Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 28 september 2020
Zelo težko je bilo igrati v jugoslovanski ligi. V Crni gori so skoraj s pištolami streljali, tudi so, v zrak sicer. Dostikrat smo ležali na tleh v avtobusu.
Branko Oblak
30. maj 2006
 NATISNI
Argentina 1978
Jure Bohoric (foto: picture-alliance/dpa)

Po mnogih neuspešnih kandidaturah je FIFA leta 1966 koncno le obljubila Argentini organizacijo svetovnega nogometnega prvenstva.

Vendar pa je deset let kasneje ta možnost skoraj padla v vodo, saj je oblast v državi prevzel vojaški diktator Jorge Rafael Videla, zakar je kar nekaj evropskih držav zagrozilo, da se ne bodo udeležile 11. svetovnega prvenstva. Stvari so postale še veliko bolj zakomplicirane, ko je postalo jasno, da General Videla svojim nasprotnikom odgovarja vse prej kot nežno - po nekaterih informacijah naj bi v casu njegovega vladanja skrivnostno izginilo kar 5.000 ljudi, še vsaj toliko pa jih je koncalo v zaporih, kjer so jih mucili na najbolj okrutne nacine. Smrt je doletela tudi generala Omarja Actisa, predsednika organizacijskega odbora, katerega naj bi umorili nasprotniki Videlovega režima. FIFA pa vseeno, kljub mnogim protestom, svoje odlocitve ni spremenila in Argentina je ostala organizator. Za ta namen je bilo porabljenih vec kot 750 milijonov ameriških dolarjev, novi štadioni pa so rasli kot gobe po dežju. V kvalifikacijah za SP je nastopilo vec kot 100 reprezentanc, na prvenstvu pa se je uvrstilo 15 najboljših, katerim se je pridružila še domaca reprezentanca. Tako se format turnirja, glede na prvenstvo izpred štirih let, ni spremenil in prvic po letu 1962 so se najboljše nogometne nacije ponovno srecale v Južni Ameriki.


Na domacem terenu vse do finala - Argentina leta 1978.

Nizozemska, ki je pred štirimi leti za las ostala brez prvega naslova prvaka, je v Argentino pripotovala brez Johana Cruyffa, svojega najvecjega zvezdnika, ki je doma ostal po sporu z nogometno zvezo. Prvenstva se prav tako ni udeležil Franz Beckenbauer, kapetan nemške reprezentance, ki je štiri leta nazaj osvojila svetovni nogometni vrh. Skupina A je bila verjetno najmocnejša, saj je žreb na kup uvrstil Argentino, Italijo, Francijo in Madžarsko. V derbi tekmi skupine je mlada italijanska reprezentanca presenetljivo ugnala domacine, najzaslužnejši pa je bil vratar Dino Zoff, ki je ubranil vse strele na svoj gol, edini zadetek na tekmi pa je dosegel Roberto Bettega. Tretje mesto so osvojili Francozi, ki so po prvenstvu glasno kritizirali organizacijo prvenstva, saj so predcasno izpadli predvsem zaradi slabih sodniških odlocitev, ki so jih stale najmanj tocke v tekmi z Argentino. Zadnje mesto v skupini A je osvojila reprezentanca Madžarske, ki se je na svetovnem prvenstvu pojavila prvic po letu 1966.

Skupina B je postregla z uvodno tekmo prvenstva, v kateri sta se pomerili reprezentanci branilke naslova Nemcije in Poljske, gledalci na štadionu Monumental (dom velikana River Plata) pa so še cetrtic zapored v prvi tekmi prvenstva videli remi brez doseženega zadetka. V drugi tekmi skupine B je Tunzija v svojem prvem nastopu postregla s presenecenjem, potem ko je s 3:1 ugnala Mehiko in s tem dosegla prvo afriško zmago v zgodovini svetovnega prvenstva. Mehika je razocarala tudi v drugem krogu, ko ji je Nemcija zabila kar pol ducata (šest) golov in jo tako predcasno poslala domov. S to zmago so si aktualni prvaki prakticno že zagotovili nastop v nadaljevanju prvenstva. Tudi v svoji drugi tekmi je Tunizija navdušila gledalce v Argentini, saj so se Poljaki vecino tekme mucili z njimi, odlocilni zadetek pa je dosegel šele sloviti Grzegorz Lato. Zadnji krog je tako odlocal o zmagovalcu skupine B. Poljaki so s 3:1 ugnali Mehicane, Nemci pa so se uspeli ubraniti pred napadi Tunizije, katero bi zmaga celo popeljala v nadaljevanje prvenstva. Po 90 minutah gledalci niso videli zadetka in v drugi krog se je uvrstila Nemcija.

V skupino C je žreb uvrstil tri evropske in eno južnoameriško reprezentanco. V uvodni tekmi so gledalci v Mar Del Plati videli remi med Švedsko in Brazilijo, vodstvo po prvem krogu pa je prevzela Avstrija, ki je z golom Krankla v Buenos Airesu z 2:1 premagala Špance. Drugi krog je razocaral brazilske in španske navijace, saj sta njuni reprezentanci igrali le 0:0, sama tekma pa je postregla z dolgocasnim nogometom. Avstrija si je z zmago nad Švedsko (1:0) že zagotovila napredovanje, o drugem mestu v skupini pa je odlocal zadnji krog. Brazilce je v nadaljevanje popeljal napadalec z zanimivim imenom Roberto Dinamite, Španci pa so kljub zmagi nad Švedsko doživeli še eno veliko razocaranje, saj so se morali od prvenstva posloviti že po treh odigranih tekmah.

Skupina D je bila verjetno najmanj zanimiva med vsemi, saj so se za napredovanje med seboj merile reprezentance Nizozemske, Peruja, Škotske in Irana. Presenetljivo je prvo mesto osvojila reprezentanca Peruja, ki je letela na krilih slovitega Teofilia Cubillasa, najboljšega nogometaša v zgodovini te države. Nizozemska je v svoji prvi tekmi z lahkoto premagala Iran, mož odlocitve pa je bil Robby Rensenbrink, ki je dosegel hat-trick. Škotska je po vodstvu v prvi tekmi proti Peruju prejela tri zadetke in s tem napovedala porazen zakljucek svoje avanture na svetovni sceni. Po porazu proti Peruju je v drugem krogu sledil še remi proti Iranu, za namecek pa se je moral domov predcasno odpraviti igralec po imenu Willie Johnston, ki je pred tekmo proti azijski reprezentanci padel na dopinškem testu. Peru in Nizozemska sta se razšla brez zmagovalca, tako da bi morala Škotska za napredovanje v zadnji tekmi kar s tremi goli razlike ugnati'tulipane. Potomci slovitega Williama Wallaca, borca za samostojnost Škotske, so bili sicer blizu uspeha, saj sta Dalglish in Gemmill skupaj zabila tri zadetke, vendar pa je 1.000 gol na svetovnem prvenstvu s pomocjo enajstmetrovke dosegel Robby Rensenbrink in ko je svoj delež z zadnjim zadetkom na tekmi prispeval še Rep, je bilo jasno, da je konec sanj za može v kiltih. Peru je s 4:1 ugnal Iran (hat-trick Cubillasa) in tako presenetljivo osvojil prvo mesto v skupini D.


Gooooool! Mario Kempes v finalu proti Nizozemski.

V prvo skupino drugega kroga so se uvrstili štiri evropske, v drugo pa kar tri južnoameriške reprezentance, kar je pomenilo, da ponovitve finala izpred štirih let zagotovo ne bomo videli. V prvi skupini je vlogo favorita Nemcija prepustila Nizozemski, ki je v prvi tekmi kar s 5:1 razbila Avstrijo in tako napovedala nastop v finalu, saj sta se v drugi tekmi Italija in Nemcija razšli brez zmagovalca. Nemci so novo razocaranje doživeli v drugi tekmi, ko so zopet remizirali, tokrat z Nizozemsko, kar je pomenilo, da so za njih sanje o finalu koncane. Ker je Italija premagala Avstrijo, je o prvem mestu in s tem nastopu v finalu odlocala zadnja tekmo med Azzurri ter reprezentanco Nizozemske. Zmagali so tulipani, ki so si tako zagotovili drugi zaporedni nastop v finalu. Na celi crti so razocarali aktualni svetovni prvaki, saj so jih v zadnji tekmi premagali celo Avstrijci, širile pa so se govorice, da so Nemci z namenom izgubili to tekmo, saj niso želeli igrati le za tretje mesto. Tako je ta cast pripadla Italijanom.

V drugi skupini sta bila favorita za prvo mesto Argentina in Brazilija. Pri domacih se je prebudil sloviti Mario Kempes, ki je bil kljucna figura pri zmagah nad Poljsko (2:0) ter Perujem. Ker sta se v medsebojnem obracunu obe favorizirani reprezentanci razšli brez zmagovalca in ker je Brazilija premagala Poljsko z rezultatom 3:1, je morala Argen

 NATISNI    
Argentina
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Karl Power je v Veliki Britaniji poznan kot veliki šaljivec, ki so mu v njegovi "karieri" uspele že številne potegavšcine. Vecina je povezanih s špor...
Gretna - prehitro koncane sanje
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje