Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Naš trener Ivica Osim pravi, da si star toliko, kot razmišljaš. Nekateri so stari že pri dvajsetih letih, drugi spet niso.
Željko Milinovic
6. junij 2006
 NATISNI
Slonokošcena obala
Andraž Rožman (foto: picture-alliance/dpa)

Slovenska reprezentanca je pred svetovnim prvenstvom obcutila, s kako mocnim moštvom je na SP 2006 pripotovala Slonokošcena obala.

- Osnovni podatki:

Ime: Slonokošcena obala
Število prebivalcev: 16.96 milijona
Glavno mesto: Yamoussoukro
Pomembnejša mesta: Abidžan, Bouake, Daloa, Man, Danane, Korhogo, Gagnoa
Jezik: francoski

Ustanovljena: 1960
Nastopi na SP: brez nastopa
Najvecji uspehi: afriški naslov (1992)
Najvec nastopov: Didier Drogba (29)
Najboljši strelec: Didier Drogba (21)
Barva oprave: oranžna-zelena in belo-zelena
Pomembnejši klubi: Africa Sports National, ASEC Mimosas, Entente Sportive de Bingerville , Jeunesse Club d'Abidjan
Trenutna uvrstitev na lestvici FIFA: 32

Slonokošcena obala sodi med tiste reprezentance, ki so si simpatije nogometnih navdušencev pridobile še preden se je svetovno prvenstvo zacelo. Kot novinci na mondialu Africani v skupini smrti niso favoriti, vendar strokovnjaki vedo, da Slonov ne gre odpisati že pred boji v predtekmovanju. Na prvo svetovno prvenstvo so se uvrstili na dramaticen nacin. V zadnjem krogu afriških kvalifikacij jim je do velikega uspeha pomagal Pierre Wome, ki je v zadnji minuti tekme proti Egiptu zgrešil odlocilno enajstmetrovko za Kamerun, si na glavo nakopal gnev kamerunskih navijacev in v Slonokošceni obali povzrocil nogometno norijo, kakršne zahodnoafriška država do takrat ni poznala. Nogometaši iz države, ki je samostojna postala leta 1960, pred tem pa bila francoska kolonija, so uspeh posvetili pomocniku trenerja Mama Ouattara, ki je se je zgrudil med treningom in umrl.


Slone bo v Nemciji vodil Henri Michel (povsem desno).

Sledil je nastop na afriškem pokalu narodov in nov uspeh. Didier Drogba in kolegi so se prebili do finala ter poskrbeli, za zacasno premirje med sprtimi stranmi v domovini, kjer so politicni, ekonomski, socialni nemiri in bruhanje vojaškega ognja vsakodnevni pojav. V odlocilni tekmi za naslov afriškega prvaka so Sloni izgubili proti domacinu Egiptu in ostali pri edini lovoriki za naslov afriškega prvaka iz leta 1992. Faraoni so bili boljši po streljanju enajstmetrovk, med drugimi pa je zgrešil tudi "nogometni vsemogocnež iz Abidžana" Didier Drogba.

Za razcvet nogometa v državi, ki leži ob Gvinejskem zalivu, ima nemalo zaslug nogometna šola v Abidžanu, iz katere izhajajo številni zvezdniki, glavno besedo pri vzletu reprezentance med 32 visoko na nemškem nebu tlecih nogometnih zvezd pa ima selektor Henri Michel. Francoski strokovnjak ima za sabo goro izkušenj. Najbolj so dragocene tiste s svetovnih prvenstev, na katerih je sodeloval trikrat (s Tunizijo se je uvrstil tudi na zadnje SP, a so ga še pred zacetkom odpustili). Prvic je na najvecjem nogometnem festivalu sodeloval leta 1986, ko je Francijo v Mehiki popeljal do polfinala, nato je s Kamerunom leta 1994 nastopil v ZDA ter štiri leta kasneje z Marokom v Franciji in obakrat izpadel v predtekmovanju. Nekdanji ofenzivni vezist Nantesa (v 16 letih je bil trikrat francoski prvak) in francoske reprezentance, za katero je zbral 58 nastopov, je razpet med domovino, glavnim mesto Libanona Bejrutom, od koder prihaja njegova žena, in Abidžanom. Zato je bil s strani medijev v Slonokošceni obali deležen številnih kritik, a je nergace utišal z uspehi.

Teh verjetno ne bi bilo, ce ne bi bilo najbolj slavnega izmed zvezdniških Slonov, ki igrajo v številnih evropskih klubih – Didierja Drogbaja. Tito, kot ga klicejo prijatelji, je, preden se je uveljavil, prehodil dolgo in s trnjem posuto pot. Že kot majhen decek je iz rojstnega Abidžana, kjer sta starša delala kot bancna uslužbenca, odšel v Francijo k stricu Michelu Gobiju. Ta je bil takrat profesionalni nogometaš, mali Didier pa se je skupaj z njim klatil po francoskih klubih. Drogba je bil najprej branilec, nato pa presedlal v napadalne vrste. V takšni vlogi je nase prvic opozoril v dresu Le Mansa (njegov prvi klub je bil Dunkerq), kamor je prišel pri 19-letih in tam ostal tri sezone. Prve zvezdne trenutke je dosegel v dresu Guingampa. V prvi francoski ligi je na 34 tekmah dosegel 17 golov in zvezda je bila rojena. Sledil je prestop v Marseille in nato v Chelsea. Ljubitelj racunalniških igric v Londonu prebiva od leta 2004. Dvakrat je postal angleški prvak, a pravi, da velikanski pritisk angleških medijev ni zanj. Zato razmišlja o odhodu z Otoka.

Leta 1990 je Kamerun na svetovnem prvenstvu v Italiji utrl pot afriškim reprezentancam do nogometne elite. Takrat je bil Roger Milla, najstarejši strelec v zgodovini svetovnih prvenstev, atrakcija, kakršne nogometni svet pred tem ni poznal. Nase ni opozarjal le z odlicnimi igrami, ampak tudi s plesom ob zastavici, ki oznacuje kot. Takrat so Kamerunci izpadli v cetrtfinalu proti Angliji. Pri doseganju dobrih rezultatov so jim sledili Nigerijci, ki so se v ZDA in Franciji prebili do polfinala, v Južni Koreji pa so najboljši dosežek afriških ekip (cetrtfinale) ponovili Senegalci. Letos bodo poleg veteranke na mondialih Tunizije nastopile štiri novinke iz Afrike. Poleg Slonokošcene obale še Gana, Angola in Togo. Ob pogledu na reprezentancne sezname se zdi, da imajo najvec možnosti za nadaljevanje afriške zgodbe o uspehu prav Sloni, ceprav jih caka v skupini z Argentino, Srbijo in Crno goro ter Nizozemsko težko delo. Da je Michel sestavil zavidanja vreden mozaik, so obcutili tudi Slovenci, ki proti hitrim, mocnim in tehnicno dobro podkovanim nogometašem niso imeli možnosti za uspeh. Poleg enega izmed najboljših napadalcev na svetu Drogbaja imajo Sloni še cel kup odlicnih nogometašev. Med prvimi v vrsti je Titiov partner v napadu Aruna Dindane, ki ga je med afriškim Pokalom narodov pretresla vest o smrti hcerke. Ob naštevanju zvenecih imen ne gre pozabiti na branilca Arsenala, ki 995 minut v Ligi prvakov nista dobila gola. Emmanuel Eboue in Kolo Toure sta stebra obrambe, medtem ko je Kolojev brat Yaya eden izmed arhitektov na sredini igrišca. Clan Olympiacosa velja za enega izmed najbolj obetavnih vezistov na svetu. Znana imena evropskih klubov so tudi Acimovicev soigralec pri Lillu Kader Keita, clan Paris Sain Germana Boaventura Kalou, Cesarjev soigralec pri Marseillu Abdoulaye Meite, Gilles Yapi Yapo, Marc Zoro, ki je bil v dresu Messine v italijanski ligi pred casom tarca rasisticnih izpadov, Didier Zokora- Slonokošcena obala za SP 2006:

VRATARJI
Boubacar Barry (Beveren)
Gerard Gnanhouan (Montpellier)
Jean-Jacques Tizie (Esperance)

BRANILCI
Arthur Boka (Racing Strasbourg)
Guy Demel (Hamburg)
Cyrille Domoraud (Creteil)
Emmanuel Eboue (Arsenal)
Blaise Kossi Kouassi (Troyes)
Abdoulaye Meite (Marseille)
Kolo Toure (Arsenal)
Marc Zoro (Messina)

VEZISTI
Kanga Akale (Auxerre)
Emerse Fae (Nantes)
Christian Koffi Ndri (Le Mans)
Gneri Yaya Toure (Olympiacos)
Gilles Yapi Yapo (Young Boys)
Didier Zokora (St Etienne)

NAPADALCI
Aruna Dindane (Lens)
Didier Drogba (Chelsea)
Bonaventure Kalou (Paris Saint-Germain)
Abdelkader Keita (Lille)
Bakari Kone (Nice)
Arouna Kone (PSV Eindhoven)

 NATISNI    
Robben bo igral proti Danski
Brazilci so se naucili kletvic
Nemir v francoski reprezentanci
Ilic: Angleži, pricakujte težave
Angleški obožuje kartone
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Nekdanji anglešni nogometaš Alan Shearer je poznan predvsem kot odlicen strelec. Shearer je na klubski in reprezentancni sceni zabil kar 422 golov in...
Ekskluzivno: Ivan Klasnic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje