Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Globina je tista, ki prinaša zadetke.
Zdenko Verdenik
5. junij 2006
 NATISNI
Španija
Klemen Kos

Španija velja za najvecjo poraženko med najvecjimi svetovnimi nogometnimi silami. Na svetovnem prvenstvu doslej ni slavila še nikoli.

- Osnovni podatki:

Ime: Španija
Število prebivalcev: 43.378.820
Glavno mesto: Madrid
Pomembnejša mesta: Barcelona, Valencia, Sevilla, Bilbao, Zaragoza, Palma de Mallorca
Jezik: španšcina

Ustanovljena: 1812
Nastopi na SP: 11 (1934, 1950, 1962, 1966, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002)
Najvecji uspehi: evropski prvaki 1964, evropski viceprvaki 1984, 4. mesto na SP 1950
Najvec nastopov: Andoni Zubizarreta (126)
Najboljši strelec: Raul (42)
Barva oprave: rdece, modra
Pomembnejši klubi: Real Madrid, Barcelona, Valencia, Atletico Madrid, Villarreal
Trenutna uvrstitev na lestvici FIFA: 5

Španska Furia si brez dvoma lasti ne najbolj laskavi naslov reprezentance, ki je v svoji dolgi zgodovini zaenkrat lastnica najdaljšega nosu med vsemi ekipami, ki tvorijo vrh svetovnega nogometa. Španci, ki so neomajno prepricani, da se v njihovi domovini igra najboljši klubski nogomet na svetu, so v dosedanjem poteku svetovnih prvenstev prevzeli vlogo vecnega osmoljenca, ki mu navkljub destinam izvrstnih nogometašev nikoli ni uspelo "prilezti" više od cetrtega mesta na SP 1950. Španska reprezentanca resda v svoji domovini nikoli ni in verjetno tudi nikoli ne bo zavzela takega mesta kot ga v srcih navijacev nosita oba španska klubska giganta Real Madrid in Barcelona, vendarle pa Španci še niso obupali in ponovno prihajajo na svetovno prvenstvo s prepricanjem, da bo nova "generacija" tokrat le tista, ki se bo znebila Demoklejevega meca, ki že toliko desetletij visi nad to ekipo. Španci so, kot je že receno, svoj najvecji uspeh dosegli leta 1950, ko so v Braziliji osvojili cetrto mesto, kar štirikrat pa so obstali v cetrtfinalu; nazadnje pred štirimi leti, ko jih je v sila kontraverznem cetrtfinalu po njihovem prepricanju prej izlocil egipcanski sodnik Ghandour kot pa nadmoc reprezentantov Južne Koreje. Reprezentanti iz dežele, ki je svetu ponudila najvecji svetovni klubski derbi, so letos na mondialu že osmic zapored, tokrat pa bo špansko moštvo vodil starosta španskega nogometa Luis Aragones, ki bo z 68-imi leti eden najstarejših selektorjev na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Španci, sicer neuradni "svetovni prvaki prijateljskih tekem in kvalfikacij", so se letos na prvenstvo uvrstili precej težje kot ponavadi, po petih remijih v skupini s SCG, BiH, Belgijo, San Marinom in Litvo pa so v dodatnih kvalifikacijah s skupnim rezultatom 6:2 izlocili reprezentanco Slovaške. Blestel je mladi as Atletica Fernando Torres s sedmimi zadetki, selektor Aragones pa je ob obilici talenta v izbrani vrsti v sklopu kvalifikacij preizkusil skorajda 40 nogometašev, kar je nedvomno najvec med vsemi evropskimi reprezentancami.

Španija je prvic nastopila na SP leta 1934, že tu pa so bili udeleženi v prvo afero, ki je tisti starejši španski navijaci še dandanes niso preboleli. V enem najbolj politicno obarvanih prvenstev vseh casov so Španci v cetrtfinalu igrali z Italijani, ki so po zapovedih Duceja "morali" osvojiti to prvenstvo. Na prvem srecanju so Italijani dobesedno razbili Špance, nalomili kosti legendarnemu vratarju Ricardu Zamori in ostalim, Italijani pa so po razveljavitvi rezultata v ponovljeni tekmi le premagali precej zdesetkano špansko vrsto, ki je po prvi tekmi z Italijani hladila svoje bolecine v bolnišnicah. Španci so vse od leta 1950 dalje kar 36 let cakali na vecji uspeh, tudi takrat pa se moštvo, katerega je vodil sijajni Emilio Butragueno ni uspelo prebiti v polfinale, kjer jih je tedaj zaustavil nepozabni belgijski vratar Jean-Marie Pfaff. Leta 1990 so Špance zaustavili jugoslovanski virtuozi z dvema zadetkoma Dragana Stojkovica, cez štiri leta pa je bila ponovno usodna Italija, kateri je zmago v zadnji minuti priboril kdo drug kot Roberto Baggio. Še posebej grenak priokus imajo Španci nad SP leta 1982, ki se je odvijal na njihovih tleh, Španija pa je ena redkih svetovnih reprezentanc, ki je doživela debakel v vlogi gostiteljice. Po remiju s Hondurasom in porazu s Severno Irsko se je Španija poslovila od tekmovanja v dodatnih kvalfikacijah, kjer je osvojila zadnje mesto za Nemcijo in Anglijo, le mislite pa si lahko, kakšen masaker so v tistih casih doživljali sicer vsega hudega vajeni španski reprezentanti.

Španci so imeli precej vec uspeha na evropskih prvenstvih, kjer so leta 1964 (resda tokrat v politicno obarvanem turnirju, ki je šel tokrat bolj v prid njim) pred 125.000 gledalci v finalu premagali reprezentanco Rusije, leta 1984 pa so zaigrali v finalu, kjer je bila kasneje mocnejša francoska ekipa na celu z Michelom Platinijem.

Letos Furia v Nemcijo prihaja z nogometaši, ki so zbrani prav z vseh vetrov (v ekipi sta tudi Brazilec Senna in Argentinec Pernia). V reprezentancni vrsti mrgoli nogometašev iz evropskega prvaka Barcelone, madridskega Reala pa tudi iz angleških klubov Arsenala in Liverpoola. O kakovosti španske izbrane vrste dovolj pove že podatek, da so doma ostali taki asi kot so Vicente, Ruben Baraja, Fernando Morientes, Jose Maria Guti, junak Seville Jesus Navas in ostali. Tokrat bo imel Luis Aragones na razpolago celo vrsto prekaljenih zvezdnikov evropskih zelenic, med katerimi je dovolj omeniti odlicnega vratarja Reala Ikerja Casillasa, vodjo obrambe Barcelone Carlesa Puyola, 19-letnega Arsenalovega genija Cesca Fabregasa, motorja Barcelonine igre Xavija, že pri 28-ih letih legendarnega Raula ter mladega 21-letnega Fernanda Torresa, za katerega številni španski strokovnjaki vestno ugotavljajo, da v svojih nogah nosi talentm kakršnega že desetletja ni imel noben španski napadalec. Tu so še Joaquin, drugi strelec španskega prvenstva David Villa in Aragones se zares ne more pritoževati nad izborom nogometašev, kakršnega ima le malo reprezentanc na letošnjem svetovnem prvenstvu. Toda...

Španija nikakor ne uspe prenesti zmagovalno mentaliteto svojih klubskih gigantov na reprezentancno raven, precej bolj odlocni pa so njihovi podmladki, ki so tekom zgodovine osvojili že 10 evropskih in svetovnih prvenstev v vseh mogocih kategorijah. Nogometno obnorena dežela, v kateri so brcali okroglo usnje nogometaši, ki so vsi po vrsti z zlatimi crkami vpisani v zgodovino svetovnega nogometa (Cruyff, Maradona, Ronaldinho, Ronaldo, Puskas, Di Stefano...) zahteva od svojih nogometašev, da se v domovino naposled vrnejo še z vecjim uspehom z najvecjega svetovnega tekmovanja, Luis Aragones pa se tako kot vsi njegovi prehodniki spopada z izrednim pritiskom, ki se v Španiji navkljub številnim razocaranjem vsaka štiri leta le še dodatno poveca.

Nogomet je ob bikoborbah, flamencu, Antoniu Banderasu, Enriqueju Iglesiasu, Ibizi, madrugadi (španski izraz za del noci, ko se španski živelj odpravi v "life") najpomembnejši izvozni artikel dežele, ki se bohoti pod vrocim mediteranskim soncem in kjer se prebivalci precej bolj prepustijo siesti od svojih bolj vestnih severnjaških sosedov. Španska kraljevina se ponaša s številnimi dosežki, ki so krojili usodo tega sveta, po Krištofu Kolumbu (Španci si tega pomoršcaka z Genove lastijo kar za svojega), Pablu Picassu in španskim konkvistadorjem pa zahtevni španski navijaci zahtevajo od svojih nogometašev, da tudi oni sledijo vzoru ta hip sila aktualnih asov Fernandu Alonsu in Rafaelu Nadalu in naposled tudi oni postanejo "los ganadores" (zmagovalci).- Španci za SP 2006:

VRATARJI
Iker Casillas (Real Madrid)
Pepe Reina (Liverpool)
Santiago Canizares (Valencia)

BRANILCI
Antonio Lopez (Atletico Madrid)
Pablo Ibanez (Atletico Madrid)
Carles Puyol (Barcelona)
Juanito (Real Betis)
Mariano Pernia (Atletico Madrid)
Michel Salgado (Real Madrid)
Sergio Ramos (Real Madrid)
Carlos Marchena (Valencia)

VEZISTI
Cesc Fabregas (Arsenal)
Jose Antonio Reyes (Arsenal)
Andres Iniesta (Barcelona)
Xavi (Barcelona)
Joaquin (Real Betis)
Luis Garcia (Liverpool)
Xabi Alonso (Liverpool)
David Albelda (Valencia)
Marcos Senna (Villarreal)

NAPADALCI
Fernando Torres (Atletico Madrid)
Raul (Real Madrid)
David Villa (Valencia)

 NATISNI    
Pedro in Xavi podaljšala z Barco
Guardiola mora placati
Španija v odlicni formi
Higuain podaljšal z Realom
Afera s premijami tudi v Španiji
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Zanimivo je, da je bil eden najboljših klubov s podrocja nekdanje Jugoslavije Hajduk ustanovljen na - Ceškem! Ta je bila leta 1911 tako kot Hrvaška d...
Ekskluzivno: Daniel Bilos
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje