Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Potrebno se je navaditi na to, kar pa ni lahko. Ampak bolje, da imajo Slavena Bilica ljudje za jebaca, kot pa za pedra. Meni so govorili marsikaj, a sem se navadil.
Miroslav Blaževic
30. maj 2006
 NATISNI
Italija 1990
Jure Bohoric (foto: picture-alliance/dpa)

Svetovno prvenstvo v Italiji, ki je ta najvecji nogometni spektakel gostila drugic v svoji zgodovini, so si mnogi zapomnili po slabem, grobem in defenzivno naravnanem nogometu.

Poleg Italije so za organizacijo 14. svetovnega prvenstva kandidirale še Anglija, Sovjetska zveza in Grcija, ki pa so bile dalec zadaj glede na stanje štadionov, na katerih naj bi se nogomet igral. Italija je imela že ob prvem ogledu strokovnjakov FIFA deset štadionov v dovolj dobrem stanju, dograditi je bilo potrebno le še tista v Torinu in Bariju, ki so ju postavili izkljucno za svetovno prvenstvo. Italijani so se sicer odlocili predelati prav vse štadione, zakar so bili kar malo pozni, kljub temu pa se je svetovno prvenstvo pri naših zahodnih sosedih zacelo pravocasno.

FIFA se po dolgem casu ni odlocila menjati sistema tekmovanja. Na prvenstvo se je tako še vedno uvrstilo 24 reprezentanc, ki jih je žreb razvrstil v osem skupin. V nadaljevanje tekmovanja sta napredovali obe najboljši reprezentanci v vsaki skupini, plus štiri najboljše tretjeuvršcene ekipe. Zanimivo je, da smo na tem svetovnem prvenstvu videli kar 16 izkljucitev, torej enkrat toliko, kot na prvenstvu pred štirimi leti! Padlo je 17 zadetkov manj, tekme pa si je v živo ogledalo 2.184.522 ljudi (42.010 na tekmo).


Nemci so slavili na italijanskih tleh.

Kot je že v navadi, je cast prve tekme na prvenstvu pripadla branilcu naslova, torej Argentini, ki se je pomerila s Kamerunom. Africani so se za prvenstvo pripravljali v državah bivše skupne Jugoslavije, Argentince pa je, tako kot pred štirimi leti v Mehiki, vodil Diego Armando Maradona. Mali Diego je imel v Italiji številne privržence, saj je uspešno igral za Napoli, katerega je prvic v njegovi zgodovini popeljal celo na vrh Serie A. Kljub drugacnim napovedim je štadion Guiseppe Meazza v Milanu doživel pravi šok, saj so Kamerunci uspeli premagati aktualne svetovne prvake in tako že v samem uvodu poskrbeli za verjetno najvecje presenecenje na turnirju. Nepremagljivi levi so tekmo sicer koncali le z devetimi igralci, Argentina pa je ostala brez vratarja Pumpida, ki si je zlomil nogo in tako predcasno koncal svoj nastop.

V prvi skupini A so nastopile reprezentance Italije, ZDA, Cehoslovaške in Avstrije, prvo mesto pa je osvojila domaca ekipa, ki v treh tekmah ni prejela niti enega zadetka. To sicer še ne pomeni, da so Azzurri igrali dobro – ravno nasprotno. V prvi tekmi so Avstrijce lomili prakticno vseh 90 minut, edini zadetek pa je dosegel Salvatore Toto Schillaci, ki je v igro prišel le štiri minute pred tem. Tudi na drugi tekmi proti ZDA je bil izid identicen, strelec edinega zadetka na tekmi pa je bil Giannini. Drugo mesto je osvojila reprezentanca Cehoslovaške, ki je na štadionu Comunale Americanom zabila kar pet zadetkov, edini poraz pa doživela ravno proti domacinom (0:2). Tretja je bila Avstrija, ki pa se kljub zmagi nad ZDA ni uspela uvrstiti v osmino finala.

V skupini B sta igrali že omenjeni reprezentanci Argentine in Kameruna – slednja je osvojila prvo mesto, ceprav je v zadnji tekmi proti Sovjetski zvezi izgubila kar s 4:0. Argentina, ki je premagala Sovjete in remizirala z Romuni, je osvojila le tretje mesto, vendar se je kljub temu uvrstila v nadaljevanje tekmovanja. Romunija je bil presenetljivo druga, Sovjetski zvezi pa niti visoka zmaga proti Africanom ni pomagala do boljše uvrstitve in napredovanja v osmino finala.

V skupini C je za veliko presenecenje poskrbela Kostarika, za katero je bil to uvodni nastop na svetovnih prvenstvih. Ceta slovitega napadalca Medforda, ki je med drugim igral celo za zagrebški Dinamo, je v prvi tekmi z 1:0 ugnala Škotsko, nato z enakim izidom nesrecno izgubila proti Braziliji, v zadnji tekmi pa z 2:1 premagala Švedsko in zasedla nepricakovano drugo mesto. Brazilci so bili prvi, saj so dosegli tri gladke zmage, ceprav je bilo že na dalec videti, da to ni tista reprezentanca, ki je v casu Peleja in drugih dobesedno mlela nasprotnike pred seboj. Tretje mesto, ki pa ni vodilo v osmino finala, je osvojila Škotska, ki je na štadionu Luigi Ferraris z 2:1 ugnala zadnjeuvršcene Švede.


Najstarejši strelec v zgodovini SP - Roger Milla.

Skupina D je bila za nas Slovence verjetno še najbolj zanimiva, saj je v njej igrala reprezentanca bivše Jugoslavije, v kateri je bil tudi Srecko Katanec. Jugosi so v uvodni tekmi doživeli pravi debakel, saj so jim Nemci zabili štiri zadetke in s tem hitro napovedali boj za sam vrh. Varovanci Franza Beckenbauerja so z dobro igro nadaljevali tudi v drugem krogu, v katerem so ekipi Združenih arabskih Emiratov zabili kar pet zadetkov! Ceprav niso imeli niti kancka možnosti za uspeh, pa je bilo zanimivo opazovati igralce Združenih arabskih Emiratov, ki so se ob doseženem castnem golu veselili kot otroci – kako tudi ne, ko pa jim je njihova nogometna zveza za vsak dosežen zadetek obljubila avtomobil znamke Rolls Royce (za vsakega igralca posebej). Jugoslovani so v drugi tekmi z 1:0 ugnali Kolumbijo, nato pa s 4:1 še Arabce in se tako uvrstili v nadaljevanje tekmovanja. To je uspelo tudi Kolumbiji, ki je na veliko presenecenje vseh odnesla tocko s tekme proti Nemciji.

Skupino E so osvojili Španci, ki pa so se morali za prvo mesto kar potruditi. Furia je v uvodni tekmi remizirala z Urugvajem, nato pa dosegla zmagi proti Belgiji in Južni Koreji ter skupno osvojila pet tock. Druga je bila Belgija, ki je v odlocilni tekmi na štadionu Marc Antonio Bentegodi s 3:1 premagala Urugvaj. Slednji se je kljub tretjemu mestu uvrstil v osmino finala, zadnja v skupini E pa je bila Južna Koreja, ki je na treh tekmah prejela šest zadetkov in se brez ene same osvojene tocke predcasno poslovila od mondiala.

Verjetno najbolj zanimiva od vseh pa je bila skupina F – glede na rezultate tekem mogoce ne, zagotovo pa glede na stanje na lestvici. Anglija, ki je dosegla zmago in dva remija, je s štirimi tockami osvojila prvo mesto, drugo mesto pa sta si delili reprezentanci Nizozemske in Irske, ki sta imeli po odigranih treh tekmah povsem enako število tock, enako gol razliko, hkrati pa sta v medsebojnem obracunu igrali neodloceno 0:0. Tako je vrstni red skupine F odlocil žreb, v katerem je "zmagala" Nizozemske, vec srece pa je imela kljub temu Irska, za katero je bil to prvi nastop na mondialu, saj je kljub tretjemu mestu dobila lažjega nasprotnika – Romune. Zadnji v zadnji skupini so bili nogometaši Egipta, ki so igrali dobro in osvojili dve tocki, poraz z 0:1 proti Angliji pa jih je stal nadaljevanja.

V prvi tekmi osmine finala je blestel Tomas Skuhravy, napadalec Cehoslovaške, ki je Kostariki zabil tri gole in jo tako kljub dobri igri poslal domov. Nogometaši s Karibov so tekmo izgubili z izidom 1:4. Veliko bolj napeto je bilo v drugi tekmi, v kateri sta si nasproti stala Kamerun in Kolumbija. 90 minut ni prineslo niti enega zadetka in sledil je podaljšek, v katerem je zablestel 38-letni Roger Milla. Milla, ki se je samo zaradi nastopa na mondialu vrnil iz pokoja, je v 16. minuti podaljška zabil prvi zadetek na tekmi, nato pa dve minuti kasneje še drugega – ta je padel predvsem po zaslugi kolumbijskega vratarja Hi

 NATISNI    
Nemcija 1974
Džeko? Dajte nam Sissoka in Diega!
Udarila se bosta Bayern in Real
Arnautovic se seli v Nemcijo
Köln nima denarja zanj
Schuster bo prevzel Bešiktaš
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Trener Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson še dandanes pomni 13. april leta 1996, ko so po njegovem prepricanju sodec njegovi varovanci srecanje s S...
Sanje so se uresnicile
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje