Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Že ko sem treniral otroke, sem opazil nedopustne stvari. Nekateri otroci, ki so bili nepomembni, so prihajali v reprezentance samo po vezah, tisti dobri pa sploh niso mogli zraven. To se mi gabi.
Brane Oblak
29. maj 2006
 NATISNI
Švedska 1958
Klemen Kos (foto: picture-alliance/dpa)
Svetovno prvenstvo leta 1958 je bilo znova v Evropi. Vodilni možje Svetovne nogometne federacije so organizacijo zaupali mirni in nevtralni Švedski.

Tedaj je bilo le malo držav pripravljenih organizirati tak turnir, saj so bili stroški in postvojno vzdušje še vedno precej perec problem za vecino nogometnih držav. Tako so pri FIFA organizacijo dodelili neobremenjeni Švedski, ki je v tedanji evropski razdelitvi veljala za t.i. nevtralno deželo. Seveda se je s tem problem premajhnih štadionov, ki ga poznamo že iz SP 1954 v Švici, ponovil, a kljub vseemu se je kasneje izkazalo, da je šlo za do tedaj najboljše prvenstvo sploh. Tudi tokrat je prišlo do nekaterih sprememb v sami igri in sistemu tekmovanja. Nesmiselen sistem iz Švice so zamenjali, tako da so tokrat vse štiri ekipe v štirih skupinah igrale med sabo. Prva se je direktno uvrstila v cetrtfinale, druga in tretja pa sta v primeru istega števila tock odigrala še eno dodatno tekmo. Prav tako so ukinili podaljške po vsaki tekmi, ki se je koncala brez zmagovalca.

V kvalifikacijah je sodelovalo kar 55 držav in že tam se je zgodilo nekaj povsem nedojemljivega. Italjanska, belgijska in nizozemska vrsta se niso uvrstile na prvenstvo, zanimivo pa je, da so se kvalificirale prav vse reprezentance Združenega kraljestva (Wales, Severna Irska, Škotska in Anglija). Manjkala je tudi izbrana vrsta Urugvaja, kar je tedaj ob italjanski neuvrstitvi veljalo za prvovrstno senzacijo. Prvic se je turnirja udeležila tudi Sovjetska zveza, ki se prej zaradi takih in drugacnih razlogov ni zanimala za to tekmovanje. Svetovno prvenstvo je tokrat postalo medijski spektakel, saj je slika z Švedske zajela cel svet. Na prejšnjem prvenstvu v Švici je šlo zgolj za model, tokrat na Švedskem pa so si lahko gledalci ogledali kar vse tekme, skratka nekaj takega, kar televizija pocne še danes. To je bil verjetno tudi glavni razlog za blišc in spektakularnost prvenstva, saj so lahko gledalci na lastne oci videli tedanje prve zvezdnike te igre. Kopa, Fontaine, Vava, Garrincha, Bobby Charlton, Jašin ter seveda Pele so bili tedaj prav vsi karizmaticni virtuozi travnatih igrišc in prav vsi omejeni igralci so se zapisali v zgodovino z zlatimi crkami.


Svetovni prvaki leta 1958 Brazilci. Pele cepi tretji z leve.

V casu med obema svetovnima prvenstvoma je preminil oce svetovne nogometne federacije (FIFA) Jules Rimet. Mož, kateremu gre zahvala za vse kar je storil pri združevanju najboljših nogometašev na svetu. Po smrti nepozabnega Francoza je bil imperativ zmage svetovnega prvaka še toliko vecji, saj vemo, da se je tedaj pokal za zmagovalca še imenoval prav po Julesu Rimetu. Prav zaradi izjemne organizacije in sijajnih predstav je bil ta turnir do tega leta najboljši sploh. Veliko se je govorilo o sami ljubezni do igre in o spoštovanju cloveških vrednot. Sam prijateljski znacaj turnirja najbolje simbolizira gesta Brazilcev, ki so po zmagi v finalu odtekli zmagoviti krog po štadionu Rasunda odeti v veliko švedsko zastavo. Poleg vsega pa je šlo tudi za najbolj predvidljiv turnir, saj so veliki favoriti Brazilci prišli, pometli z nasprotniki ter se ovencani z naslovom najboljšega vrnili v Južno Ameriko.

Omenili smo, da je bila prvi favorit za koncno zmago izbrana vrsta Brazilije, ki je imela tedaj naravnost strašljivo zasedbo. Didi, Vava, Garincha, Nilton Santos in ostali so bili pravi umetniki, ki so nasprotnikom vbili svoj sistem igre od zacetka do konca. Ce tem velemojstrom dodamo še do tedaj neznanega Peleja, dobimo pravi nogometni orkester. 17-letni Pele se je po sijajnih igrah za svoj Santos uvrstil v brazilsko izbrano vrsto, vendar pa je le malokdo pricakoval, da bo zablestel kot meteor že na tem prvenstvu. Kasneje se je izkazalo, da so bili skeptiki v zmoti, saj je Pele na glavo obrnil številne teze in nacela fizike, ki so poprej veljala v nogometu. Odlicna madžarska zasedba je po revoluciji leta 1956 razpadla, saj so vodilni igralci zapustili Madžarsko ter prevzeli druga državljanstva oz. niso vec želeli nositi dresa z madžarskim grbom (Puskas je denimo odigral kasneje še 4 tekme v dresu Španije).

Štiri skupine so bile razdeljene takole: eno moštvo iz zahodne Evrope, eno iz vzhodne, eno izmed moštev Združenega kraljestva ter ena južnoameriška zasedba. Še posebej je bila strašljiva skupina smrti z Anglijo, Brazilijo, Sovjetsko zvezo ter bronasto zasedbo SP 1954 Avstrijo. Pele je prvic zaigral kot zamenjava na tekmi med Brazilijo in Anglijo, ki se je koncala z 0:0. Zakaj je to pomembno? Ker gre, verjeli ali ne, za prvi neodlocen rezultat brez golov v zgodovini svetovnih prvenstev. Torej kar 28 let so morali cakati gledalci na najbolj nepopularen rezultat. Prav škoda, da so možnosti za še eno 30-letno obdobje takega posta vec kot neznatne. Brazilci so uporabili sistem 4-2-4, katerega so kasneje poizkusile uporabiti tudi druge ekipe, vendar jim to ni ravno uspevalo. Ob Peleju in Garrinchi sta imela glavne zasluge za ta izredno napadalen sistem krilna igralca Didi in Vava, ki sta šla v zgodovino kot najboljši krilni par vseh casov. Oba bivša igralca Botafoga iz Rio de Janeira sta s svojo hitrostjo in sijajnimi predložki postavila nove temelje nogometa.

Zvezda SP je postal tudi do tedaj malo znani Francoz Juste Fontaine, ki je postavil še en, do danes nepresežen mejnik v zgodovini prvenstev. Postal je namrec prvi strelec prvenstva s 13 goli, še bolj pa bode v oci podatek, da je teh 13 golov dosegel na zgolj šestih tekmah! Edino vecje presenecenje v kvalifikacijskih skupinah predstavlja izpad Škotske in Anglije, medtem ko sta se ostali dve predstavnici Združenega kraljestva Wales in Severna Irska presenetljivo uvrstili v nadaljevanje. V cetrtfinalu vecjih presenecenj nismo videli. Nemci so še enkrat izlocili "našo" Jugoslavijo (tako kot na SP 54), domacin je izlocila SZ, Francija se je oborožena z atomskim napadom v obliki Fontaina in Kopaja znesla nad pogumno severnoirsko ekipo, Brazilci pa so z velikimi težavami premagali Wales. Gol v drugem polcasu je dosegel Pele, ki celo pravi, da je bil to njegov najpomembnejši gol kariere.

Na zadnjih štirih tekmah smo videli kar 27 golov. Švedska je v polfinalu izlocila Nemcijo po težki tekmi, katere rezultat je bil 2:1, blestela pa sta predvsem tedaj velika zvezdnika AC Milana Nils Liedholm in Gunnar Gren. Brazilija je vzela mero visokoletecim Francozom, saj jih je postavila na realna tla po visoki zmagi s 5:2. Pele je v 20 minutih dosegel klasicni hat-trick in tako je bilo upanja galskih petelinov kmalu konec. V tekmi za 3. mesto je še enkrat zablestel Juste Fontaine, ki je Nemcem pri zmagi 6:3 zabil kar štiri gole. Prav zanimivo - kolikor je tekmovanje postajalo resnejše, vedno vec golov je padalo. Še enkrat vec lahko nostalgicno ugotovimo, da je te zlate ere konec. Sedaj pa si podrobneje oglejmo potek velikega finala, spopad domace Švedske in velikega favorita Brazilije.

Za mnoge ljubitelje nogometa je finalni obracun med Švedsko in Brazilijo predstavljal kar majhno presenecenje. Bolj malo je bilo tistih, ki so pricakovili domacina v samem finalu. Švedi so imeli še pred samim pricetkom SP pravo polemiko, ali naj Gunnar Gren in Nils Liedholm sploh igrata za izbrano vrsto. Tedaj sta omenjena Šveda igrala pri italjanskem Milanu in ker so bili "tujci" tedaj pri FIFA zelo redek pojav, nista ne švedska federacija in ne FIFA vedeli, ali naj data Milancanoma zeleno luc za nastop. Na sreco Švedov so na koncu pri FIFA le p
 NATISNI    
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Eden izmed najbolj prepoznavnih clanov italijanskega Juventusa v minulem desetletju je bil znameniti Fabrizio Ravanelli, sicer v domovini zaradi svoj...
Wenger: francoski carovnik
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje