Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Boli me kurac, kaj si misli trener!
Zdravko Mamic
30. maj 2006
 NATISNI
Anglija 1966
Uredništvo (foto: picture-alliance/dpa )

Zacelo se je s krajo prestižne lovorike, koncalo pa z doslej edinim slavjem nogometne reprezentance Anglije - vse to na SP 1966.

"Nogomet se vraca domov!" je bil reklamni slogan prirediteljev svetovnega prvenstva leta 1966 in Angleži so imeli verjetno kar prav, saj naj bi po nekaterih podatkih nogomet prvi zaceli organizirano igrati prav oni. Osmo svetovno prvenstvo je bilo tudi prvenstvo, ki si ga bodo vsi Angleži zapomnili za vse vecne case. Kako tudi ne, ko pa je njihova reprezentanca prvic in edinic doslej osvojila naslov svetovnega prvaka. Prvenstvo leta '66 si je statisticno gledano do takrat v živo ogledalo najvec gledalcev, natancneje 1.614.677. Povprecje na tekmo sicer ni bilo najvišje - v Braziliji leta 1950 se je na tekmo zbralo približno 60.000 gledalcev, v Angliji pa je bila ta številka za približno 10.000 gledalcev nižja. Sicer pa je na mondialu na Otoku zablestelo kar nekaj nogometnih asov, med drugimi tudi sloviti portugalski panter Eusebio, ki je bil z devetimi zadetki tudi najboljši strelec prvenstva. Povedati velja tudi to, da so imeli organizatorji pred samim prvenstvom veliko težav s pokalom, saj so ga jim celo ukradli, vendar pa so imeli kasneje sreco, saj ga je cez dober teden v nekem grmovju našel pes po imeni Pickles. Na tekmovanju niso želel nastopiti afriške reprezentance, ki so tako protestirale proti odlocbi FIFA, da mora najboljša reprezentanca v njihovih kvalifikacijah igrati še dodatne kvalifikacije proti reprezentanci iz Azije oziroma Oceanije.


SP 1966 je minilo v znamenju veselja Angležev.

Uvodno tekmo sta na Wembleyu odigrali reprezentanci Anglije in Urugvaja, remi pa je dobro nakazal, kakšen bo nogomet na tokratnem prvenstvu. Na žalost so se ekipe vse prevec zatekale k obrambni igri, najmocnejše pa so bile tiste ekipe, ki so imeli dovolj mocne posameznike, da so lahko z nekaj potezami odlocili tekmo. Na nogometnem nebu je mocno zasijala Portugalska, katero je vodil Eusebio. Ce na hitro pogledamo dogajanje po skupinah vidimo, da je v prvi Anglija osvojila prvo mesto brez prejetega gola. Poleg domacinov so se v nadaljevanje prvenstva uvrstili še nogometaši Urugvaja, predcasno pa sta se domov vrnili reprezentanci Francije in Mehike. V Birminghamu oziroma Sheffieldu so se v drugi skupini med seboj pomerile reprezentance Nemcije, Argentine, Švice in Španije. Nemcija je v prvi tekmi s 5:0 razbila Švicarje in tako že takoj v uvodu napovedala boj za sam vrh. Argentina je porazila Špance in se tako kot drugouvršcena ekipa iz druge skupine uvrstila v cetrtfinale. Razocarali so Španci, katere so v zadnji tekmi premagali celo Švicarji. Skupino tri so osvojili Portugalci, blizu pa so jim bili Madžari, ki so iz prvenstva izlocili aktualne svetovne prvake Brazilce. Dvoboj obeh ekip bi lahko oznacili kot eno najboljših tekem v zgodovini svetovnih prvenstev. Spopad je odlocil igralec po imenu Meszoli, ki je odlocilni zadetek dosegel z bele tocke in tako poslal Peleja in njegovo drušcino nazaj domov. Zadnje mesto v tretji skupini so osvojili Bolgari, ki so bili lahek plen za ostale tri reprezentance. Omenjeno skupino je po eni strani zaznamoval tudi Pele, ki je v svoji nemoci in tudi zaradi resnicno grobega pokrivanja nad njim zagrozil, da ne bo nikoli vec igral na svetovnih prvenstvih. Zadnja, cetrta skupina je postregla z neverjetnim presenecenjem v obliki nogometašev Severne Koreje, ki so v svojem uvodnem nastopu osvojili drugo mesto in tako domov poslali nogometaše Italije, saj so medsebojni spopad dobili z izidom 1:0. Prvo mesto je osvojila Sovjetska Zveza, zadnje pa Cile.

Domaci nogometaši so v cetrfinalu za nasprotnika dobili Argentino, tekma pa se je za vse case zapisala v zgodovino kot ena najbolj grobih. Argentinci so igrali zelo umazano, na meji regularnosti, kaplja cez rob pa je bilo obnašanje igralca po imenu Antonio Rattin, ki po prejetem rdecem kartonu sploh ni želel zapustiti igrišca. Rattin, celo kapetan Argentine, se je pustil prepricevati vsaj deset minut, preden je zelo pocasi le odšel pod prho. Po koncu tekme je Alf Ramsey, selektor Anglije, igralce Argentine oznacil za živali in svojim varovancem ni dovolil menjati dresov z njimi. Nemcija se je poigrala z Urugvajem (4:0), Sovjetska Zveza je s težavo premagala Madžare (2:1), zelo zanimivo pa je bilo tudi na tekmi Severna Koreja - Portugalska, saj so Azijci vodili že s 3:0, nato pa je na sceno stopil Eusebio, zabil kar štiri zadetke in Portugalci so zmagali z izidom 5:3.

V polfinalu Lev Yashin sam ni mogel zaustaviti napadalcev Nemcije, ki so Sovjete premagali z izidom 2:1, tekmo pa je odlocil mladi Franz Beckenbauer. V drugi tekmi je bil mož odlocitve Bobby Charlton, ki je zabil oba zadetka za Anglijo. Portugalska je sicer dosegla en zadetek, kar pa je bilo premalo za finale in Eusebio se je moral zadovoljiti le s tretjim mestom. Slednjega so Portugalci osvojili po zmagi nad Sovjetsko Zvezo z 2:1.


Nemci so takole dosegli svoj drugi gol v finalu.

V finalu osmega svetovnega prvenstva sta se torej pomerili reprezentanci Anglije in Nemcije, po drugi svetovni vojni dve veliki nasprotnici tudi na športnem podrocju. Tekmo sta zaznamovala dva igralca. Pri Nemcih je bil to zagotovo Franz Beckenbauer, ki je odlicno ustavil Bobbya Charltona, pri gostiteljih pa Geoff Hurst, ki je, kot prvi nogometaš v zgodovini, v finalni tekmi zabil tri gole. Povedli so sicer Nemci v 12. minuti, ko je zadel Helmut Haller, vendar pa so domaci za izenacenje potrebovali vsega šest minut, ko je, na podajo Bobbyja Moora, z glavo zadel Hurst. V prvem polcasu gledalci niso vec videli zadetkov, velika zahvala pa gre obema vratarjema, predvsem Gordonu Banksu na strani Anglije, ki je branil naravnost fantasticno. V drugem polcasu je v 78. minuti Hurst nevarno streljal, odbito žogo pa je v mrežo potisnil Martin Peters. Nemci se niso predali in so izenacili prakticno v zadnji sekundi, ko je zadel Weber. Podaljšek so bolje zaceli domaci. V 98. minuti je s krila žogo v kazenski prostor Tilkowskega poslal Alan Ball, tam jo je pricakal Geoff Hurst in jo silovito poslal v okvir vrat. Od precke se je žoga odbila na golovo crto, kar je bilo dovolj za Angleže, ki so še pred sodnikovo odlocitvijo zaceli sloviti. Glavni sodnik Gottfried Dienst iz Švice se je najprej posvetoval s stranskim sodnikom iz Sovjetske Zveze, nato pa je zadetek priznal. Kasneje so bojda v nekem nemškem inštitutu strokovno dokazali, da žoga ni šla v celoti cez golovo crto, kar pa danes ni tako zelo pomembno, saj so Angleži preko Hursta dve minuti pred iztekom podaljška zabili še cetrti gol in tako osvojili svoj prvi in vse do sedaj tudi zadnji naslov svetovnega prvaka.

 NATISNI    
Arsenal hoce Schwarzerja
Vieira ostaja pri Cityju
Odhaja tudi Belletti
Za Ballacka Arabci in... Mourinho!
Milner zopet izpustil trening
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Nekatere igralce ob prestopih njihovi novi navijaci sprejmejo kot božanstva, ki bodo rešila njihov klub pred slabimi casi, ki grozijo. S takšnimi pri...
Anglež je v Angliji manjšina
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje