Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Norvežani imajo veliko srece, ne vem od kje. Zanima me, kje kupujejo te stvari.
Nastja Ceh
5. junij 2006
 NATISNI
Iran
Klemen Kos (foto: picture-alliance/dpa)
Strokovnjaki so si mnenja, da bi lahko bila reprezentanca Irana, v kateri še vedno blesti Ali Daei, presenecenje letošnjega SP v Nemciji.

- Osnovni podatki:

Ime: Islamska republika Iran
Število prebivalcev: 68.467.413
Glavno mesto: Teheran
Pomembnejša mesta: Mashhad, Ispahan, Tabriz...
Jezik: perzijski (iranski)

Ustanovljena: 1979
Nastopi na SP: 2 (1978 in 1998)
Najvecji uspehi: 3x azijski prvaki (1968, 1972, 1976)
Najvec nastopov: Ali Daei (145)
Najboljši strelec: Ali Daei (110)
Barva oprave: bela
Pomembnejši klubi: Foolad Ahvaz, Zob agan Esfahan, Esteghlal, Pirouzi
Trenutna uvrstitev na lestvice FIFA: 23

Iran resda v teh viharnih mesecih predstavlja kopje, na katerem se lomi svetovna politicna usoda, poleg odprtih vprašanj s svetovno politicno javnostjo pa se te dni v tej 70 milijonski islamski velesili bolj kot s cimer koli drugim ukvarjajo z nogometom. Iranski nogometaši imajo v svoji deželi status pravih herojev, po tretji uvrstitvi na svetovno prvenstvo pa ima iranska športna javnost pred nastopom svojih ljubljencev tokrat precej višja pricakovanja kot doslej. Iranska nogometna reprezentanca je svojo prvo uradno tekmo odigrala leta 1941 v Kabulu z Afganistanom, prvo zlato obdobje iranskega nogometa pa je nastopilo že cez slaba tri desetletja, ko so Iranci med leti 1968 in 1976 kar trikrat zapored osvojili naslov azijskih prvakov. Leta 1974 so obstali na zadnji stopnici pred uvrstitvijo na SP, ko jim je racune prekrižala Avstralija, Iranci (tedaj še pod imenom Perzija) pa so jim vrnili milo za drago že cez štiri leta, ko so se po zmagi nad "socceroosi" v dodatnih kvalifikacijah prvic uvrstili na mondial v Argentini. Po koncu zlatega obdobja je državo pretresla revolucija pod vodstvom Ajatole Homeinija, ki je državo reformiral v islamsko republiko Iran zasnovano na še danes veljavnem šiittskem pravu, sledila pa je krvava osemletna vojna z Irakom, ki je v tem casu nogomet povsem postavila na stranski tir. Na drugi nastop so morali Iranci tako pocakati kar 20 let, tudi tokrat pa so prav oni prekrižali racune ubogim Avstralcem, ki so doma v Melbournu po remiju v Teheranu zapravili dva zadetka prednosti in predali vstopnici za Francijo ponovno svojim starim "prijateljem" iz Irana. Francijo so si iranski ljubitelji nogometa zapomnili predvsem po zmagi nad reprezentanco ZDA, ki je v Teheranu sprožila neizmeren izbruh veselja, strelec odlocilnega zadetka Khodadad Azizi pa še dandanes na racun zadetka proti osovraženim Americanom uživa izreden ugled.

V letošnjih kvalifikacijah so Iranci pod vodstvom Branka Ivankovica suvereno obvladovali svoje tekmece v predkvalifikacijski skupini, kjer niso imeli vecjih težav proti Laosu, Jordanu in Katarju, v drugem delu kvalifikacij pa so osvojili prvo mesto v skupini z Japonsko, Bahrajnom ter Severno Korejo in se tako direktno uvrstili na SP. Iranci so v kvalifikacijih izgubili le eno samo srecanje (v gosteh proti Japonski), obracun v Teheranu s Samuraji pa je bila sploh najbolja gledana tekma kvalifikacij, saj je domace nogometaše na štadionu v Teheranu bodrilo nic manj kot 110.000 gledalcev. Še enkrat vec se je izkazal Ali Daei, ki je tudi pri spoštljivih 37-ih letih v kvalifikacijah zabil kar 9 zadetkov in tako še utrdil mesto prvega iranskega nogometaša vseh casov, ki je med drugim tudi lastnik svetovnega rekorda, saj je dosedaj na uradnih tekmah iranske reprezentance dosegel reci in piši 110 zadetkov!


Ženske se v Iranu spoznajo na nogomet, kar je obcutil tudi legendarni Nemec Franz Beckenbauer.

Vez med Hrvati in Iranci je bistveno tesnejša in bolj konsistentna, kot se zdi na prvi pogled. Branko Ivankovic je namrec že tretji hrvaški trener na celu iranske reprezentance, pred tem pa sta "ledino orala" dve legendi hrvaškega nogometa, in sicer Tomislav Ivic, ki je vodil Irance pred nastopom na SP 1998, ter Miroslav Blaževic, ki je pred štirimi leti z Iranom zaigral v dodatnih kvalifikacijah, kjer je njegove varovance po zmagi v Teheranu zaustavila Irska. Ivankovic je pred štirimi leti pomagal Blaževicu pri vodenju ekipe, ta tandem pa je sodeloval že leta 1998, ko je Ivankovic opravljal eno izmed trenerskih vlog v moštvu "vatrenih", ki je koncalo prvenstvo na sijajnem tretjem mestu.

Številni iranski nogometaši na celu s prvim zvezdnikom Alijem Karimijem v dneh pred pricetkom prvenstva kar kipijo od optimizma, prav vsi pa so si istega mnenja, da bo Iran tokrat nastopil z najmocnejšo reprezentanco vseh casov. Za te trditve imajo precej trde argumente – tokrat so v moštvu kar štirje nogometaši, ki igrajo vidne vloge v mocnem nemškem prvenstvu, poleg legendarnega Ali Daeija, ki svoj nogometni zenit preživlja v domacem prvenstvu, pa bo iranske vrste zastopal še "legionar" iz Italije Rahman Rezaei. Kapetan moštva je sijajni Ali Karimi, katerega se v domovini oklepa vzdevek "azijski Maradona", 28-letni vezni igralec Bayerna iz Muenchna pa je v letošnji sezoni nekajkrat dokazal, da hvale iranske publike niso zvite iz trte. Na desnem boku blesti hitri Mehdi Mahdavikia, ki že vrsto let navdušuje v dresu Hamburga, v konici napada pa se bo ob "mitološkemu" Daeiju predstavil še Vahid Hashemian, ki ima prav tako kot Daei in Karimi izkušnje z igranjem pri munchenskem Bayernu. Obrambo bo vodil 30-letni Rahman Rezaei, ki brani barve Messine, poleg vseh legionarjev pa je v moštvu še nekaj odlicnih nogometašev iz iranskega prvenstva, ki bodo po vsej verjetnosti po koncu svetovnega prvenstva "premlevali" privlacne ponudbe iz tujine.

Ali Daei predstavlja za Irance nekaj podobnega kot Hakan Šukur za Turke, Andriy Shevchenko za Ukrajince in nenavsezadnje Zlatko Zahovic za Slovence. 37-letni diplomirani inžinir je kar petkrat osvojil naslov najboljšega strelca iranskega prvenstva, leta 1997 pa je postal prvi Iranec, ki se je odpravil s trebuhom za kruhom v tujino, kjer je vrsto let nadvse uspešno nastopal v nemški Bundesligi, kjer je branil barve Arminie iz Bielefelda, munchenskega Bayerna ter Herthe iz Berlina. Daei je nosilec svetovnega rekorda po številu doseženih zadetkov v dresu državne reprezentance, saj je na svojih 145-ih nastopih zabil kar 110 zadetkov, kar je dosežek, katerega je dandanes skorajda nemogoce preseci. Daei je bil leta 1999 nagrajen z nagrado za najboljšega azijskega igralca leta, kljub številnim osebnim lovorikam pa je Daei tokrat odlocen, da s svojimi reprezentancnimi kolegi sebi pripravi labodji spev, ki bo še dolgo odmeval po nogometnih koloarjih.

Za Irance bo v vrocih junijskih dni pesti stiskal tudi predsednik Mahmoud Ahmedinedžad, ki je pred tedni v žaru evforije celo napovedal prihod v Nemcijo. Potem ko so mu doma zaradi groženj nemške židovske skupnosti odsvetovali odhod na Staro celino, se je iranski predsednik odlocil ostati doma, v vsesplošni nogometni vrocici pa je predlagal tudi dekret, ki bi ženskam omogocil ogled tekem na štadionih, kar je vrhovni poglavar ajatola Al Khamenei po tehtnem razmisleku razveljavil in postavil Ahmedindžada na "trdna tla". Da ženske še kako dobro poznajo in spremljajo svoje ljubljence, ve povedati tudi Branko Ivankovic, ki za predstavnice iranskega nežnejšega spola pravi takole: "Ženske so tu v Iranu povsem obsedene z nogometom. Vsak dan me vsaj ena pocuka za rokav in me sprašuje za informacije o nogometaših, nemalokrat pa me kakšna tudi pokara ter mi sama predlaga formacijo, v kateri bi morali igrati na naslednji tekmi!"- Iranci za SP 2006:

VRATARJI:
Ebrahim Mirzapour (Foolad Khuzestan)
Vahid Talebloo (Esteghlal Teheran)
Hassan Roudbarian (Pas)

BRANILCI
Yahya Golmohammadi (Saba Battery)
Mohammad Nosrati (Pas)
Rahman Rezaei (AC Messina)
Sattar Zare (Bargh Shiraz)
Hossein Kaabi (Foolad Khuzestan)
Sohrab Bakhtiarizadeh (Saba Battery)
Amir Hossein Sadeqi (Esteghlal Teheran)

VEZISTI
Javad Nekounam (Sharjah/VAE)
Anderanik Teymourian (Abomoslem Khorasan)
Mehdi Mahdavikia (Hamburg SV)
Fereydoon Zandi (Kaiserslautern)
Ali Karimi (Bayern)
Mehrzad Madanchi (Persepolis)
Javad Kazemian (Persepolis)

NAPADALCI
Ali Daei (Saba Battery)
Vahid Hashemian (Hannover 96)
Reza Enayati (Esteghlal Teheran)
Arash Borhani (Pas)
Masoud Shojai (Saipa)
Rasoul Khatibi (Sepahan Isfahan)
 NATISNI    
Najbolj se boji mame
Korejci napadalca prijavili kot vratarja
Scolari zapustil Uzbekistan
Bresciano odhaja v Savdsko Arabijo
Težko delo za Katanca in Stojanovica
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Inigo Arteaga se v zgodovino nogometa ni vpisal kot eden najboljših vratarjev vseh casov. Njegova kariera je bila vse prej kot blešceca, kljub temu p...
Rdeci vrag že 20 let
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje