Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Moja generacija je mladost preživela na igrišcih, zdaj pa so okoli igrišc ograje in mladi so v parkih s cigareti.
Sebastjan Cimerotic
6. junij 2006
 NATISNI
Tunizija
Klemen Kos (foto: picture-alliance/dpa)

Tunizija je edina afriška država na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki je igrala tudi pred štirimi leti v Južni Koreji in na Japonskem.

- Osnovni podatki:

Ime: Tunizija
Število prebivalcev: 10.175.014
Glavno mesto: Tunis
Pomembnejša mesta: Sfax, Sousse, Kairouan
Jezik: arabšcina

Ustanovljena: leta 1956
Nastopi na SP: 3 (1978, 1998, 2002)
Najvecji uspehi: afriški prvaki leta 2004
Najvec nastopov: Sadok Sassi (110)
Najboljši strelec: ni podatka
Barva oprave: rdeca, bela
Pomembnejši klubi: CS Sfaxien, Etoile du Sahel, Club Africain, Esperance
Trenutna uvrstitev na lestvici FIFA: 21

Tunizija bo letos edina afriška reprezentanca, ki je nastopila tudi pred štirimi leti v Južni Koreji in na Japonskem, kar je ob sila presenetljivem razpletu afriških kvalifikacij zares hvalevreden podatek. Dežela med Saharo na jugu in mediteranskim morjem na severu bo letos že cetrtic nastopila na svetovnih prvenstvih, v svojih prvih treh nastopih pa se Tunizijci nikoli niso uspeli prebiti cez prvi krog tekmovanja. Ne glede na bolj skromen dosežek iz preteklih turnirjev se lahko Tunizijci pohvalijo, da so davnega leta 1978 postali prva afriška reprezentanca, ki je zmagala na svetovnem prvenstvu po zmagi nad Mehiki s 3:1. Najvecji uspeh v svoji 50-letni nogometni zgodovini so potomci Kartažanov dosegli pred dvema letoma, ko so na domacih tleh osvojili afriški Pokal narodov, potem ko so v finalu ugnali reprezentanco Maroka. Tudi v letošnjih kvalifikacijah za nastop na SP jim je žreb dodelil Marocane, poleg maroške reprezentance pa so imeli Tunizijci precej srece, saj Gvineja, Botsvana, Kenija in Malavi niso mogli resneje ogroziti obeh favoriziranih ekip s severa Afrike. Odlocilna tekma za nastop na SP se je odvijala v Rabatu v Maroku, kjer so gostitelji o vecji del srecanja vodil z 2:1, Adel Chadli pa je v zadnjih minutah dosegel zadetek in s tem, kot se je kazneje pokazalo, svoji reprezentanci priboril zlato tocko, ki je jezicek na tehnici prevesil na stran Tunizijcev.


Povsem levo: Francoz na klopi Tunizije Roger Lemerre.

Reprezentanco Tunizije, ki se je v afriških nogometnih krogih oklepa vzdevek Orli iz Kartagene, je po slabem nastopu pred štirimi leti prevzel danes 64-letni francoski strokovnjak Roger Lemerre, ki je svetovni nogometni javnosti bolj poznan kot selektor francoske reprezentance na evropskem prvenstvu leta 2000. Medtem ko številni strokovnjaki Lemerrevemu delu na celu francoske reprezentance niso pripisovali pomembnejše vloge, pa je cas in precej žalosten padec francoske reprezentance pokazal, da Lemerre še zdalec ni zgolj postavili piko na i zgodbi, ki jo je leta 1998 tako uspešno zacrtal Aime Jacquet. Lemerre je v Tuniziji deloval že v zacetku osemdesetih, ko je tri leta sedel na stolcku najuspešnejšega tunizijskega kluba vseh casov Esperance (op.a. – Po izboru afriške nogometne zveze za Al-Ahlyem drugi najvecji afriški klub vseh casov), ob svojem povratku v nekdanjo francosko kolonijo pa je že leta 2004 osvojil afriški Pokal narodov in uspešno prebrodil kvalifikacije za nastop na letošnjem mondialu. Lemerre je za razliko od svojega predhodnika Souyaha svojim varovancem dovolil precej vec svobode v igri, povsem pa je opustil tudi sila defenzivno in preracunljivo igro, ki je Tunizijce še kako stala dobre uvrstitve pred štirimi leti.

Nogomet je sicer v Tuniziji brez kancka dvoma šport številka ena. Tunizijsko prvenstvo spada med najmocnejše na afriškem kontinentu, derbije med moštvoma Esperance in Etoile de Sahel pa si redno ogleda prek 50.000 gledalcev. Ne glede na mocno državno prvenstvo jedro ekipe predstavljajo nogometaši, ki si kruh služijo v tujini, takih pa je letos kar 15. Najbolj zanimiv je nedvomno napadalec Francileudo Dos Santos, ki - kot je iz imena razvidno - nima ravno najbolj arabskih korenin. 27-letni Brazilec, ki je leta 2004 prevzel tunizijsko državljanstvo, je ta hip najboljši strelec tunizijske reprezentance, saj je na 24 nastopih za tunizijsko izbrano vrsto dosegel kar 17 zadetkov. Dos Santos, ki sicer že vrsto let nastopa v Franciji, je tudi v kvalifikacijah prevzel vlogo prvega strelca, prav njegovih sedem zadetkov pa je igralo kljucno vlogo pri ponovni uvrstitvi tunizijske reprezentance na svetovno prvenstvo. Poleg Dos Santosa dres Orlov iz Kartegene nosi še nekaj v Evropi znanih nogometašev, med katerimi velja izpostaviti sijajnega bocnega branilca Hatema Trabelsija (Ajax), Ziada Jazirija (Bolton) ter 23-letnega igralca škotskega Rangersa Hamida Namouchija. Tunizijska zveza si je dolgo casa prizadevala v svoje vrste zvabiti tudi mladega zvezdnika Lyona Hatema Ben Arfo, ki pa navkljub tunizijskim koreninam ni želel sprejeti ponudbe, saj sam racuna, da bo nekega dne oblekel dres trikolorjev.

Tunizija (op.a. – ime izvira iz besede Berber, ki v arabskem jeziku pomeni prenocišce) je nedvomno dežela, ki pocasi, a vztrajno zavzema pomembno mesto na svetovnem nogometnem zemljevidu. Mlada, komajda 50 let stara država (op.a. - Tunizija bi kaj kmalu lahko postala tudi angleška kolonija, saj sta si davnega leta 1880 Francija in Velika Britanija kar "pod mizo" delili svet – Angležem je pripadel Ciper, le-ti pa so v zameno za ta otok dovolili Francozom, da napadejo Tunizijo) velja za eno najbolj razvitih dežel na afriškem kontinentu, kot zanimivost pa lahko dodamo tudi to, da je Tunizija že davnega leta 1960 postala prva islamska država s svojo ustavo. Ni dvoma, da so Tunizijci tako ali drugace spesnili že nekaj "mini revolucij", nogometaši iz te arabske dežele pa so tokrat odloceni, da tudi nogomet potisnejo tik ob bok prelepim tunizijskim plažam in idilicnim otokom, kot je denimo tudi med slovenskimi turisti sila popularna Djerba.

Tunizijo letos caka na papirju precej težje delo kot pred štirimi leti, saj se bodo za preboj v drugi krog tekmovanja pomerili z reprezentancami Španije, Ukrajine in Savdske Arabije. Vloga favoritov nedvomno pripada obema evropskima ekipama, Tunizijci pa tokrat prisegajo, da za razliko od prejšnjega prvenstva v Nemcijo ne prihajajo dvignjenih rok. Kljucno bo prav gotovo uvodno srecanje, ko se bodo v "vsearabskem" obracunu pomerili s prav tako ambiciozno reprezentanco Savdske Arabije.- Tunizijci za SP 2006:

VRATARJI
Ali Boumnijel (Club Africain)
Hamdi Kasraoui (Esperance)
Adel Nefzi (US Monastir)

BRANILCI
Hatem Trabelsi (Ajax Amsterdam)
Anis Ayari (Samsunspor)
Karim Saidi (Lecce)
Alaeddine Yahia (St Etienne)
Radhi Jaidi (Bolton)
Karim Hagui (Racing Strasbourg)
David Jemmali (Bordeaux)
Mehdi Meryeh (Etoile Etoile)

VEZISTI
Mehdi Nafti (Birmingham City)
Adel Chedli (Nuernberg)
Kais Ghodhbane (Konyaspor)
Karim Essediri (Rosenborg)
Joahar Mnari (Nuernberg)
Riadh Bouazizi (Erciyespor)
Hamed Namouchi (Glasgow Rangers)

NAPADALCI
Yassine Chikhaoui (Etoile Etoile)
Ziad Jaziri (Troyes)
Sofiane Militi (Gaziantepspor)
Issam Jomaa (Racing Lens)
Francileudo dos Santos (Toulouse)

 NATISNI    
Robben bo igral proti Danski
Brazilci so se naucili kletvic
Nemir v francoski reprezentanci
Ilic: Angleži, pricakujte težave
Angleški obožuje kartone
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Pok petarde na kvalifikacijskem srecanju za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 1978 med Haitijem in Kubo v Port-au-Princu na Haitiju je poskrbel za...
Vsi želijo biti David Healy
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje