapored ostal brez SP. Kasneje je sledil crn ekvadorski niz v južnoameriških kvalifikacijah. Vse do leta 1998 so bili Ekvadorci vselej sila neuspešni. V kvalifikacijah za SP 1970 so zbrali zgolj tocko, štiri leta kasneje so se zaustavili pri dveh, leta 1978 pa spet pri eni. V kvalifikacijah za SP 1998 se je pricela 'zlata' doba ekvadorskega nogometa. Kljub temu, da se na zakljucni turnir niso uvrstili, so dali Ekvadorci z zmagami nad Argentino, Perujem in Urugvajem ter dejstvom, da so za uvrstitvijo na SP zaostali za zgolj štiri tocke, naslutiti, da se v prihodnosti utegne spremeniti marsikaj. Že štiri leta kasneje so to tudi dokazali in v mocnih južnoameriških kvalifikacijah zasedli drugo mesto, zaostali so le za kasnejšimi svetovnimi prvaki Brazilci. Na SP v Južni Koreji in na Japonskem so tekmovali v skupini skupaj z Mehiko, Italijo in Hrvaško in proti prvima dvema reprezentancama izgubili, medtem ko so slednjo presenetili in jo izlocili iz nadaljnjega tekmovanja. V kvalifikacijah za nastop v Nemciji so spet navdušili in zaostali zgolj za Brazilijo in Argentino. Spet so bili najvecje pozitivno presenecenje.

 

Selektor ekvadorske reprezentance, ekvadorski ''Srecko Katanec'', je 47-letni Luis Fernando Suarez, ki se je rodil v Medelinu v Kolumbiji in bil odlicen nogometaš. Leta 1989 je z Atleticom Nacionalom, denimo, osvojil južnoameriški klubski pokal. V trenerski karieri je doslej vodil kopico kolumbijskih klubov (Nacional, Pereira, Cali in Tolima) ter enega ekvadorskega - Aucas. Od leta 1995 do 1998 je bil pomocnik ekvadorskega selektorja, leta 1999 pa je enako funkcijo opravljal tudi v Kolumbiji. Na selektorski stolcek Kolumbije je sedel leta 2004, ko je, zanimivo, nasledil prav tako Kolumbijca Hernana Daria Gomeza, ki je moral odstopiti po debaklu na južnoameriškem pokalu. Po prevzemu reprezentance se je za sodelovanje zahvalil nekaterim starejšim igralcem in se zanesljivo uvrstil na SP.

 

Selektor Ekvadorja Luis Fernando Suarez, ki stavi na preverjen igralni sistem 4-4-2. V vratih stoji Edwin Villafuerte iz Deportiva Quinta, v obrambi pa so od leve proti desni Paul Ambrossi, Giovani Espinoza, izkušeni Ivan Hurtado, ki je doslej zbral že 128 nastopov za reprezentanco, ter Ulises de la Cruz iz Aston Ville, ki je za izbrano vrsto doslej nastopil 83-krat. V zvezni vrsti je na levem krilu mladi Luis Saritama, na desnem pa Edison Mendez, eden bolj nevarnih Ekvadorcev. V sredini sta izkušeni Edwin Tenorio in mladi, komajda 21-letni Luis Antonio Valencia, ki igra za Villarreal. V napadu so Ekvadorci zelo mocni, najvec pa stavijo na zvezdnika Augustina Delgada ter Carlosa Tenoria iz Al Sadda. Na klopi na priložnost caka Ivan Kaviedes, odlicni napadalec ekipe Argentinos Juniors.

 

Zvezdnik je 30-letni Augustin Delgado iz ekvadorskega Deportiva Universitaria de Quita, ki velja za enega najboljših ekvadorskih nogometašev vseh casov. Z 31 goli v 67 nastopih je najboljši strelec reprezentance vseh casov. Bil je zelo nadarjen nogometaš, mnogi so mu napovedovali uspešno igranje v Evropi, a se, tudi zaradi muhavosti in nediscipline, nikoli ni razvil v vrhunskega igralca. Bil je clan Nacionala, Cruza Azula, Nexace, Aucasa, Pumasa, ekvadorske Barcelone, od leta 2001 do 2004 pa je igral tudi za angleški Southampton. V kvalifikacijah za SP 2006 je dosegel pet golov.

 

Na stavnicah Ekvador kotira bolj slabo, a je dejstvo, da ekipe, ki je v južnoameriških kvalifikacijah zaostala zgolj za Argentino in Brazilijo, ne gre podcenjevati. Za namecek je zdaj še bolj izkušena kot pred štirimi leti, in ve, kako izgleda tekmovati na najvecjem možnem nogometnem tekmovanju.
- Ekvadorci za SP 2006:

VRATARJI

Edwin Villafuerte (Deportivo Quito)

Cristian Mora (Liga de Quito)

Damian Lanza (Aucas)

BRANILCI

Ivan Hurtado (Al Arabi)

Geovanny Espinoza (Liga de Quito)

Paul Ambrossi (Liga de Quito)

Neicer Reasco (Liga de Quito)

Ulises de la Cruz (Aston Villa)

Jorge Guagua (El Nacional)

Jose Luis Perlaza (Olmedo)

VEZISTI

Marlon Ayovi (Deportivo Quito)

Edwin Tenorio (Barcelona)

Edison Mendez (Liga de Quito)

Patricio Urrutia (Liga de Quito)

Cristian Lara (El Nacional)

Segundo Castillo (El Nacional)

Antonio Valencia (Recreativo Huelva)

Luis Saritama (Deportivo Quito);

NAPADALCI

Felix Borja (El Nacional)

Christian Benitez (El Nacional)

Ivan Kaviedes (Argentinos Juniors)

Agustin Delgado (Liga de Quito)

Carlos Tenorio (Al Sadd)

 NATISNI    
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Za napadalca je nekaj najlepšega, ko se na tekmi med strelce vpiše trikrat. Hat-trick je dosežek, ki ima v nogometu posebno vrednoto, toda ste že ...

Ekskluzivno: Hugo Lloris
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje