Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Nikakor se nisem mogel navaditi na življenje v Italiji. Bilo je tako, kot da bi živel v drugi državi.
Ian Rush
1. junij 2006
 NATISNI
Francija 1998
Jure Bohoric (foto: picture-alliance/dpa)

Nogometaši Francije so po mucnih letih trpljenja in svojem prvem nastopu na svetovnem prvenstvu po dvanajstih letih le zmagali pred svojimi gledalci.

Pred 16. svetovnim prvenstvom so se pri FIFA odlocili, da se bo iz kvalifikacij na glavni turnir tokrat uvrstilo kar 32 reprezentanc, ki bodo odigrale 64 tekem. Vse to je pomenilo, da se ljubiteljem nogometa obeta najvecje svetovno prvenstvo, njegovo organizacijo pa so drugic v zgodovini zaupali Franciji. V deželi galskih petelinov, ki je najboljše nogometaše prvic gostila pred 60 leti, so zaupano nalogo vzeli sila resno in za potrebe mondiala na novo zgradili oziroma prenovili kar deset štadionov. Prizorišce uvodne in finalne tekme prvenstva je bil velicasten štadion Stade de France, v tistem trenutku verjetno najmodernejši štadion na svetu.

Svoj debi v kvalifikacijah, v katerih je sodelovalo rekordnih 174 držav, je doživela tudi Slovenija, ki pa je pod vodstvom mojstra "conskega presinga" Zdenka Verdenika povsem razocarala svoje navijace. V skupini z Dansko, Hrvaško, Grcijo ter Bosno in Hercegovino je osvojila vsega eno tocko (s kockastimi je po treh zadetkih Primoža Glihe remizirala s 3:3) in osvojila povsem zadnje mesto. V kvalifikacijah so obstali tudi Švicarji, Švedi, Cehi, Turki in  Portugalci, skozi dodatno evropsko sito pa so se v Francijo uvrstili Jugoslovani (na prvi tekmi so Madžare premagali kar s 7:1, na povratni pa s 5:0), Italijani (izlocili so Ruse), Hrvati (na racun Ukrajine) ter Belgijci (boljši od Irske).


Razocarani Ronaldo po porazu na finalni tekmi.

Na žrebu so pri FIFA uvedli nov sistem, ki je reprezentance razdelil tudi po geografskem kljucu. Tako sta bile v vseh razen eni skupini po dveh evropski reprezentanci, vec predstavnikov kot na prejšnjih prvenstvih pa so imeli tudi ostali kontinenti - z izjemo Oceanije (Avstralija), ki je morala še vedno igrati dodatne kvalifikacije s predstavnikom Južne Amerike in še enkrat vec ostala praznih rok. Iz vsake skupine so se v osmino finala uvrstile le po dveh reprezentanci - na štirih prvenstvih pred tem so ob 24 sodelujocih priložnosti dobile tudi štiri najboljše tretjeuvršcene reprezentance, vendar so bili pri FIFA prisiljeni v spremembo sistema, ki bo v rabi tudi na letošnjem prvenstvu.

V uvodni tekmi sta se pomerila branilka naslova Brazilija in izbrana vrste Škotske. Pred 80.000 gledalci je Carioce že v 4. minuti v vodstvo popeljal Cesar Sampaio, toda borbeni Otocani se niso dali. Prek Johna Collinsa so celo izenacili, njihove upe po vsaj tocki pa je v 73. minuti z avtogolom pokopal Tom Boyd. Po dobri uvodni predstavi so Škoti nato razocarali in izgubili z Marokom ter Norveško, ki sta se udarili za drugo mesto. Medsebojni obracun se je koncal z remijem 2:2, toda v zadnjem krogu so Skandinavci presenetili svetovne prvake, jih premagali z 2:1 (v 83. in 88. minuti sta za nepricakovano zmago zadela Flo in Rekdal) ter prehiteli Africane, ki so se kljub dobrem vtisu morali posloviti od Francije.

V skupini B je prvo mesto suvereno osvojila Italija, ki je na prvi tekmi sicer remizirala s Cilom (2:2), nato pa premagala tako Kamerun (3:0) kot Avstrijo (2:1). Zanimivo je, da tako Cile, Avstrija kot Kamerun niso dosegli niti ene zmage - v osmino finala so se poleg Azzurrov uvrstili še Južnoamericani, ki so za tri tocke kar trikrat remizirali in za tocko prehiteli "jodlarje" ter Africane.

Skupino C je kot tornado osvojila domaca reprezentanca, za katero je bil to prvi nastop na svetovnem prvenstvu po letu 1986. Varovanci Aimeja Jacqueta so na treh tekmah trikrat zmagali, zabili devet golov, prejeli pa le enega. Zidane, Henry, Trezeguet, Blanc in drušcina so s 3:0 premagali Južno Afriko, s 4:0 Savdsko Arabijo ter z 2:1 Dansko. Na drugi tekmi se je v negativnem smislu izkazal Zidane, ki je nešportno stopil na enega od arabskih nogometašev in upraviceno prejel rdeci karton. Od devetih francoskih golov je štiri zabila mlada naveza Henry-Trezeguet. Najvec "francoskih drobtinic" so pobrali Danci, ki so poleg poraza z gostitelji zabeležili še remi z na koncu tretjeuvršceno Južno Afriko in zmago nad Savdsko Arabijo.

Skupina D je bila sila izenacena, nekoliko nepricakovano pa so najkrajšo potegnili Španci, ki so osvojili tretje mesto (zadnji so bili Bolgari) in še enkrat vec razocarali navijace. Prvega mesta se je veselila Nigerija, ki je v odlicni predstavi v Nantesu s 3:2 premagala Furio (slednja je vodila že z 2:1, na kar je nekaj slabih trenutkov doživel vratar Zubizarreta in nasprotniku kar sam pomagal do zmage), bila boljša tudi od Bolgarije, izgubila pa proti Paragvaju. Reprezentanca iz Južne Amerike je z odlicnim vratarjem Josejem Luisom Chilavertom zmagala in dvakrat remizirala ter osvojila pet tock; eno vec od Španije, ki ji ni pomagalo niti to, da se je na zadnji tekmi kar s 6:1 znesla nad Bolgarijo (po dvakrat sta zadela Morientes in Kiko).

V skupini E je Nizozemska prvo mesto osvojila po zaslugi boljše razlike v golih od Mehike, domov pa sta se poslovili Belgija in Južna Koreja. Slednja je proti tulipanom izgubila kar z 0:5 (med strelce se je vpisalo pet razlicnih nogometašev), Belgijci pa so morali predcasno domov kljub temu, da niso izgubili niti enkrat - trije remiji so bili dovolj le za tretje mesto. V poslastici skupine sta se za prvo mesto udarila Nizozemska in Mehika. Cocu in Ronald De Boer sta Evropejce že po 18. minutah popeljala do vodstva 2:0, nogometaši Manuela La Puenteja pa so se prebudili šele ob koncu tekme, v 75. minuti znižali z golom Pelaeza Linaresa, tik pred zadnjim žvižgom sodnika Rahmana Al Zaida pa je izenacil dolgolasi blondinec Luis Hernandez.


Oliverja Bierhoffa in Nemce so zaustavili razigrani Hrvati.

Nemcija in Jugoslavija sta zaznamovali skupino F, ki pa je bila zanimiva tudi zaradi tega, ker sta se na štadionu Gerland v Lyonu pomerila velika politicna rivala ZDA in Iran. Slednji je zmagal z 2:1, bolj nenavadno pa je to, da so v Iranu tekmo prenašali s skoraj polminutnim zamikom. S tem so namrec želeli cenzurirati morebitna antipropagandna sporocila oziroma slogane med ameriškimi navijaci. Kljub zmagi se je Iran skupaj z ZDA predcasno poslovil od tekmovanja, v osmino finala pa sta napredovala Nemcija in Jugoslavija. Na medsebojnem obracunu, ki se je

 NATISNI    
Zgodovina prvenstva
Francija 1938
Arsenal lovi Pjanica
Santini bo pomocnik
Briand bo zabijal za Lyon
Desailly ne verjame v rojake
Imeli so ga za opico
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Matt Le Tissier je v zgodovino angleškega nogometnega kluba Southampton zapisan kot eden najboljših igralcev vseh casov. Leta 1968 na otoku Guersney ...
Ekskluzivno: Daniel Bilos
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje