Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
V Švici sem delal kot smetar in hodil od kluba do kluba ter prosil, ali bi me vzeli za trenerja.
Miroslav Blaževic
30. maj 2006
 NATISNI
Mehika 1970
Uredništvo (foto: picture-alliance/dpa)

S prvenstvom v Mehiki se je od svetovnega nogometnega mondiala na zmagoviti nacin poslovil sloviti Pele, ki je z Brazilijo slavil še tretjic.

Za organizacijo svetovnega prvenstva leta 1970 sta se potegovali dve državi z ameriške celine, in sicer Argentina ter Mehika. Izbor se je odvijal leta 1964, FIFA pa je dala prednost Mehiki, katero je olimpijski komite že pred tem izbral za gostitelja olimpijskih iger leta 1968. Mnogi nogometni kongresniki in strokovnjaki se niso strinjali z izbiro prizorišca, saj jih je najbolj motila visoka geografska višina, na kateri se nahaja kar nekaj mehiških igrišc. Najbolj jih je bilo strah, da se evropski nogometaši ne bodo mogli dovolj hitro navaditi na drugacne, predvsem težje klimaticne pogoje (visoka vlažnost, temperature preko 37 stopinj Celzija)... Kasneje s tem ni bilo vecjih težav. Prvic v zgodovini svetovnih prvenstev je svet obkrožila tudi barvna slika na televizijskih enkranih, novost pa so bile tudi dovoljene menjave, saj je lahko vsaka reprezentanca med tekmo zamenjala najvec dva igralca. Zanimivo je tudi to, da je na prvenstvo leta 1970 sodelovala najmanj ena reprezentanca iz vsake svetovne nogometne zveze. FIFA je uvedla še eno novosti, ki pa je na sreco ni bilo potrebno koristiti: ce po podaljšku v cetrtfinalu in polfinalu ne bi bilo zmagovalca, bi slednjega odlocilo metanje kovanca in ne streli z bele tocke oziroma ponovljena tekma. Sam sistem tekmovanja pa je bil enak kot pred štirimi leti v Angliji.


Pele in drušcina so imeli veliko razlogov za veselje.

Domaca reprezentanca je v skupini A brez velikih težav osvojila prvo mesto, kljub temu da je v prvi tekmi, pred 107.000 gledalci, le remizirala z reprezentanco Sovjetske Zveze. Kljub temu sta iz skupine A napredovali ravno ti dve ekipi, saj Belgija in El Salvador nista bila dorasel tekmec. V skupini B sta bila prva favorita Urugvaj in Italija. Izrael je prvic nastopil na svetovnem prvenstvu, Švedska pa je že v prvi tekmi z 0:1 klonila proti defenzivno naravnani Italiji in jim tako niti zmaga proti Izraelu ni pomagala napredovati v cetrtfinale. V skupino C je žreb postavil dve izredno mocni reprezentanci. Angleži so bili aktualni svetovni prvaki, Brazilci pa so leteli na krilih Jairzinha in Peleja. Derbi obeh reprezentanc se je koncal z izidom 1:0 za Carioce in nekateri strokovnjaki so si še danes enotnega mnenja, da je bila ta tekma finale pred finalom. Romunija in Ceškoslovaška proti talentiranim Brazilcem in discipliniranim Angležem nista imeli veliko možnosti, tako da sta se obe reprezentanci že po treh tekmah poslovili od svetovnega prvenstva. Najvecje presenecenje v zadnji skupini, skupini D, so bili nogometaši Peruja, ki so leteli na krilih legendarnega Cubillasa. Gotovo najbolj zanimiva tekma je bila tista, v kateri so Bolgari vodili že z 2:0, na koncu pa je Peru kljub vsemu uspel zmagati z izidom 3:2. Prvic je na svetovnem prvenstvu nastopila reprezentanca Maroka, ki pa se je brez kakšnega posebnega uspeha poslovila že po prvem delu tekmovanja. Slednjega je zaznamoval tudi Gerd Muller, ki je zabil šest golov, oziroma dva hat-tricka na dveh tekmah.

Finale prejšnjega svetovnega prvenstva se je ponovilo že takoj v prvem krogu nadaljevanja, ko sta se med seboj spopadli reprezentanci Anglije in Nemcije. Verjetno najbolj pomemben dejavnik je bila bolezen izrednega angleškega vratarja Gordona Banksa, katerega je zamenjal Peter Bonetti, ki pa vseeno ni bil tako dober kot njegov prehlajeni reprezentancni kolega. Zaradi zahtev iz Evrope so tekmo odigrali malo po dvanajsti uri popoldne, ko je bila temperatura ravno najvišja, zakar so bili pogojo izredno težki. Tako kot pred štirimi leti je tudi tokrat spopad odlocil podaljšek, le da so bili tokrat srecnejši Nemci. Srecanje, ki se je koncalo z izidom 3:2, je odlocil Gerd Muller, ki je zadel ob koncu podaljška. V drugi tekmi cetrtfinala je domaca reprezentanca koncala svojo avanturo, saj ji je Italija zabila kar štiri gole in se tako uvrstila v polfinale. Na štadionu v Toluci sta blestela Riva in Rivera, verjetno dva izmed najboljših italijanskih nogometašev vseh casov. Koncni rezultat je bil 4:1. En gol vec je padel na tretji cetrtfinalni tekmi, v kateri sta si nasproti stala Brazilija in Peru. Kljub temu, da so se Teofilio Cubillas in drušcina dobro upirali razpoloženim Brazilcem, pa jim kaj vec kot poraza z 2:4 ni uspelo doseci. Blestel je Tostao, kakor seveda tudi Jairzinho in Pele. V zadnji tekmi, ki je odlocila cetrtega udeleženca polfinala, sta se pomerili ekipi Urugvaja in Sovjetske Zveze. Tekmo sta zaznamovala glavni in stranski sodnik ter gol v zadnji minuti podaljška. Sovjeti še danes trdijo, da je šla žoga ob akciji že cez crto, vendar pa nihce od obeh sodnikov ni piskal golavta, tako da je zadetek Esparraga obveljal.


Franzu Beckenbauerju je ponagajala poškodba ramena.

Štadion Jalisco v Guadalajari je bil prica vecnemu derbiju med Brazilijo in Urugvajem, ki sta v prvi polfinalni tekmi odlocala o prvem finalistu. Cubilla je Urugvajce sicer povedel v vodstvo, vendar pa je to tudi vse, kar so prvi svetovni prvaki pokazali proti temperamentnim Brazilcem. Za slednje so zadeli Clodoaldo, Jairzinho in Rivelino, ki so se po koncu 90 minut veselili zmage s 3:1. Na glavnem štadionu Azteca sta si nasprotni stali Nemcija in Italija, ki sta gledalcem po vsem svetu postregli z neverjetno zanimivo predstavo, v kateri je padlo kar sedem zadetkov. Tekmo je v drugem delu podaljška odlocil Gianni Rivera, Italija pa je slavila z izidom 4:3. Še pred zadnjim obracunom na prvenstvu sta se v tekmi za tretje mesto pomerili obe poraženi ekipi, boljši pa so bili nogometaši Nemcije, ki so slavili z golom Wolfganga Overatha.

Na štadionu Azteca se je zbralo vec kot 105.000 gledalcev in tisti, ki so imeli sreco, da so si ogledali finalno tekmo svetovnega prvenstva leta 1970, so bili price verjetno eni izmed najbolj zanimivih tekem v zgodovini nogometa. Pred samo tekmo je bilo že znano, da bo zmagovalec domov za vse vecne case odnesel pokal Julesa Rimeta. Leta 1930 je bilo namrec doloceno, da bo tista reprezentanca, ki bo prva osvojila tri naslove svetovnega prvaka, v trajno last dobila prvi pokal, imenovan po ustanovitelju svetovnega prvenstva. Tako Brazilija kot tudi Italija sta na svetovnih prvenstvih pred tem slavili dvakrat.

Gledalci so navdušeno zaploskali že v 19. minuti, ko je Pele z glavo poslal žogo mimo vratarja Albertosija. Akcijo je zacel Tostao, v kazenski prostor pa je žogo podal razigrani Rivelino. Nato se je igra nekoliko umirila, osem minut pred koncem prvega polcasa pa je brazilska obramba naredila veliko napako, kar je kaznoval Boninsenga, ki je brez težav preigral vratarja Felixa in izenacil izid na 1:1. Zdelo se je, da bodo v drugem polcasu naši sosedi prevzeli pobudo na igrišcu, vendar pa so Brazilci po odmoru zaceli igrati svojo znacilno napadalno igro in v razmaku petih minut zabili kar dva zadetka. Na 2:1 je povišal Gerson, ki je z roba kazenskega prostora mocno in natancno ustrelil proti golu Italijanov ter tudi zadel. Gerson je bil v elementu tudi pet minut kasneje. Podal je visoko žogo v kazenski prostor, kjer jo je z glavo lepo umiril Pele, za hrbet Albertosija pa poslal Jairzinho, ki je tako dosegel že svoj sedmi z

 NATISNI    
Švica 1954
Vava: Jekleni Brazilec
Švedska 1958
Cile 1962
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Švedski nogometaš Michael Svensson je poskrbel za enega zanimivejših rekordov v angleškem nogometu. Branilec Southamptona je namrec zaradi hude po...

Gretna - prehitro koncane sanje
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje