Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Švica mora dati gol, ce hoce mirno do konca igre pripeljati tekmo.
Miran Pavlin
30. maj 2006
 NATISNI
Španija 1982
Klemen Kos (foto: picture-alliance/dpa)

Potem ko je pred štirimi leti na domacih tleh slavila Argentina, so se podobnega scenarija nadejali tudi Španci, ki so prvic v zgodovini gostili najvecje nogometno tekmovanje.

Nekaj let pred samim zacetkom prvenstva se je zgodila velika sprememba v številu sodelujocih reprezentanc, saj je FIFA število s 16 povecala na 24 (Evropa je dobila štiri dodatna mesta, Afrika in Azija pa vsaka po dve). Seveda se je posledicno spremenil tudi sam nacin tekmovanja. Reprezentance so razvrstili po štiri v šest skupin, iz katerih so se v drugi krog uvrstile prvo in drugouvršcene ekipe. Slednje so nato razdelili v štiri nove skupine, v katerih so bile po tri ekipe. Zmagovalci teh skupin so se uvrstile v polfinale, od koder pa je prvenstvo naprej potekalo tako, kot poteka še danes. Španija je za obnovo štadionov, ki so bili na prvenstvu v odlicnem stanju, porabila kar 40 milijonov angleških funtov in gledano z organizacijskega stališca je bilo prvenstvo zagotovo zelo uspešno. Škoda le, da ni bilo tako tudi na nogometnih igrišcih – gledano s fair play stališca je bilo prvenstvo v Španiji zagotovo eno izmed najmanj discipliniranih. Zelo so razocarali tudi sodniki, ki so iz tekme v tekmo poceli vedno vec napak, vrhunec pa se je zgodil na obracunu med Nemcijo in Francijo.

Zanimivo je, da so Španci že leta 1978 vedeli, da bodo prav oni gostili naslednje svetovno prvenstvo. Na prvenstvo v Argentino so tako s seboj prinesli ogromne kupe propagandnega materiala, iz katerega je bilo lahko hitro razbrati, da imajo vizijo, kako bo vse skupaj izgledalo, izdelano že do potankosti. Kljub temu pa samo prvenstvo ni bilo financno kdo ve kako donosno, saj so se Španci ušteli pri ceni kart, za katere je bilo potrebno odšteti kar okoli 50 ameriških dolarjev, kar za tiste razmere ni bilo malo denarja. Neuspešno so šli v prodajo tudi njihovi aranžmaji, v katerih so navijacem ponujali karte za oglede tekem, bivanje in oglede, vendar pa je bila njihova cena mnogo previsoka, tako da so doloceni hoteli v casu prvenstva preprosto samevali.


Slavili so na španski tleh - nogometaši Italije.

V prvem delu prvenstva smo najvecje presenecenje - pa tudi "svinjarijo" - videli v skupini B, kjer je Alžirija v uvodni tekmi z 2:1 premagala Nemcijo. Nasploh so bili Nemci dalec stran od ekipe, ki je bila tako uspešna pred osmimi leti, ko je osvojila naslov svetovnega prvaka in mnogi so si mnenja, da si Elf v nobenem primeru ni zaslužil nastopa v finalu. Ce bi bilo vse po pravilih, tam tudi ne bi nastopil. Vendar pa se je v odlocilni tekmi zgodila velika prevara, katero FIFA sicer nikoli ni hotela priznati, vendar pa to še ne pomeni, da ni obstajala. V zadnji tekmi v skupini B bi morala Nemcija nujno premagati Avstrijo, ce bi se hotela uvrstiti v nadaljevanje tekmovanja – v nasprotnem primeru bi se Alžirija. Nemci so svojim južnim sosedom kaj hitro zabili nujno potreben gol, nato pa so igralci obeh ekip zaceli igrati tak nogomet, da so se gledalci zgražali in prakticno vseh 90 minut glasno protestirali. Nek nemški navijaci je celo dejal, da je osramocen, saj se je že na dalec videlo, da je bila tekma prodana. V znak protesta je celo zažgal nemško zastavo! Tako so se Alžirci, ki so prijetno presenetili nogometne kritike, predcasno poslovili domov, Nemcija pa je nadaljevala svojo pot do finala, kjer je imela predvsem vec srece kot pa pameti in talenta.

V prvi skupini so gledalci videli kar pet remijev in vsega eno zmago. Italija je ostala neporažena na treh tekmah, vendar pa ni dosegla nobene zmage, tako da se je v nadaljevanje uvrstila le po zaslugi boljše gol razlike od Kameruna. Prvo mesto je osvojila Poljska, zadnje pa Peru. Zato pa je bila toliko bolj zanimiva skupina C, kjer so Madžari kar z 10:1 premagali El Salvador in tako dosegli najvišjo zmago v zgodovini svetovnih prvenstev. V uvodni tekmi prvenstva so svetovni prvaki Argentinci presenetljivo izgubili proti Belgiji, so se pa zato prebudili že v drugi tekmi, ko so Madžarom zabili kar štiri zadetke. Na tej tekmi je svoj prvi zadetek na svetovnih prvenstvih dosegel sloviti Diego Armando Maradona. Prvo mesto v tej skupini je sicer osvojila Belgija, Argentina pa je morala za napredovanje v zadnji tekmi premagati El Salvador in ga tudi je, toda le z rezultatom 2:1.

Angleži so se na prvenstvo uvrstili prvic po letu 1970, že takoj v prvi tekmi proti Franciji pa je za navdušenje poskrbel Bryan Robson, ki je v 27. sekundi tekme dosegel takrat najhitrejši gol v zgodovini mondiala. Anglija je osvojila vseh šest možnih tock in prvi del koncala na prvem mestu v skupini D. Na drugo mesto so se uvrstili galski petelini, ki so v odlocilni tekmi remizirali s Cehoslovaško, ki je razocarala svoje navijace, saj je le remizirala proti Kuvajtu, ki je osvojil zadnje mesto. Verjetno še najbolj zanimivo je bilo na tekmi med Francijo in Kuvajtom, kjer se je zgodil zelo zanimiv incident. Francija je zanesljivo vodila 3:1, ko je Alain Giresse zadel še cetrtic. Toda na zacudenje vseh so se igralci Kuvajta zbrali okoli sodnika Miroslava Stuparja in protestirali, ceš da je piskal prekinitev, tako da naj Giressov gol ne bi bil regularen. Zatem je na sceno stopil Princ Fahid, predsednik kuvajtske nogometne zveze, ki je s castne tribune pritekel naravnost na igrišce in zacel še sam protestirati pri sodniku. Nekajminutno kreganje in dretje je bilo ocitno za ruskega sodnika dovolj, da je regularen gol razveljavil! Francozi so kasneje sicer zabili še en gol, Princa Faheda pa je FIFA kaznovala s placilom 8.000 angleških funtov.

Domaco reprezentanco je žreb uvrstil v skupino E, kjer so ji družbo delale ekipe Severne Irske, Jugoslavije in Hondurasa. Španija je v uvodni tekmi razocarala, saj ni mogla premagati Hondurasa (1:1), zmagovalca pa ni bilo tudi na tekmi med Severnimi Irci in Jugoslovani, ki v 10 mesecih pred prvenstvom niso odigrali niti ene prijateljske tekme! Na tej tekmi je zaigral najmlajši nogometaš v zgodovini svetovnih prvenstev. Ta rekord še vedno drži Norman Whiteside, ki je bil na dan tekme v Zaragozi star vsega 17 let in 42 dni. Whiteside je veljal za izrednega talenta, ki pa je kasneje povsem pogorel, saj so njegovo kariero zaznamovale poškodbe in prekomerno pitje alkohola. V odlocilni tekmi za prvo mesto je Severna Irska ugnala Španijo, ki se je uvrstila na drugo mesto, tako da so se morali domov posloviti igralci Hondurasa in Jugoslavije – slednje je vodil sloviti Miljan Miljanic.

V zadnji skupini F so bili veliki favoriti Brazilci, ki so brez težav osvojili prvo mesto. Za drugega sta se udarili reprezentanci Škotske in Sovjetske Zveze, uspešnejša pa je bila slednja. Zadnje mesto so osvojili nogometaši Nove Zelandije, ki so prvic in tudi zadnjic nastopili na svetovnem prvenstvu. Niso ravno navdušili, saj so v treh tekmah prejeli kar 12 zadetkov.


Italijanski junak številka ena - napadalec Paolo Rossi.

Žreb je v drugem krogu najbolj zagodel obema južnoameriškima reprezentancama, ki sta se znašli v isti skupini, za namecek pa so v skupino smrti padli še Italijani. Slednjim so vsi napovedovali izpad, saj v prvem delu niso pokazali veliko. Kljub drugacnim napovedim pa so varovanci selektorja Enza Bearzota premagali obe favorizirani ekipi in se tako nepricakovano uvrstili v polfinale. Še

 NATISNI    
Italija 1934
Francija 1938
Benitez predstavljen 15. junija
Sarma bo morda ostal
Balotelliju je Benitez všec
Lazio zavrnil ponudbo Reala
Tottenham se zanima za Iaquinto
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Hearts sodi med najboljše škotske klube vseh casov, glede na uspehe in osvojene lovorike pa sta pred njim le velikana iz Glasgowa, kluba Celtic in...

Ekskluzivno: Savo Miloševic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje