Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Ne bom vam povedal zacetne enajsterice, zato me nehajte klicat sredi noci. Sram vas bodi. Ce boste še naprej taki kreteni, bom tudi sam spremenil svoje obnašanje.
Marcello Lippi
4. junij 2006
 NATISNI
Italija
Matjaž Terzic (foto: Gorazd Trontelj, Inter.it)

Navijaci italijanske reprezentance upajo, da bodo Azzurri koncno le prekinili niz predcasnih izpad s svetovnega prvenstva in še cetrtic postali prvaki.

-
Osnovni podatki:

Ime: Italija
Število prebivalcev: 58.594.273
Glavno mesto: Rim (Roma)
Pomembnejša mesta: Milano, Neapelj, Torino, Palermo, Genova, Bologna, Firence
Jezik: italijanšcina

Ustanovljena: leta 1898
Nastopi na SP: 15 (1934, 1938, 1950, 1954, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998 in 2002)
Najvecji uspehi: 3 x svetovni prvaki (1934, 1938, 1982), 1 x evropski prvaki (1968), 1 x olimpijski prvaki (1936).
Najvec nastopov: Paolo Maldini (126)
Najboljši strelec: Luigi Riva (35)
Barva opreme: modra, bela
Pomembnejši klubi: Milan, Juventus, Inter, Roma, Lazio, Fiorentina, Palermo, Udinese, Sampdoria…
Trenutna uvrstitev na lestvici FIFA: 13.


Edini poraz v kvalifikacijah za SP 2006 so Italijani doživeli na gostovanju v Celju.

Slovenski zahodni sosedje bodo v Nemciji nastopili že na svojem šestnajstem svetovnem prvenstvu. Edina crna pika v bogati zgodovini Azzurrov tako še naprej ostaja leto 1958, ko se niso uspeli uvrstiti na zakljucni turnir na Švedskem, medtem ko se za prvo svetovno prvenstvo leta 1930 niso prijavili. Italijani se sicer ponašajo s tremi naslovi svetovnih prvakov, s cimer so za Brazilci (petkratni prvaki) skupaj z Nemci druga najuspešnejša država v zgodovini mondialov.

Leta 1938 so na tretjem svetovnem prvenstvu v Franciji postali prva država, ki je ubranila naslov (štiri leta prej so ga osvojili na domacih tleh), na tretjega pa so nato morali cakati skoraj pol stoletja, natancneje 44 let, ko so se v Španiji na krilih izjemnega Paola Rossija znova povzpeli na vrh sveta. Po ne prevec prepricljivih igrah v predtekmovanju je Rossi v cetrtfinalu proti Brazilcem najprej dosegel hat-trick, v polfinalu Poljakom zabil dva gola, zadnjega, šestega, pa je v finalu dosegel še proti Zahodni Nemciji in si tako zagotovil tudi zlati cevelj za najboljšega strelca prvenstva. Do danes je od Italijanov to nato uspelo le še Salvatoreju Schilaciju (prav tako 6 golov) leta 1990, ko se je za Azzurre zacela crna serija izpadov in porazov po streljanju enajstmetrovk. Omenjenega leta so se namrec Italijani na domacem prvenstvu po strelih z bele tocke poslovili v polfinalu, v katerem jih je premagala Argentina, štiri leta kasneje pa jih je v peklenski vrocini štadiona Rose Bowl v Los Angelesu na zadnji stopnici ustavila Brazilija, in to v edinem finalu v zgodovini, na katerem so svetovnega prvaka odlocile enajstmetrovke. Te so bile za Italijane usodne tudi leta 1998 v Franciji, ko so jih gostitelji prvenstva izlocili v cetrtfinalu, na zadnjem SP v Južni Koreji pa so jih v osmini finala prav tako premagali gostitelji, le da takrat prvic po treh zaporednih prvenstvih ne po izvajanju najstrožjih kazni, a kljub temu na podobno krut nacin. Potem ko so vodili skoraj vso tekmo, jih je po celi vrsti dvomljivih sodniških odlocitev domov poslal zlati gol Korejcev.


Priprave na prvenstvo so Italijani vzeli resno.

Na prvenstvo v Nemciji so se Italijani tradicionalno prebili z ne ravno prepricljivo igro, a brez posebnih težav. Pri tem jim je edini poraz v kvalifikacijah zadala prav Slovenija, ko je pred dobrim letom in pol v Celju z 1:0 zmagala z golom Boštjana Cesarja. Na žalost je šla krivulja rezultatov slovenske reprezentance po tej tekmi strmo navzdol, o cemer prica podatek, da so na naslednjo domaco zmago izbranci Branka Oblaka cakali do pred nekaj dni, ko so s 3:1 ugnali Trinidad in Tobago, medtem ko je bil za Italijane spodrsljaj v Celju ocitno dovolj jasno opozorilo, da si ga do konca kvalifikacij nato niso vec privošcili. Po polomu na zadnjem evropskem prvenstvu, ko se je od selektorskega stolcka poslovil Giovanni Trapattoni, je skozi nevarne ceri kvalifikacijskih tekem italijansko barko dokaj mirno vodil nekdanji trener Juventusa Marcello Lippi, ki je že v prvem letu priložnost ponudil devetim novincem v modrem dresu. To so bili Cristian Zaccardo, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini, Daniele De Rossi, Manuele Blasi, Mauro Esposito, Luca Toni, Alberto Gilardino in Vincenzo Iaquinta, selektorju pa so se za izkazano zaupanje zahvalili z osmimi od skupno petnajstih kvalifikacijskih golov (od teh sta jih šest prispevala Toni in Gilardino). Nekateri omenjeni mladenici ob izkušenih Alessandru Nesti, Francescu Tottiju, Gianluci Zambrotti, Fabiu Cannavaru, Genarru Gattusu, Andrei Pirlu, Mauru Camoranesiju in Gianluigiju Buffonu predstavljajo hrbtenico italijanske reprezentance, ki sta se ji z odlicnimi igrami v zadnjem casu prikljucila tudi veterana Filippo Inzaghi in Alessandro Del Piero.

Italijani so pred svetovnim prvenstvom že odigrali tudi dve prijateljski tekmi, na katerih pa so razocarali na celi crti. Analitiki in poznavalci so si pri napovedih sicer enotni, da to pri reprezentanci, kot je italijanska, ne pomeni nic, medtem pa so precej bolj zaskrbljeni v domacih medijih. Prva enajsterica namrec še ni dolocena in jasno definirana, ob tem pa selektorju Lippiju ogromno skrbi povzroca tudi prvi zvezdnik (ce ga ob poplavi le-teh sploh lahko izlušcimo) Francesco Totti. Kapetan Rome namrec vec kot ocitno še ni okreval po hudi poškodbi gležnja, pa ceprav je na tekmi proti Švici (1:1) igral 90 minut, proti Ukrajini (0:0) pa dobre pol ure. Od Tottija je v marsicem odvisna tudi postavitev v napadu, s katero ima Lippi nemalo težav in se ocitno še zdalec ni dokoncno odlocil, katero bo sploh uporabil. Možnosti pa je ogromno – od tiste z eno samo pravo špico pred dvojcem Totti-Del Piero, do preverjenega dvojca Gilardino-Toni in Milanove klubske naveze Gilardino-Inzaghi, pa do tiste najbolj ofenzivne (in s tem najmanj verjetne) s tremi igralci v vlogi pravih napadalcev. No, ce je napad zaenkrat še neznanka, je težav kot ponavadi precej manj v obrambi, ki deluje precej cvrsto. Fabio Cannavaro je v izjemni formi, standarden je tudi Alessandro Nesta, medtem ko so se v odsotnosti zaenkrat še poškodovanega Gianluce Zambrotte na bocnih položajih kot izjemno zanesljivi izkazali Fabio Grosso, Christian Zaccardo in Massimo Oddo. Veliko skrivnosti ni niti na sredini igrišca, kjer bodo, s Tottijem ali brez njega, zagotovo kraljevali Andrea Pirlo, Rino Gattuso, Daniele De Rossi in Mauro Camoranesi.


V napadu bo adut Azzurrov Alberto Gilardino.

V normalnih okolišcinah bi bila poškodba Francesca Tottija tako edina skrb pred zacetkom najvecjega športnega dogodka v zgodovini cloveštva, zaradi velike afere, ki je dodobra zamajala temelje italijanskega klubskega nogometa in o kateri je bilo v zadnjem casu prelitega že ogromno crnila, pa se nekaj dni pred svetovnim prvenstvom dogaja celo to, da mediji vec prostora namenjajo klubskemu Calciu kot reprezentanci. Nekateri poznavalci menijo, da je to celo dobro. Po zacetku priprav, ko s

 NATISNI    
Benitez predstavljen 15. junija
Sarma bo morda ostal
Balotelliju je Benitez všec
Lazio zavrnil ponudbo Reala
Tottenham se zanima za Iaquinto
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Stefan Markolf se je v zgodovino nemškega nogometa vpisal kot prvi gluhi igralec s profesionalno pogodbo. 23-letni Markolf je clan prvoligaša Mainza,...
Eric The King
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje