Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
V Domžalah nisem imel motivacije, saj nisem mogel delati s trenerjem, ki mi je iz dneva v dan dajal vedeti, da mu zame ni mar.
Borut Semler
9. junij 2006
 NATISNI
Kostarika
Uredništvo

Svetovno prvenstvo v Nemciji je tretje, na katerem bodo nastopili nogometaši Kostarike. Želja je presenecenje in morebitna ponovitev velikega uspeha iz leta 1990.

- Osnovni podatki:

Ime: Kostarika

Število prebivalcev: 4,3 milijona

Glavno mesto: San Jose

Pomembnejša mesta: Alajuela, Cartago, Limon

Jezik: španšcina in anglešcina

 

Ustanovljena: 1921

Nastopi na SP: 2x

Najvecji uspehi: osmina finala SP 1980, srebro (2002) in bron (1993) na zlatem pokalu

Najvec nastopov: Luis Marin (116)

Najboljši strelec: Paulo Wanchope (43)

Barva oprave: rdece-modra

Pomembnejši klubi: Deportivo Saprissa, Alajuelense, Herediano

Trenutna uvrstitev na lestvice FIFE: 18.

 

Svetovno prvenstvo v Nemciji bo že tretje, na katerem bo nastopila Kostarika, poznana tudi po imenu 'Ticos'. Najprej se je sicer zdelo, da bo Kostarika obstala v kvalifikacijah, a se je po povratku Alexandra Guimaraesa na selektorsko klop vse spremenilo na bolje in ji je uspelo. Na svetovnih prvenstvih, na katerih so nastopili, so se 'Ticos' dobro odrezali. Leta 1990 so se v Italiji prebili vse do osmine finala, ko je bila boljša tedanja Ceškoslovaška. Leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem pa so nogometaši Kostarike izgubili proti Brazilcem, premagali pa Kitajsko in remizirali proti Turkom. Izpadli so zgolj zaradi slabše gol razlike, da pa so naredili velik uspeh, dokazuje dejstvo, da je Brazilija kasneje osvojila naslov prvaka, medtem ko je bil Turcija bronasta. Poleg uspešne rezultatske igre, so Kostaricani navdušili tudi z zelo atraktivnim in domiselnim nogometom.

 

Po mundialu na Daljnem vzhodu je selektorski stolcek zapustil Alexandre Guimaraes, taktirko pa sta prevzela American Steve Sampson in Kolimbijec Jorge Luis Pinto, ki pa nista mogla dobro spojiti nesporen talent, ki ga posedujejo portoriški nogometaši in sta se v kvalifikacijah mucila. V prvi skupinski fazi je Kostarika le za las ušla izpadu, drugi del skupinskega tekmovanja pa se je zacela s porazom proti Mehiki in ZDA ter remijem proti Trinidadu in Tobagu. Takrat so se na nogometni zvezi Kostarike zavedali, da je vrag vzel šalo in nazaj poklicali Alexandreja Guimaraesa. Kostarika je nanizala zmage proti Gvatemali, Panami, ZDA ter Trinidadu in Tobagu ter se uvrstila na mundial v Nemcijo. Kako se bodo 'Ticos' odrezali na zakljucnem turnirju najboljših reprezentanc na svetu, bomo še videli, a zdi se, da atraktivnosti ne bo manjkalo …

 

Sedeminštiridesetletni selektor Kostarike Alexandre Guimaraes je sicer Brazilec, a je vecino življenja preživel v Kostariki, za katero je tudi igral. V reprezentanci je nastopil 16-krat in bil tudi na svetovnem prvenstvu leta 1990, ko je Kostarika presenetila in se uvrstila v osmino finala. V dresu raznih kostariških klubov je odigral 377 prvenstvenih tekem ter dosegel 95 golov. S poklicem trenerja se ukvarja od leta 1992, reprezentanco Kostarike pa je vodil tudi na SP leta 2002, ko je obstal v predtekmovalni skupini in zato po koncu prvenstva zapustil selektorsko klop. Nasledil ga je Jorge Luis Pinto, a je po nekaj slabših rezultatih spet prišlo do zamenjave na selektorskem stolcku, pristojni na nogometni zveze Kostarike pa so se priložnost spet odlocili ponuditi trenerju, ki je reprezentanco vodil že na minulem turnirju najboljših reprezentanc na svetu.

 

Selektor Kostarike igra s sistemom 4-4-2. V vratih stoji 36-letni Jose Porras, v obrambi pa bodo bržcas od leve proti desni zaigrali Jervis Drummond, Harold Wallace, Luis Marin, s 118 nastopi najbolj izkušeni clan reprezentance, ter Leonardo Gonzalez. V zvezni vrsti bo selektor na levo krilo postavil Alvara Saboria, na desnega pa Douglasa Sequerio. V sredini obicajno igrata zelo ucinkoviti 24-letni Carlos Hernandez, ki je v 19 nastopih doslej dosegel 8 golov, ter izkušeni 32-letni Walter Centeno. V napadu vse sloni na Paulu Wanchopeju, enemu najboljših nogometašev Kostarike vseh casov, družbo nekdanjemu clanu nekaterih angleških prvoligašev pa bo delal Ronald Gomez iz Deportiva Saprisse, ki spominja na našega Mladena Rudonjo. Kljub temu, da je v izbrani vrsti nastopil že 77-krat in je napadalec, je namrec dosegel zgolj tri zadetke.

 

Nesporni zvezdnik Kostarike je Paulo Wanchope, 30-letni napadalec, ki velja za enega najboljših nogometašev Kostarike vseh casov. S 43 goli je najboljši strelec v zgodovin izbrane vrste, imel pa je tudi spoštovanja vredno klubsko kariero. Zacel je v Heriadu, kjer je igral do leta 1997, ko je prestopil v angleški Derby County. V spomin se je vtisnil predvsem z odlicnim debijem, saj je že na prvi tekmi zadel proti Manchestru Unitedu. Sledila je selitev v West Ham United in nato še v Manchester City. Leta 2004 je za pol milijona angleških funtov okrepil Malago, a se je pred kratkim vrnil v klub, v katerem je zacel nogometno pot, zdaj pa je spet brez kluba. V dresu z državnim grbom je doslej nastopil 67-krat in igral tudi na minulem SP v Južni Koreji in na Japonskem.

 

V skupini skupaj z Nemcijo, Poljsko in Ekvadorjem se zdi najbolj realno tretje mesto. Prav tako pa se lahko zgodi, da Kostarika osvoji tudi drugo ali zadnje mesto, medtem ko je prvo bržcas rezervirano za Nemcijo. Osmina finala je, vsaj realno gledano, skrajni domet 'Ticos'.


- Kostarika za SP 2006:

VRATARJI

Jose Francisco Porras (Saprissa)

Alvaro Mesen (brez kluba)

Wardy Alfaro (Alajuela)

BRANILCI

Luis Marin (Alajuela)

Gilberto Martinez (Brescia)

Jervis Drummond (Saprissa)

Leonardo Gonzalez (Heredia)

Harold Wallace (Alajuela)

Michael Rodriguez (Alajuela)

Michael Umana (Heredia)

Gabriel Badilla (Saprissa)

VEZISTI

Douglas Sequeira (Real Salt Lake)

Danny Fonseca (Brujas)

Randall Azofeifa (Saprissa)

Mauricio Solis (Comunicaciones)

Walter Centeno (Saprissa)

Cristian Bolanos (Saprissa)

Carlos Hernandez (Alajuela)

NAPADALCI

Paulo Cesar Wanchope (brez kluba)

Ronald Gomez (Saprissa),

Victor Nunez (Alajuela)

Alvaro Saborio (Saprissa)

Kurt Bernard (brez kluba)

 NATISNI    
Portugalska premocna za Mozambik
Zvezdniški selektorji
Anglija premocna za lokalni klub
Zaradi sinove bolezni ob SP
Donovan se napoveduje v dobri luci
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Ce Laureano Bisan-Etame Mayer ne bi postal nogometaš in si pod vzdevkom Lauren z brcanjem žoge prislužil milijone, bi verjetno danes v enem od špa...

Ekskluzivno: Ilija Petkovic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje