Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Nekateri štopajo, da bi prišli na trening, drugi se vozijo z vlakom, tretji sploh ne vedo, kako naj preživijo. Treniramo v nemogocih pogojih, pogledati moramo resnici v oci in se vprašati, kam to pelje. Cez dober mesec dni bo konec prvenstva, a ne vemo, kaj se bo takrat zgodilo. Bomo dobili, kar nam dolgujejo? Strokovni štab v takšnih razmerah ne more normalno delovati. Ne moreš nicesar zahtevati.
Slaviša Stojanovic
5. junij 2006
 NATISNI
Švica
Jure Bohoric (foto: Jure Bohoric in picture-alliance/dpa)

Z zacetkom svetovnega prvenstva se bo za Švicarje zacela nogometna vrocina, ki bo vrhunec dosegla dve leti kasneje na evropskem prvenstvu.

- Osnovni podatki:

Ime: Švica
Število prebivalcev: 7.252.000
Glavno mesto: Bern
Pomembnejša mesta: Zuerich, Ženeva, Basel, Lausanne, Lugano...
Jezik: nemšcina, italijanšcina in francošcina

Ustanovljena: leta 1291
Nastopi na SP: 7 (1934, 1938, 1950, 1954, 1962, 1966, 1994)
Najvecji uspehi: 3x cetrtfinale SP (1934, 1938, 1954)
Najvec nastopov: Heinz Hermann (117)
Najboljši strelec: Kubilay Turkylmaz (34)
Barva opreme: rdeca, bela
Pomembnejši klubi: Basel, Thun, Grasshoppers...
Trenutna uvrstitev na lestvici FIFA: 35

Nogomet v Švici doživa verjetno najvecji preporod v zgodovini. Tamkajšnji klubi uspešno igrajo v Evropi (Basel in Thun sta se uvrstila celo v Ligo prvakov), reprezentanca pa bo po dveh neuspešnih kvalifikacijah letos znova zaigrala na svetovnem prvenstvu. Pred štirimi leti so jo "kravjim zvoncem" zagodli tudi Slovenci, letos pa so morali Švicarji cez pravi pekel v dodatnih kvalifikacijah. "Bitka za Carigrad" se je koncala v njihovo korist zaradi vecjega števila v gosteh doseženih golov, epilog pa pretepu med nogometaši pa je dobila šele za zeleno mizo. Krajšo so potegnili Turki, ki jih je FIFA ostro kaznovala, nastop Švicarjev na SP ni bil ogrožen. Na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij je sicer Švica izgubila prvic po 14 tekmah brez poraza, kar dovolj nazorno prica o tem, kako mocno reprezentanco je sestavil priljubljeni selektor Kobi Kuhn.


Kobi Kuhn (povsem levo) je v Švici sila priljubljen.

Alpska državica v središcu Evrope, ki je Evropska unija ne zanima in nasploh živi v povsem svojem svetu, je poznana predvsem po mocni ekonomiji, financah in bancništvu. Švicarji slovijo tudi po cokoladi, siru in urah, iz države, v kateri so uradni jeziki kar trije (francoski, nemški in italijanski), pa prihaja tudi eden od najboljših nogometnih sodnikov vseh casov. Avtor omenjega clanka se je z Ursom Meierjem pogovarjal v vasici Wurenlos, kjer upokojeni sodnik vodi družinsko podjetje, v casu svetovnega prvenstva pa bo kot strokovni komentator delal za nemško televizijsko postajo ZDF. "Švica se v financnem pogledu ne more kosati z mocnejšimi in predvsem vecjimi evropskimi državnimi prvenstvi. Naši klubi so imeli v preteklosti številne težave z denarjem, nekateri so zaradi tega celo propadli. Švicarski nogomet je v pravo smer krenil, ko se je zacelo nacrtno delati z mladimi. Potrebno je tudi vedeti, da je v Švici iz leta v leto vec priseljencev iz drugih držav, kar seveda ni nic slabega, naš nogomet je tudi po njihovi zaslugi naredil korak naprej. Zmešali so se razlicni slogi in danes Švica ni vec poznana zgolj po 'germanskem' nacinu igranja," razlaga Meier. Kot zanimivost povejmo, da je branilec Philippe Senderos v Švici rojeni potomec Srbkinje in Španca, po žilah Ricarda Cabanasa se pretaka italijansko-španska kri, Blerim Džemaili prihaja iz Makedonije, Valon Behrami se je med balkansko vojno v Švico preselil s Kosovega, napadalec Johan Vonlanthen, ki je zaradi poškodbe sicer ostal brez nastopa v Nemciji, pa je bil rojen v Kolumbiji. Ni kaj, zares pisana zasedba mladenicev; nekaj jih je leta 2002 Švici pomagalo do presenetljive zmage na evropskem prvenstvu do 17 let. "Povprecen švicarski fant je prevec prijazen in celo nekoliko nežen. V športu to ni najboljše. Za naš nogomet je lahko le dobro, ce se švicarsko znanje meša z južnoameriškim temperamentom, jugoslovanskimi vragolijami z žogo ter afriško mocjo," je preprican pomocnik selektorja Michel Pont.

Letos bo Švica na mondialu zaigrala že osmic. Prvic je sodelovala leta 1934, zadnjic pa šestdeset let kasneje. Takrat so Švicarji leteli na krilih Ciriaca Sforze in Stephana Chapuisata, se v ZDA uvrstili celo v drugi krog tekmovanja, vendar bili tam lahek zalogaj za Špance, ki so zmagali s 3:0. V letih 1934 in 1938 so se uvrstili v cetrtfinale, njihov doslej najboljši dosežek pa ponovili tudi leta 1954, ko so bili gostitelji. Na zadnji tekmi proti Avstriji so vodili že s 3:0, nato pa povsem popustili in ob koncu izgubili z neverjetnim rezultatom 5:7! Letos je njihov glavni cilj preboj v drugi del tekmovanja, za kar imajo po mnenju številnih strokovnjakov povsem realne možnosti. "Z našimi nasprotniki se ne obremenjujemo. Tudi v kvalifikacijah se nismo in morda je bil to eden od razlogov, da nam je uspelo. Igrali bomo svojo igro in se zanašali na svoja najmocnejša orožja. Mislim, da bo vse odvisno od nas samih - sposobni smo se uvrstiti v drugi del tekmovanja, kar je tudi naš cilj. Ce nam bo to uspelo, potem ne vidim razloga, zakaj ne bi naredili še nekaj korakov naprej," razmišlja izkušeni Milanov nogometaš Johann Vogel, ki bo seveda igral vidnejšo vlogo. Dobro razpoložen je tudi selektor Kobi Kuhn, ki - zanimivo - v svoji trenerski karieri sploh ni vodil nobenega prvoligaškega kluba! "Zgolj s tem, da smo udeleženci svetovnega prvenstva, se ne moremo zadovoljiti. Naši apetiti so tokrat vecji in za to imamo dobre razloge. V kvalifikacijah in na prijateljskih tekmah smo dokazali, da se lahko kosamo z vsakim, tudi najvecjimi reprezentancami na svetu," razlaga nekdanji mladinski selektor Švice in nadaljuje: "Nikogar se ne bojimo. Res je, da imamo mlado reprezentanco, a morda je prav to tisto, kar potrebujemo - nedolžno predrznost in kar najmanj kalkuliranja. V preteklosti so nas verjetno celo upraviceno vedno obtoževali, da smo premalo samozavestni, toda naši mladenici s tem sedaj nimajo prav nobenih težav, saj so se v nižjih selekcijah navadili uspešno kosati z nogometnimi velesilami."


Urs Meier: "Delo z mladimi se obrestuje."

Trenutno prvi zvezdnik švicarske reprezentance je napadalec Alexander Frei, ceprav ne sodi v prvo ligo z Ronaldinhom, Kakajem, Frankom Lampardom in drugimi. Toda je predvsem hvaležen nogometaš in odlicen golgeter, ki je v zadnjih sezonah gole zabijal za Rennes v Franciji, v poletnem prestopnem roku pa se želi preseliti k Borussii iz Dortmunda, kjer naj bi zamenjal Ceha Jana Kollerja. "Cvrsta obramba v nogometu ni vse, tekme odlocajo goli in Frei je bil v preteklosti že veckrat mož odlocitve," svojega napadalca hvali Kuhn. 26-letnik je v zadnjih treh sezonah za Rennes zabil skoraj 50 golov, v reprezentancnem dresu pa je bil doslej natancen že 25-krat. Za primerjavo: vsi ostali napadalci, ki bodo igrali na SP v Nemciji, so skupaj mreže nasprotnikov zatresli zgolj osemkrat. Vogale v cvrsti švicarski reprezentanci podpirajo še Vogel, Cabanas, Raphael Wicky, Patrick Mueller in izkušeni vratar Pascal Zuberbuehler - Zubi. Kuhn igra s sistemom 4-4-2, nasprotniki pa se bodo morali v Nemciji hitro navaditi, da Švicarji igrajo brezkompromisno in na trenutke celo nekoliko prevec grobo - vsak pac ni rojen umetnik z žogo.

Kljub mladi ekipi bi Švicarji lahko bili prijetno presenecenje svetovnega prvenstva. Z uvrstitvijo v osmino finala bi nadaljevali odlicen napredek njihovega nogometa in tako še povecali evforijo, ki bo vrhunec dosegla cez dve leti, ko bodo "kravji zvonci" skupaj z Avstrijo gostili Euro 2008. Nasprotniki? S Francijo so se uspešno kosali že v kvalifikacijah, Južna Koreja na evropskih tleh skoraj zagotovo ne bo mocna kot pred štirimi leti, ko je imela tudi obcutno sodniško pomoc, Togu pa nihce ne pripisuje velikih možnosti. Stavnice torej niso v zmoti, ko na drugo mesto postavljajo prav Švico.- Švicarji za SP 2006:

VRATARJI
Pascal Zuberbuehler (Basel)
Fabio Coltorti (Grasshoppers)
Diego Benaglio (CD Nacional)

BRANILCI
Johan Djourou (Arsenal)
Ludovic Magnin (Stuttgart)
Philippe Senderos (Arsenal)
Stephane Grichting (Auxerre)
Christoph Spycher (Eintracht Frankfurt)
Valon Behrami (Lazio)
Patrick Mueller (Lyon)
Philipp Degen (Borussia Dortmund)

VEZISTI
Xavier Margairaz (Zurich)
Johann Vogel (AC Milan)
Ricardo Cabanas (Koeln)
Raphael Wicky (Hamburg)
Hakan Yakin (St. Gallen)
Blerim Džemaili (Zurich)
Tranquillo Barnetta (Bayer Leverkusen)

NAPADALCI
Alexander Frei (Rennes)
Marco Streller (Koeln)
Mauro Lustrinelli (Sparta Praga)
Daniel Gygax (Lille)
David Degen (Basel)

 NATISNI    
Vrocina onesposobila danskega selektorja
Tudi Nani brez SP
Robben gre na SP!
Nemcija premocna za Bosance
Zickler bo še vztrajal
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Trener cilskega nižjeligaša Iberie Wenceslao Aguilera Pederos je prejel doživljenjsko prepoved opravljanja svoje funkcije po dogodku iz leta 1993, ko...
Wenger: francoski carovnik
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje