Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Karic ima eno napako. Prevec igra športno napoved in nikoli ne vem, za koga igra, za nas ali za koga drugega.
Branko Oblak
30. maj 2006
 NATISNI
Mehika 1986
Klemen Kos (foto: picture-alliance/dpa)

Leta 1986 je Mehika postala prva država, ki je še drugic gostila najboljše nogometaše na svetu. Sprva bi morala SP organizirati Kolumbija.

13.
svetovno prvenstvo v nogometu naj bi bilo po prvih nacrtih organizirano v Kolumbiji, vendar pa je ta država leta 1983 padla v tako hudo financno krizo, da je morala FIFA izbrati novega gostitelja. Med kandidati so bili Brazilija, ZDA in Mehika, ki je prvenstvo organizirala že leta 1970. Mnogi so pricakovali, da bo zmagala Brazilija, saj je bil predsednik FIFA Joao Havelange, vendar pa je slednji nato izbral Mehiko, ki naj bi mu, po nepreverjenih informacijah, na osebni racun nakazala kar lepo vsoto ameriških zelencev. Vendar pa bi osem mesecev pred prvenstvom stvari zopet skoraj padle v vodo, potem ko je Mehiko prizadel val hudih potresov, v katerih je umrlo vec kot 25.000 ljudi. Država iz Latinske Amerike je kljub temu organizirala prvenstvo, na katerem smo videli enega izmed najboljših nogometov v zgodovini. Nekoliko težav je bilo le pri TV prenosih, tako da je Mehika k sodelovanju povabila ogromno tujih kamermanov, ki so svoje delo opravili vec kot odlicno.


SP 1986 v Mehiki je zaznamoval Diego Maradona.

FIFA je zopet spremenila sistem tekmovanja. Na prvenstvo se je, tako kot pred štirimi leti v Španiji, uvrstilo 24 reprezentanc, od katerih jih je v nadaljevanje napredovalo 16. Že takoj po prvem delu je bil na sporedu pokalni sistem, kakršnega poznamo še danes. Tako so se v osmino finala uvrstile po dve ekipi iz vsake skupine in še dodatne najboljše štiri tretjeuvršcene države.

Prvenstvo se je zacelo z dolgocasno tekmo med Italijo in Bolgarijo, ki se je koncala z remijem 1:1. Spopad je z golom pet minut pred koncem srecanja odlocil Nasko Sirakov, katerega se spomnimo tudi s tekem propadle ljubljanske Olimpije z Levskim iz Sofije. Poleg omenjenih ekip sta v skupini A nastopili še reprezentanci Argentine in Južne Koreje. Diego Maradona je že takoj na zacetku pokazal, da bo to njegovo prvenstvo, saj je sodeloval pri prav vseh šestih doseženih golih njegove reprezentance. Gauchosi so brez poraza osvojili prvo mesto v skupini A, Italijani, ki so s težavami premagali Korejce (3:2), pa drugo. Tretja je bila Bolgarija, ki se je z dvema remijema uspela uvrstiti v nadaljevanje tekmovanja.

V skupini B so se za napredovanje v drugi krog borile reprezentance Mehike, Paragvaja, Belgije in Iraka. Za Mehicane je na svojem prvem in zadnjem svetovnem prvenstvu igral tudi Hugo Sanchez, legenda madridskega Reala in najboljši strelec španske lige vseh casov. Sanchez je v uvodni tekmi proti Belgiji dosegel zmagoviti zadetek, kasneje pa se je kar nekako zgubil, kar je bilo veliko razocaranje za vse mehiške navijace. Domaca je ekipa je osvojila prvo mesto, na drugo pa se je uvrstil Paragvaj, ki je na mondialu nastopil prvic po letu 1958. Zmaga proti Iraku in dva remija sta bila dovolj za drugo mesto, katerega so osvojili s tocko prednosti pred Belgijo. Zadnje mesto je s tremi porazi osvojila reprezentanca Iraka.

V skupini C je blestela Sovjetska Zveza, ki je na treh tekmah zabila devet golov in prejela le enega. Prava poslastica je bila tekma proti Madžarski, kateri so Sovjeti zabili kar pol ducata zadetkov! Francija ni zaostajala mnogo, tako da je o prvem mestu odlocala gol razlika, katero pa so imeli nogometaši iz najvecje evropske države obcutno boljšo. V tej skupini smo videli tudi Kanado, ki se je prvic uvrstila na svetovno prvenstvo in doživela tri poraze, tako da se je na tretje mesto uvrstila reprezentanca Madžarske, kar pa vseeno ni bilo dovoj za napredovanje v drugi krog.

Skupino D sta zaznamovala Brazilija in Španija, ki sta brez pretiranih težav osvojili prvo oziroma drugo mesto. Severna Irska ni ponovila odlicnega nastopa izpred štirih let, Alžirija pa je na treh tekmah dosegla le en zadetek in osvojila zadnje mesto. V Jaliscu je Brazilija z 1:0 premagala Španijo in tako s šestimi tockami osvojila prvo mesto. Tudi iz te skupine sta se v nadaljevanje uvrstili le dve reprezentanci,

Izredno zanimiva je bila skupina E, v kateri so prvo mesto presenetljivo osvojili Danci, ki so Urugvaju zabili kar šest zadetkov! Skandinavci so bili boljši tudi od Nemcije (2:0) in Škotske (1:0) ter tako brez izgubljene tocke zasedli vrh skupine. Nemcija je igrala neprepricljivo, napredovanje pa si je priigrala šele v tekmi proti Škotski, katero je dobila le z izidom 2:1. Britanci, katere je vodil Alex Ferguson, danes eden izmed najboljši trenerjev na svetu, so tako osvojili zadnje mesto, tretji pa je bil Urugvaj, ki je zbral dve tocki in se uvrstil v nadaljevanje tekmovanja.

V zadnji skupini F je veliko presenecenje pripravila reprezentanca Maroka, ki je osvojila prvo mesto. Drugi so bili Angleži, ki niso na uvodnih dveh tekmah zadeli niti enega gola, nato pa je v odlocilni proti Poljski na sceno stopil Gary Lineker, ki je dosegel hat-trick in svojo reprezentanco popeljal do drugega mesta. Na tretjem je imela Poljska povsem enako število tock, vendar slabšo gol razliko, a se je vseeno uvrstila v nadaljevanje tekmovanja. Domov se je po treh odigranih tekmah odpravila Portugalska, ki je v uvodni tekmi sicer res premagala Angleže, vendar pa je nato doživela dva poraza in tako zasedla zadnje mesto.

V osmini finala smo videli ogromno napetih in zanimivih tekem, ki so se zacele s spopadom med Mehiko ter Bolgarijo. Domacini so s pomocjo Negreta (dosegel je enega izmed najlepših golov v zgodovini prvenstva) in Servina dosegli dva zadetka in slavili z izidom 2:0. Mnogo bolj napeto je bilo na tekmi Sovjetska Zveza - Belgija, v kateri je blestel Igor Belanov, ki je zabil kar tri zadetke. Tekma se je po rednem delu koncala z izidom 2:2, po podaljšku pa je bil izid 4:3 v korist Belgije. Argentina je na krilih Diega Maradone z 1:0 ugnala Urugvaj, potem ko je edini zadetek na tekmi dosegel Pasculli, v cetrfinale pa je napredovala tudi Brazilija. Nasledniki slovitega Peleja so se znesli nad Poljsko in ji zabili kar štiri zadetke. Gol je dosegel tudi Careca, ki je prvenstvo koncal na drugem mestu lestvice strelcev. Nemcijo je z golom iz prostega strela v zadnji minuti proti Maroku rešil sloviti Lothar Matthaus, od prvenstva pa se je presenetljivo poslovila Italija, takrat še aktualni svetovni prvak. Od Azzurrov so bili boljši Francozi, pri katerih je blestel Michele Platini, ki je tudi dosegel prvi zadetek na tekmi (koncni rezultat je bil 2:0). Danska je po superiornosti v prvem delu doživela pravi debakel proti Špancem, ki so ji zabili kar pet zadetkov! Dobesedno strgalo se je Emilu Butraguenu, ki je mrežo nasprotnika nacel štirikrat, skupno pa na prvenstvu pet. Zadnje mesto v cetrtfinalu si je priigrala reprezentanca Anglije, ki je s 3:0 odpravila Paragvaj. Gary Lineker je dosegel dva zadetka.

V cetrfinalu je na sceno v pravem pomenu besede stopil Diego Armando Maradona, ki je Angležem zabil dva neverjetna, nikoli prej videna zadetka in se tako za vse vecne case zapisal v zgodovino nogometa. Tekma med obema reprezentancama je bila še toliko bolj zanimiva, saj je minilo vsega pet let od znamenite, toda nesmiselne vojne za Falklandska otocja, v kateri so umirali mladi obeh držav. Diego je prvi gol na tekmi dosegel s tako imenovano božjo roko, kar je bila seveda cista goljufija, katere pa so

 NATISNI    
Argentina 1978
Argentina
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Nogometaši so na ameriški celini, tako na južnem, severnem kot tudi v srednjem delu, veliki zvezdniki in Mehika ni nobena izjema. Tisti, ki gole z...

Auf Wiedersehen, veliki Kahn!
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje