Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Soigralci me zbadajo, da sem že odslužil kazen ene tekme neigranja, saj sem bil na proti Kopru izkljucen že v prvi minuti.
Branko Ilic
6. junij 2006
 NATISNI
Trinidad in Tobago
Andraž Rožman (foto: Sašo Lemic)

Prvi zvezdnik, ki rad uživa v nocnem življenju, in njegov prijatelj, ki kadi cigare - spoznajte malce odštekano reprezentanco Trinidada in Tobaga.

- Osnovni podatki:

Ime: Trinidad in Tobago
Število prebivalcev: 1.065.842
Glavno mesto: Port of Spain
Pomembnejša mesta: San Fernando, Arima, Scarborough
Jezik: anglešcina

Ustanovljena: 1908
Nastopi na SP: brez nastopa
Najvecji uspehi: /
Najvec nastopov: Angus Eve (118)
Najboljši strelec: Stern John (64)
Barva opreme: rdece-crno-bela
Pomembnejši klubi: Caledonia AIA, Defence Force, Northeast Stars, San Juan Jabloteh, Tobago United
Trenutna uvrstitev na lestvici FIFA: 47


Nogometaši Trinidada in Tobaga se bodo na SP 2006 vsak trikrat takole postavili ob igranju njihove himne.

Naziv avtsajder prvenstva si je že pred zacetkom mondiala v Nemciji prislužil Trinidad in Tobago. Nogometaši z južnega dela Karibskega morja bodo štafetno palico reprezentanc, ki so se s tega obmocja uvrstile na svetovno prvenstvo, prevzeli od Jamajke, ki je leta 1998 nastopila v Franciji. Podobno kot "rastamani" reprezentanti države, ki obsega dva velika (Trinidad in Tobago) ter 21 manjših otokov, veljajo za simpaticne eksote, ki bodo ne glede na rezultate pritegnili veliko pozornosti. Ce ne z igro, pa zagotovo z zanimivo pojavo in zaradi navijacev. Ti bodo svoje idole prvic spodbujali na svetovnem prvenstvu ter z glasbo in plesom svetu pokazali, zakaj je vzdevek Trinidada in Tobaga Soca Warriors (Soca bojevniki op. a.). Soca je plesna glasba, ki je zmes karibskega calypsa in indijanske glasbe. Ta zvrst je v Trinidadu in Tobagu še posebno priljubljena ob koncu leta, ko priredijo veliki karneval, podoben tistim v brazilskih mestih.

Reprezentanco TiT sestavljajo zgolj temnopolti nogometaši, izjema je le Christopher Birchall. Mladenic je sicer Anglež, a je lani dobil državljanstvo Trinidada in Tobaga, ker se je njegova mati rodila v glavnem mestu Port of Spain. Med anonimneži, ki so v glavnem clani škotskih in angleških nižjeligaških klubov, sta tudi dve zveneci imeni. Prvi zvezdnik je zagotovo Dwight Yorke. 34-letnik, po katerem so na Trinidadu in Tobagu poimenovali štadion, je zvezdniške trenutke doživel pri Manchestru Unitedu (v 96 ligaških tekmah je dosegel 47 golov), s katerim je pred leti skupaj z Andyjem Colom tvoril napadalni dvojec rdecih vragov, s katerimi je leta 1999 v Barceloni postal evropski prvak. Pred prihodom na Old Trafford je Yorke, ki si oddih po naporni sezoni najraje privošci na Malti, nosil dres Aston Ville (231 tekem, 73 golov), kjer je bil sedem let. V Birmingham je prišel leta 1989, ko ga je med turnejo po Karibih opazil tedanji trener Graham Taylor. Ko je nekdanji angleški selektor v gruci mladih fantov zagledal nadobudnega Yorka, kako je z iskrivimi ocmi in blešcece belimi zobmi slavil enega izmed golov, je bil preprican, da bo iz tega fanta zrasel vrhunski nogometaš. In ni se zmotil. Za 120.000 angleških funtov odškodnine ga je pripeljal na Otok in zgodba o uspehu se je lahko zacela. Pri Unitedu je okusil glamur nogometnega zvezdnika. Nikoli se ni branil bucnih zabav, zapletel pa se je tudi v zvezo z razvpito manekenko Jordan, s katero ima otroka, ki ga ni nikoli sprejel za svojega. Nato je leta 2001, ko je odšel v Blaackburn, krivulja njegove nogometne poti pocasi zacela padati. Na jesen kariere se je odpravil v Avstralijo, kjer igra za Sydney FC, labodji spev pa bo doživel na svetovnem prvenstvu v Nemciji, po katerem namerava zakljuciti reprezentancno kariero.


V Nemciji se jim obeta glasna in tudi simpaticna podpora s tribun.

Drugi izkušeni mož v ceti Lea Beenhakkra je Russell Latapy. Nekdanji zvezdnik Porta, s katerim je kot prvi nogometaš iz Trinidada in Tobaga zaigral v Ligi prvakov, je leta 2001 zakljucil z reprezentancno kariero, v zakljucku kvalifikacij za SP pa se je vrnil med Soca bojevnike. Potem ko je dvakrat zavrnil to možnost, ga je v vrnitev preprical Yorke. 37-letni trener in igralec škotskega Falkirka se je vrnil lanskega avgusta in septembra prispeval odlocilni zadetek k eni izmed najpomembnejših zmag na poti do svetovnega prvenstva proti Gvatemali. "To, da smo avtsajderji in da nas bodo tekmeci verjetno podcenjevali, me ne moti. Svetu bomo poskušali pokazati, da znamo igrati nogomet," je napovedal Latapy, ki je z reprezentancno kariero zacel leta 1988, njegov prvi evropski klub pa je bila portugalska Academica iz Coimbre. Nato je igral za Porto, Boavisto ter na škotskem za Hiberninan, Glasgow Rangers in Dundee Unitedu. "Dolgo casa smo na pripravah, zato sem pogledal že vse DVD-je, ob katerih si rad privošcim kakšno cigaro. Že nekaj casa smo zdoma, treningi in pripravljalne tekme se vrstijo, zato so dnevi monotni. Vendar slabe misli hitro odplavajo stran, ko se spomnim, da bom kmalu sodeloval na najvecjem športnem dogodku na svetu. V zadnjem casu sem veliko sanjaril o tem, kako bom v zadnji minuti tekme z Anglijo osmešil Stevna Gerrarda in podal Dwightu Yorku, ki bo zadel za zmago z 1:0," je iz realnosti zaplaval Latapy in dodal: "Ceprav sva z Dwightom znana po tem, da se rada zabavava, med mondialom ne bom zahajal v diskoteke. Za to bo cas po prvenstvu. Verjemite, da si bomo takrat privošcili bucno zabavo." Da je vzdušje med triniji sprošceno, skrbi tudi Nizozemec Leo Beenhakker, ki je med svojimi varovanci zaradi demokraticnega nacina dela zelo priljubljen. "Naš šef ima za seboj izjemno kariero. Ni takšen kot vecina ostalih selektorjev, ki se poslužujejo tiranskih prijemov. Beenhakker je povsem drugacen, ceprav najraje vidi, da smo popoldan, ko imamo nekaj prostih uric, v svojih sobah," je z izbranimi besedami o legendarnemu Nizozemcu govoril Latapy. Drugega avgusta leta 1942 rojeni nogometni strokovnjak ima za seboj dolgo in uspešno kariero. Izmed vecjih klubov je bil konec sedemdesetih najprej trener Ajaxa. Nato je odšel v Španijo k Zaragozi, od koder je prestopil k Realu iz Madrida. S kraljevim klubom je v osemdesetih letih trikrat zapored postal španski prvak, vodil pa je tudi nizozemsko reprezentanco, ki jo je leta 1986 zapustil, da bi se vrnil k Realu.- Trinidadovci in Tobagovci za SP 2006:

VRATARJI
Kelvin Jack (Dundee)
Shaka Hislop (West Ham United)
Clayton Ince (Coventry City)

BRANILCI
Dennis Lawrence (Wrexham)
Cyd Gray (CL Financial San Juan Jabloteh)
Marvin Andrews (Glasgow Rangers)
Brent Sancho (Gillingham)
Ian Cox (Gillingham)
Atiba Charles (W Connection)
Avery John (New England Revolution)

VEZISTI
Evans Wise (Waldhof Mannheim)
Chris Birchall (Port Vale)
Aurtis Whitley (CL Financial San Juan Jabloteh)
Anthony Wolfe (Jabloteh)
Densill Theobald (Falkirk)
Carlos Edwards (Luton Town)
Dwight Yorke (Sydney)
Russell Latapy (Falkirk)

NAPADALCI
Stern John (Coventry City)
Kenwyne Jones (Southampton)
Collin Samuel (Dundee United)
Jason Scotland (St. Johnstone)
Cornell Glen (LA Galaxy)

 NATISNI    
Portugalska premocna za Mozambik
Zvezdniški selektorji
Anglija premocna za lokalni klub
Zaradi sinove bolezni ob SP
Donovan se napoveduje v dobri luci
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Ena izmed najbolj zanimivih anekdot iz življenja legendarnega angleškega branilca Bobbyja Moora se nanaša na pripetljaj iz Kolumbije, kjer so ga loka...
Legendarni Alcídes Ghiggia
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje