Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Nikakor se nisem mogel navaditi na življenje v Italiji. Bilo je tako, kot da bi živel v drugi državi.
Ian Rush
5. junij 2006
 NATISNI
Srbija in Crna gora
Jure Bohoric (foto: Tomaž Bratun in picture-alliance/dpa)

Srbija in Crna gora v skupino smrti na SP 2006 prihaja z odlicno popotnico - v kvalifikacijah je prejela le en zadetek, grenkove poraza pa ni okusila.

-
Osnovni podatki:

Ime: Srbija in Crna gora
Število prebivalcev: 10.832.545
Glavno mesto: Beograd, Podgorica
Pomembnejša mesta: Novi Sad, Niš, Pancevo, Novi Pazar...
Jezik: srbšcina

Ustanovljena: leta 1992
Nastopi na SP: 1 (1998, pod imenom Jugoslavija)
Najvecji uspehi: /
Najvec nastopov: Savo Miloševic (98)
Najboljši strelec: Stjepan Bobek (38)
Barva opreme: modra, bela
Pomembnejši klubi: Crvena Zvezda, Partizan, OFK, Vojvodina...
Trenutna uvrstitev na lestvici FIFA: 44


Prvi mož Srbije in Crne gore Ilija Petkovic (drugi z leve) v družbi selektorskih tekmecev iz skupine C.

Po referendumu Crne gore ob koncu maja so se mnogi znašli v zmedeni situaciji. "Kako bo sedaj z nastopom Srbije in Crne gore na svetovnem prvenstvu, ce se je država razklala?" so se spraševali mnogi, toda odgovor je jasen: to bo še zadnje skupno dejanje dveh po novem samostojnih držav. Nasploh pa je glede Srbije in Crne gore veliko nejastnosti. Bo to šele njen prvi nastop na svetovnem prvenstvu, drugi, ali bi morda morali k njeni statistiki šteti tudi vse nastope in uspehe rajnke Jugoslavije? Uradno je Srbija in Crna gora doslej na SP igrala le enkrat. To se je zgodilo leta 1998 v Franciji, kjer pa je država nosila še pokojno ime Jugoslavija. Štiri leta kasneje "plavi" Južne Koreje in Japonske niso videli, velik delež pa so k temu prispevali tudi Slovenci. V kvalifikacijah so bili mesto pred njimi in se uvrstili v dodatne kvalifikacije, za SCG pa je bilo sanj konec z remijem v Beogradu, ko je Slovencem kot Triglav veliko tocko priigral Željko Milinovic. Med vecje uspehe "mlade" države bi lahko šteli tudi nastop na evropskem prvenstvu leta 2000, kjer se je znova srecala s Slovenijo. Prava drama se je koncala z remijem 3:3, pa ceprav so nogometaši Srecka Katanca povedli že s 3:0. Medtem ko so Slovenci tekmovanje koncali po prvem delu, je SCG napredovala v cetrtfinale, tam pa doživela pravi polom. Gostitelji Nizozemci so bili namrec boljši kar s 6:1!

Srbija in Crna gora sta se v še zadnji preostanek nekdanje Jugoslavije združili leta 1992. Državi sta bili najprej kot ena republika, nato pa sta od leta 2003 do do 3. junija 2006, ko so Crnogorci razglasili samostojnost, kot loceni republiki sodelovali le na nekaterih politicnih podrocjih. Imeli sta loceni tudi ekonomski politiki in valuti. Prav tako nista imeli enotnega glavnega mesta, najvec upravnih ustanov pa je bilo v najvecjem mestu Beograd. Še pred tem je nekdanjo skupno državo seveda zaznamoval pekel v "jugoslovanskem kotlu", ki je na košcke razbil tudi nekdanji nogometno velesilo. Pod skupno državo so Srbi, Crnogorci, Hrvati, Bosanci, Slovenci in Makedonci nazadnje nastopili leta 1990, ko so imeli na SP v Italiji po mnenju mnogih reprezentanco za naslov prvaka, vendar so pogoreli v cetrtfinalu in izpadli proti kasnejšemu poražencu v finalu Argentini. Takrat je jugoslovanski dres nosil tudi Srecko Katanec, kasneje selektor Slovenije in sedaj še Makedonije.


Ena redkih, ki je v zadnjih dveh letih zatresla mrežo SCG, je slovenska reprezentanca - avgusta 2004.

Srbi (v reprezentanci so v veliki vecini) in Crnogorci so se na SP prebili predvsem po zaslugi cvrste obrambe - na desetih tekmah v skupini 7, kjer so bile tudi Španija, Bosna in Hercegovina, Belgija, Litva ter San Marino, niso doživeli niti enega poraza, njihova mreža pa se je zatresla vsega enkrat! "Zgolj od lepote se v nogometu ne da živeti. Res je, da smo bili še v casu Jugoslavije poznani kot nogometni umetniki, nekateri so nas imeli za Brazilce z Balkana in vsi so nas radi gledali. Toda aktraktivne poteze niso prinesle uspehov. V nogometu je pac tako, da umetniki in cirkusanti niso dovolj, potrebuješ tudi drvarje in mesarje, ki opravijo garaško delo," razlaga selektor Ilija Petkovic, ki na klopi SCG sedi od leta 2003 dalje, v tem casu pa je postal - seveda zaradi uspehov - sila priljubljen. Sedaj pa je na najvecji prelomnici v svoji karieri. Ce bo SCG iz skupine smrti z Argentino, Nizozemsko in Slonokošceno obalo popeljal v osmino finala, se bo v zgodovino zapisal kot narodni heroj, v nasprotnem primeru bo kot zmeckan kos papirja obležal na smetišcu. V primeru neuspeha bo deleže še toliko vecjih kritik zaradi tega, ker je po poškodbi napadalca Mirka Vucinica v reprezentanco poklical obrambnega vezista Dušana Petkovica - svojega sina! "Petkovic je s to potezo porušil vse, kar je tako dolgo gradil." "Kakšna nespametna poteza, sedaj nimamo nobenih možnosti, v reprezentanci bo prišlo do razkola." "V Srbiji in Crni gori je veliko boljših nogometašev, ki bi si prej zaslužili nastop na SP." Takšne in drugacne kritike so se vsule na nekdanjega nogometaša, za katerega je to drugi "termin" na klopi SCG. Prvic so ga nogometni veljaki zaposlili po Euru 2000, odšel pa je januarja 2001, ko je prišlo tudi do sprememb v vodstvu nogometne zveze. Ko je dve leti kasneje zamenjal Dejana Savicevica, se je svoje naloge lotil zelo resno. Sestavil je moštvo mladih, borbenih in starejših, izkušenejših nogometašev, ki so do uspehov prihajali predvsem s cvrsto obrambo.


Savo Miloševic (levo) bo v Nemciji eden od adutov SCG.

V sistemu 4-4-2 je v kvalifikacijah blestela predvsem zadnja linija, ki ji poveljujeta Mladen Krstajic ter Nemanja Vidic, odlicno pa jo dopolnjujeta Goran Gavrancic ter Ivica Dragutinovic. Na sredini igrišca je ob pomoci Predraga Djordjevica "car" Interjev zvezdnik Dejan Stankovic (sicer porocen s sestro slovenskega reprezentanta Milenka Acimovica), SCG pa se lahko pohvali tudi z zelo mocnim napadom, ki pa na trenutke ne daje od sebe toliko, kot pricakujejo tudi nekoliko bolj zahtevni ljubitelji nogometa. Prvi strelec v kvalifikacijah je bil Mateja Kežman iz madridskega Atletica, v vse boljši formi pa je tudi izkušeni Savo Miloševic, rekorder po številu nastopov v dresu z državnim grbom. Strokovnjaki pravijo, da bi lahko bil presenecnje prvenstva visoki Nikola Žigic, prvi zvezdnik Crvene Zvezde in celotnega prvenstva SCG. "Žigic ima vse, kar potrebuje nogometaš, da uspe na tako velikem tekmovanju. Upam le, da ne bo v preveliki želji pogorel, saj gre konec koncev vseeno za nogometaša, ki je brez pravih mednarodnih izkušenj. Igrati na svetovnem prvenstvu pa je nekaj povsem drugacnega kot zabijati gole v prvenstvu SCG," pred prevelikim pricakovanji svari nekdanji jugoslovanski reprezentant Predrag Mijatovic in Petkovicu svetuje, naj Žigicu zaupa vlogo jokerja s klopi.

Glede možnosti SCG v skupini smrti bi bilo seveda najlažje izbrati najbolj crn scenarij - zadnje mesto v skup

 NATISNI    
Srbi zamenjali igrišce za trening
Zvezdi ponujali milijon za poraz
Antic se je odrekel še zadnjemu
Novozelandci šokirali Srbe
Antic crtal šesterico
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Spolna industrija in nogomet se zdita iz leta v leto bližje. Na minulem svetovnem prvenstvu v Nemciji so sex-shope preplavili vibratorji z motivi jun...
Presegel je meje fizike
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje