Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Vojskovodja nikoli ne zapušca ekipe in ostane. Sam ne bom odstopil, o moji prihodnosti pa ne vem povedati veliko.
Branko Oblak
9. junij 2006
 NATISNI
Poljska
Uredništvo

Poljska je ekipa, ki je doslej že dvakrat osvojila bron, a se je to zgodilo že pred mnogimi leti. Zdaj je poljska reprezentanca slabša, a še vedno dovolj dobra, da preseneti kakšnega favorita.

- Osnovni podatki:

Ime: Poljska

Število prebivalcev: 38.000.000

Glavno mesto: Varšava

Pomembnejša mesta: Lodz, Krakow, Wroclaw

Jezik: poljšcina

 

Ustanovljena: 1919

Nastopi na SP: 6x

Najvecji uspehi: 2x bron na SP (1974, 1982), zlato na OI (1972)

Najvec nastopov: Grtegorz Lato (100)

Najboljši strelec: Wlodzimierz Lubanski (48)

Barva oprave: rdece-bela

Pomembnejši klubi: Wisla Krakow, Legia Varšava

Trenutna uvrstitev na lestvice FIFE: 20.

 

Poljska nogometna reprezentanca je prvo uradno tekmo odigrala 18. decembra leta 1921, ko se je v Budimpešti pomerila proti Madžarski in izgubila z 0:1. Kasneje so Poljaki dosegli kar nekaj vidnih uspehov. Prvic so na SP nastopili leta 1938 v Franciji in takoj na prvi tekmi – tekmovalni sistem je bil tak, da se je igralo zgolj na izpadanje – izgubili proti Braziliji po podaljšku s 5:6 ter se takoj poslovili od tekmovanja. Na naslednji nastop na mundialu so morali Poljaki – zaradi druge svetovne vojne – cakati do leta 1974, ko so nastopili v Zahodni Nemciji in v predtekmovanju nastopili odlicno. Premagali so Haiti (7:0), Argentino (3:2) in Italijio (2:1) ter se uvrstili v drugi del skupinskega dela tekmovanje, v katerem so osvojili drugo mesto in se borili za tretje mesto. Na tekmi za bron so z golom Grezegorza Lata premagali Brazilijo in pristali na tretji stopnicki. Štiri leta kasneje so na SP v Argentini obstali v drugi fazi tekmovanja po skupinah, zaostali pa – spet za Brazilijo. Leta 1982 so nastopali v Španiji in v predtekmovanju osvojili dve zmagi in remi, v drugi fazi predtekmovanja pa v skupini skupaj s Sovjetsko zvezo in Belgijo zmagali ter se uvrstili v polfinale, v katerem so izgubili proti Italiji z 2:3. V tekmi za bron so se pomerili proti Franciji in zmagali s 3:2 ter po osmih letih spet osvojil bronasto medaljo. V Mehiki so leta 1986 Poljaki v skupini spet blesteli in se prebili v osmino finala, v kateri pa so se, zanimivo, spet srecali z mocno Brazilijo in izgubili prepricljivo z 0:4. Na nastop na naslednjem mundialu so morali cakati dolgih 16 let, vse do leta 2002, ko so se uvrstili na SP v Južni Koreji in na Japonskem, kjer so nastopali v skupini skupaj z ZDA, Portugalsko in Južno Korejo. Zdelo se je, da se bodo Portugalci in Poljaki zlahka uvrstili v napredovanje, a se je zgodilo nepricakovano. Izpadli sta favoritki skupine – Poljska in Portugalska. Poljska je bila še bolj kot na svetovnih prvenstvih uspešna na olimpijskih igrah in leta 1972 v Nemciji osvojila zlato, medtem ko je bila v letih 1976 in 1992 srebrna.

 

Selektor zdajšnje reprezentance Poljske, ki je v kvalifikacijah za letošnje SP osvojila drugo mesto v skupini skupaj z Anglijo, Avstrijo, Severno Irsko, Walesom in Azarbajdžanom ter se na zakljucni turnir uvrstila kot ena izmed dveh najboljše drugouvršcenih reprezentanc, je Paul Jenas, nekdanji poljski reprezentant, ki je nastopal tudi na svetovnem prvenstvu leta 1982 in osvojil bron. V casu igralske kariere je bil clan Widzewa in varšavske Legie, nato pa prestopil v Auxerre, kjer je bil leta 1986 proglašen za najboljšega tujca lige. S trenerskim poslom se je zacel ukvarjati leta 1988, ko je postal pomocnik trenerja Legie, nato pa je prevzel olimpijsko reprezentanco Poljske in nastopil leta 1992 v Barceloni. Sledila so nova leta na klopi Legie, s katero je v vlogi glavnega trenerja osvojil dva poljska naslova in pokala, leta 1995 pa se je prebil do cetrtfinala lige prvakov. Od leta 1999 do leta 2002 je bil podpredsednik Amice Wronki, nato pa je prevzel vodenje poljske reprezentance.

 

Selektor Poljske stavi na igralni sistem 4-4-2, v katerem bo priložnost med vratnicama bržcas ponudil Arturju Borucu, vratarju Celtica, saj dosedanje številke ena Jerzyja Dudka sploh ni uvrstil na seznam igralcev, na katere bo racunal na svetovnem prvenstvu. V obrambi bo na levi strani igral izkušeni Nichal Zwelakov iz Anderlechta, na desni pa Marcin Baszcynski iz Wisle. V sredini obrambe naj bi stala Mairusz Jop iz Moskve in Jacek Bak iz Al Rayana. V zvezni vrsti 53-letni selektor stavi na odlicnega Euzebiusa Smolarka iz Borusie Dortmund, ki igra na desnem boku, medtem ko na levem kraljuje Jacek Krzynowek iz Bayerja, ki je v kvalifikacijah dosegel tri zadetke. V sredini igro snujeta Kamil Kosowski iz Southamptona in Marius Lewandowski iz Šahtjorja. V napadu bo zvezdniku in najboljšem strelcu zdajšnje reprezentance Macieju Zurawskemu družbo delal Gregorz Rasiak, ki brani barve Southamptona.

 

Zvezdnik sicer dokaj homogene Poljske ekipe je Maciej Zurawski, ki je bil z osmimi zadetki tudi najboljši strelec Poljakov v kvalifikacijah. Doslej je v izbrani vrsti nastopil 48-krat in dosegel 15 zadetkov. Kariero je zacel pri Warti in Lechu Poznan v drugi ligi, kjer je ostal vse do leta 2000, ko je okrepil Wislo iz Krakowa. Tam je ostal do zacetka te sezone in v tem casu dosegel vec kot 100 zadetkov, nato pa na zahtevo trenerja Celtica Gordona Strachana odšel v Glasgow. V prvi sezoni je s škotskim prvoligašem osvojil naslov in dosegel 20 prvenstvenih zadetkov, ob cemer je bilo jasno, da je bila selitev na Otok zadetek v polno. Sicer pa je Maciej znan po tem, da ni prevec atraktiven, a je zato toliko bolj ucinkovit.

 

Poljska bi morala napredovati iz skupinskega dela tekmovanja, saj je mocnejša od Ekvadorja in Kostarike, prav tako pa lahko preseneti tudi Nemcijo. Kaj vec, bodo Poljaki, kljub veliki podpori s tribun, težko dosegli. Morda se lahko uvrstijo do cetrtfinala, medtem ko bi boljši dosežek že mejil na cudež.- Poljaki za SP 2006:

VRATARJI

Artur Boruc (Celtic)

Tomasz Kuszczak (WBA)

Lukasz Fabianski (Legia Varšava)

BRANILCI

Marcin Baszczynski (Wisla Krakow)

Jacek Bak (Al Rayyan)

Mariusz Jop (FC Moskva)

Severyn Ganacarczyk (Metalist Harkov)

Mariusz Lewandowski (Šahtjor Doneck)

Dariusz Dudka (Wisla Krakow)

Michal Zewlakow (Anderlecht)

VEZISTI

Euzebiusz Smolarek (Borussia Dortmund)

Kamil Kosowski (Southampton)

Radoslaw Sobolewski (Wisla Krakow)

Miroslaw Szymkowiak (Trabzonspor)

Jacek Krzynowek (Bayer Leverkusen)

Arkadiusz Radomski (Austria Dunaj)

Sebastian Mila (Austria Dunaj)

Piotr Giza (Cracovia Krakow)

Damian Gorawski (FC Moskva)

NAPADALCI

Maciej Zurawski (Celtic)

Pawel Brzozek (Wisla Krakow)

Grzegorz Rasiak (Southampton)

Ireneusz Jelen (Wisla Plock)
 NATISNI    
Vrocina onesposobila danskega selektorja
Tudi Nani brez SP
Robben gre na SP!
Nemcija premocna za Bosance
Zickler bo še vztrajal
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Americani se pri promociji razlicnih dogodkov vedno spomnijo kaj novega, mimo tega pa seveda ni šlo niti pri nogometu. Leta 1993 so tako pred prijate...
Z nogometom je kot z novinarji
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje