Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Nika Kranjcarja novinarji ves cas brez potrebe spremljate s povecevalnim steklom. Delate vse mogoce analize o njem. Podrobno razglabljate tudi o tem, na keri nogi si je bolje pricvrstil vezalke.
Ivica Vulic
30. maj 2006
 NATISNI
Združene države Amerike 1994
Klemen Kos (foto: picture-alliance/dpa)

Po nogometni antipropagandi leta 1990 v Italiji so štiri leta kasneje Združene države Amerike organizirale enega najboljših turnirjev v vseh zgodovini SP.

Leta 1994 je nogomet koncno prišel tudi v Združene države Amerike, kjer so pred svetovnim prvenstvom v glavnem žogo brcali le evropski priseljenci in redki nadarjeni ameriški mladenici. FIFA je Ameriki prvenstvo podelila leta 1988, potem ko je bil edini protikandidat za organizacijo Maroko, ki pa ni imel nobenih možnosti za zmago. Mnogi so bili kar precej skepticni, saj so pricakovali na pol prazne štadione, kar pa je bila zmota vseh zmot, saj so Americani prav na vsaki tekmi do zadnjega koticka napolnili ogromne objekte širom države – prvenstvo si je v živo ogledalo najvec ljudi v vsej zgodovini svetovnih prvenstev.

Odlicno organizirano prvenstvo ni zbudilo nogometa samo pri Americanih, pac pa je tudi mnogim drugim po svetu vrnilo vero nazaj v nogomet. Ce je bilo v Italiji leta 1990 prevec obrambnega nogometa, so se reprezentance v ZDA ponovno vrnile k staremu nacelu, da je napad najboljša obramba. In ne samo to. Svetovno prvenstvo leta 1994 je bilo gotovo eno najbolj razburljivih v vsej zgodovini. Finalno tekmo so prvic odlocili streli z bele tocke, zapletati pa se je zacelo že mnogo prej – v kvalifikacijah, ki so bile usodne za kar nekaj zvenecih imen. Tako so doma ostali Francozi, ki so jih v zadnji minuti z letala spravili Bolgariji, zahvaljujoc nepozabnemu golu Emila Kostadinova, pogoreli pa so tudi Angleži, od katerih so bili presenetljivo boljši Norvežani, ter aktualni evropski prvaki Danci. Ob vsem tem pa velja omeniti še tragedijo, ki se je na zacetku kvalifikacij zgodila reprezentanci Zambije, ko je letalo z nogometaši doživelo nesreco – preživel ni nihce. Vendar pa so afriški levi pod vodstvom Kalushe Bwalye (edini, ki ni bil v letalu) igrali naravnost fantasticno in z rezervno ekipo prišli tako dalec, da so koncnico svetovnega prvenstva zgrešili za vsega eno tocko, ki  jim jo je v odlocilni tekmi odšcipnil Maroko.

FIFA je naredila odlicno potezo, saj je spremenila nacin tockovanja. Po novem so ekipe za zmago tako dobile tri tocke, za remi pa še naprej samo eno, zakar so se reprezentance veliko bolj borile – remi je bil prakticno enak porazu. Bolj ostro so sodili tudi sodniki, katerim je FIFA ukazala striktno kaznovati igralce za zavlacevanje in ostre prekrške. Tako smo videli kar 15 podeljenih rdecih kartonov, ceprav sama igra niti ni bila tako groba, kot recimo tista izpred štirih let v Italiji.

V skupini A so bili najboljši Romuni, ki so kljub visokemu porazu proti Švici (1:4) osvojili prvo mesto, potem ko so premagali Kolumbijo (3:1) ter z 1:0 še domaco reprezentanco. V nadaljevanje so se uvrstili tudi Švicarji in Americani, slednji z dokaj srecno zmago proti Kolumbiji. Poraz slednje je vodil do še ene tragedije, ko so neznanci v Medellinu ubili Andreasa Escobarja, nogometaša Kolumbije, ki je na tekmi nesrecno zabil avtogol.


Od junaka do tragika - Italijan Roberto Baggio v finalu.

V skupini B so si nasproti stale reprezentance Brazilije, Švedske, Rusije in Kameruna, gotovo prvo ime te skupine pa je bil ruski napadalec Oleg Salenko, ki je na tekmi proti Kamerunu zabil kar pet zadetkov, kar je absolutni rekord v doseženih zadetkov na eni tekmi svetovnega prvenstva. V nadaljevanje sta se zlahka uvrstili Braziliji in Švedska, ki sta remizirala v medsebojnem obracunu. Za Brazilce je na treh tekmah dva gola zabil Romario, med strelce pa se je vpisal celo 42-letni Roger Milla, napadalec Kameruna, ki se je tako še enkrat vpisal v zgodovino kot najstarejši strelec na svetovnih prvenstvih.

V skupini C so prvo mesto osvojili Nemci, pri katerih je s štirimi zadetki zablestel Jurgen Klinsmann. Napredovanje so si z drugim mestom priborili še Španci, ki pa so že v prvi tekmi z remijem proti Južni Koreji nakazali, da niso v ravno najboljši formi. Azijci so se z dvema remijema uvrstili na tretje mesto, medtem ko so bili z eno samo tocko zadnji nogometaši Bolivije.

Skupina D je bila zanimiva zaradi mnogih stvari. Kot prvo so za zanimivost poskrbele reprezentance Nigerije, Bolgarije in Argentine, ki so se vse do konca med seboj borile za prvo mesto – na koncu je odlocala gol razlika – šcepec škandaloznega priokusa pa je dodal Diego Armando Maradona, kapetan Argentine, ki je bil pozitiven na dopinški kontroli po tekmi proti Grciji, ki so jo Južnoamericani dobili z izidom 4:0, zadnji gol za gauchose pa je zabil ravno Maradona. Prvo mesto je osvojila Nigerija, drugi so bili Bolgari, šele tretji Argentinci in zadnji, brez tock, Grki.

Skupina E je bila na robu infarkta. Vse štiri reprezentance (Mehika, Irska, Italija in Norveška) so zbrale enako število tock, tako da so prvo mesto po zaslugi najvec doseženih golov osvojili Mehicani, medtem ko so drugo mesto po zaslugi boljšega medsebojnega rezultata osvojili Irci. Italijani, kasnejši finalisti, so bili šele tretji, Norvežani pa so izpadli zgolj zaradi najmanj doseženih golov. Dodati velja še to, da je med spremljanjem tekme Mehika – Irska življenje izgubil irski navijac, ki ga je izdalo slabo srce.

V skupini F so presenetljivo blesteli nogometaši Savdske Arabije, ki so premagali Belgijo (1:0) in nato še Maroko (2:1) ter se tako uvrstili na drugo mesto, takoj za reprezentanco Nizozemske. V nadaljevanje so se s tretjim mestom uvrstili tudi Belgijci, medtem ko so bili Marocani preslabi, saj niso osvojili niti ene same tocke.

V nadaljevanju je najvec pozornosti zbudil dvoboj med Italijo in Nigerijo, v katerem so Africani vodili vse do 85. minute tekme, ko je za naše sosede zadel Roberto Baggio in Azzurrom priigral podaljške. Zlati repek je nekaj minut kasneje ponovno zablestel in prakticno sam izlocil borbene Nigerijce, ki jim je manjkala le sreca. Zanimivo je bilo tudi na tekmi Romunija – Argentina, katero so nekateri oznacili celo kot najlepšo tekmo prvenstva. In res, Romuni so igrali tako zelo dobro, da jim celo Batistuta, ki je prvenstvo preigral v odlicni formi, ni mogel do živega. Romunija je po pravi drami slavila z izidom 3:2. Španija ni imela veliko dela s Švico (3:0), Belgija bi skoraj presenetila Nemcijo (2:3), Švedi so z dvema goloma Kennetha Andersona premagali Savdske Arabce (3:1), Irska je klonila proti Nizozemski (0:2), Brazilec Bebeto je izlocil domacine, Bolgarija pa je bila po enajstmetrovkah boljša od Mehicanov (4:2).

V cetrtfinalu je bilo gotovo najbolj zanimivo na tekmi Švedska - Romunija, ki se je koncala v prid Skandinavcev šele po sedmi seriji strelov z bele tocke. Bolgarija je presenetljivo izlocila aktualne svetovne prvake Nemce (2:1), potem ko sta zadela Stoitchkov in Letchkov, Italiji sta zmago priborila oba Baggia (Dino in Roberto za 2:1), Brazilija pa je v izjemno napeti, vendar tudi lepi predstavi, ugnala Nizozemsko. Carioce so proti oranjam vodile že z 2:0, vendar pa sta Winter in Bergkamp izid uspela izenaciti. Nato je branilec Branco cudovito izvedel prosti strel, ki je Brazilijo popeljal med štiri najboljše.

Italija in Brazilija sta upravicila vlogo favoritov tudi v polfinalu. Makaronarje je do boja za naslov sam spravil magicni Roberto Baggio, ki je Bolgarom zabil dva gola (2:1), na drugi tekmi pa je za Južnoamericane zadel Romario i

 NATISNI    
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Nekdanji angleški reprezentant Robbie Fowler se lahko pohvali, da je 3. aprila leta 1999 dvignim ogromno prahu zaradi nacina, s katerim je slavil ...

Rdeci vrag že 20 let
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje