Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Ide Drulic, Drulic, Drulic, Drulic, Drulic, a ne, ipak je to bio Pjanovic.
Milojko Pantic
6. junij 2006
 NATISNI
Angola
Klemen Kos (foto: picture-alliance/dpa)

Srbija in Crna gora v skupino smrti na SP 2006 prihaja z odlicno popotnico - v kvalifikacijah je prejela le en zadetek, grenkove poraza pa ni okusila.

- Osnovni podatki:

Ime: Republika Angola
Število prebivalcev: 12.127.071
Glavno mesto: Luanda
Pomembnejša mesta: Huambo, Lobito, Benguela
Jezik: portugalšcina

Ustanovljena: leta 1979
Nastopi na SP: brez nastopa
Najvecji uspehi: brez odmevnejših uspehov
Najvec nastopov: Fabrice Akwa (69)
Najboljši strelec: Fabrice Akwa (31)
Barva oprave: rdeca,crna
Pomembnejši klubi: Atletico Aviacao, Segrada Esperanca, Inter Clube
Trenutna uvrstitev na lestvici FIFA: 57

Angola je ob Togu zagotovo reprezentanca, katere uvrstitev na svetovno prvenstvo predstavlja najvecje presenecenje. Da je senzacionalna uvrstitev "Palancas Negras" še toliko bolj osupljiva, velja narediti grob prerez zgodovine angolskega nogometa: Angola med leti 1930 in 1982 ni sodelovala v kvalifikacijah za SP, na afriškem Pokalu narodov pa je nastopili le trikrat in pri tem nikoli napredovala iz skupinskega dela tekmovanja. Nekdanja portugalska kolonija (op.a. – Angola je bila priznana kot samostojna država šele leta 1971) je bila vse do leta 2002 vpletena v krvavo državljansko vojno (umrlo je vec kot 1.500.000 ljudi), tudi danes pa jo tako kot vecino afriških držav spremljajo tegobe, ki so znacilne za Crni kontinent. Država, ki je sicer precej bogata s surovinami (nafta), resda ne spada med najrevnejše države v Afriki, vseeno pa se ta obubožana 12-milijonska država bori z boleznimi, revšcino in medplemenskimi trenji, ki tudi po koncu državljanske vojne še niso povsem poniknili.

Tudi v angolski zgodbi je vlogo "mirovnika" kot že nickolikokrat dosedaj prevzel nogomet. Angola je v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo spisala zgodbo, ki je poznavajoc afriški nogomet vsaj tako spektakularna, kot uspehi slovenske reprezentance na evropskih tleh. Pa pojdimo kar lepo od zacetka. Angolska zgodba bi se kaj kmalu lahko žalostno koncala še preden se je sploh zacela. Na predkvalifikacijski tekmi so se Angolci namrec pomerili s Cadom, izgubili prvo srecanje z 1:3, na povratnem obracunu, tokrat že s selektorjem Goncalvesom na celu, pa so igralci iz zahoda Afrike slavili z 2:0 in se po zaslugi golov v gosteh uvrstili v kvalifikacijsko skupino skupaj z Gabonom, Alžirijo, Zimbabvejem, Ruando ter prvim in edinim favoritom Nigerijo. Selektor Luis Goncalves de Oliveira, ki je v Angoli poznan pod številnimi velicastnimi vzdevki, kot sta recimo "Profesor" in "Carovnik iz Luande", je sestavil sila kompaktno moštvo, ki je s cvrsto obrambo in hitrimi protinapadi uspešno prebrodilo kvalifikacije, katere je ob šestih zmagah in treh remijih zakljucila z enim samim porazom (Zimbabve 0:1). Angolci so vse do konca bili trd boj z Nigerijo, ki navkljub desetim zadetkom v zadnjih dveh krogih ni docakala spodrsljaja Angole, ki je zaradi boljše medsebojne razlike zasedla prvo mesto v skupini in poskrbela za val navdušenja in veseljacenja, kakršnega v Angoli zagotovo ni bilo vse od osamosvojitve pred dobrimi tremi desetletji.


Nogometaši Angole pokala za zmago na svetovnem prvenstvu brez dvoma ne bodo videli tako od blizu kot Franz Beckenbauer.

Angola bo torej letos debitirala na svetovnem prvenstvu, prebivalci te dežele pa že nestrpno pricakujejo obracun z nekdanjimi kolonizatorji s Portugalske, s katerimi se bodo pomerili že na svoji uvodni tekmi 11. junija v Koelnu. Tudi Angolci bodo za svoje uspehe bogato nagrajeni, seveda pa se njihove nagrade niti slucajno ne morejo primerjati z bogatimi "naptninami" arabskih šejkov – angolska banka BIC bo za vsak zadetek nogometaše nagradila s 5.000 dolarji nagrade, angolska zveza pa bo uvrstitev v drugi krog tekmovanja "stimulirala" s 50.000 zelenci.

Moštvo Angole je sestavljeno iz kopice nam precej anonimnih nogometašev, ki si v vecini služijo kruh pri manj znanih portugalskih nižjeligaših. Seveda pa ima vsaka reprezentanca tudi svoje zvezdnike in tudi tukaj Angola ni izjema. Status prvega zvezdnika ima 29-letni Fabrice Akwa, ki je v kvalifikacijah dosegel štiri zadetke, vkljucno z zadetkom v Lagosu na gostovanju pri Nigeriji ter zadetkom v zadnjem krogu proti Ruandi, ki je Angolce popeljal na mondial. V konici napada mu delata družbo še napadalec egipcanskega Al Ahlya Flavio Amado ter Pedro Mantorras, katerega so ob selitvi k Benfici pri devetnajstih letih že enacili s slovitim Eusebiom. Mantorras je v svoji prvi sezoni pri Benfici ocaral Portugalsko, na njegov naslov je priromala celo ponudba Barcelone, le leto zatem pa je staknil poškodbo kolena, zaradi katere je bil tik pred tem, da predcasno zakljuci svojo kariero. Danes 24-letni napadalec še naprej nosi dres Benfice, kljub vlogi prvega zvezdnika na "papirju" pa je "crni panter" zaenkrat za svojo domovino zbral le šest nastopov, na katerih je dosegel dva zadetka. Omeniti velja še branilca Rui Marquesa, ki je na kvalifikacijah izvrstno vodil obrambno vrsto, po igranju v Nemciji, na Portugalskem in v Angliji pa velja za enega najbolj izkušenih angolskih reprezentantov.

Mesto angolskega Zlatka Zahovica zavzema Fabrice Akwa. Parelele z našim asom so pravzaprav skorajda vzporedne – Akwa je za svojo reprezentanco odigral 69 tekem (Zahovic 80) ter na njih dosegel 31 zadetkov (Zahovic 35), prav tako pa je izredno primerljiva tudi njuna vloga v moštvu. Akwa je bil strelec vseh najpomembnejših zadetkov v kvalifikacijah, poleg nogometne pa opravlja tudi humanitarne in mirovniške vloge, zaradi cesar je bil letos v Angoli proglašen za osebo leta. Akwa je sicer že pri devetnajstih letih zaigral za clansko moštvo Benfice, vendar pri najslavnejšem portugalskem klubu ni upravicil visokih pricakovanj. Po igranju za nekatere manjše portugalske klube je nazadnje pristal v Katarju, kjer je branil barve moštva Wakra. Po sporu s Katarci je Akwa prekinil pogodbo s klubom, tako da je kapetan angolske izbrane vrste ta hip prost igralec. Njegova motivacija na SP bo nedvomno tudi zaradi tega še toliko vecja.

Medtem, ko je že uvrstitev na SP pred slabim letom dni spadala skorajda v podrocje znanstevene fantastike, je seveda govora o vecjem uspehu na SP malodane predrzno. Za zmago Angolcev na SP boste tako za en vložen tolar prejeli tisoc-kratnik te vrednosti, ce pa smo malce bolj realni, lahko zakljucimo, da bo Angola nedvomno trd oreh za svoje nasprotnike, vendarle pa v skupini s Portugalsko, Mehiko in Iranom vloga avtsajderja pripada prav Palancas Negras z afriškega kontinenta.- Angolci za SP 2006:

VRATARJI
Joao Ricardo (brez kluba)
Lama (Petro Atletico)
Mario (Interclube)

BRANILCI
Delgado (Petro Atletico)
Jamba (AS Aviacao)
Kali (FC Barriorense)
Lebo Lebo (Petro Atletico)
Loco (Primeiro Agosto)
Marco Abreu (Portimorense)
Marco Airosa (FC Barriorense)
Rui Marques (Hull City)

VEZISTI
Andre (Kuwait SC)
Edson (Pacos de Ferreira)
Figueiredo (Varzim)
Miloy (Interclube)
Ze Kalanga (Petro Atletico)
Mateus (Gil Vicente)
Mendonca (Varzim)

NAPADALCI
Akwa (brez kluba)
Andre Titi Buengo (Clermont)
Flavio (Al Ahly)
Love (AS Aviacao)
Pedro Mantorras (Benfica)

 NATISNI    
Robben bo igral proti Danski
Brazilci so se naucili kletvic
Nemir v francoski reprezentanci
Ilic: Angleži, pricakujte težave
Angleški obožuje kartone
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Leta 1995 sta se v šesti nemški ligi pomerila kluba SF Larrelt in Emden, po tekmi pa so tisti, ki so prebrali porocilo, preseneceni ugotovili, da ...

Slovo Igorja Tudorja
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje