Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Zmagali so na 66 tekmah. Zanimivo je, da so zadeli prav na vsaki.
Brian Moore
29. maj 2006
 NATISNI
Švica 1954
Klemen Kos (foto: picture-alliance/dpa )

Svetovno prvenstvo leta 1954 v Švici je bilo v marsicem prelomno, z grenkobo pa se ga spominjajo predvsem Madžari, ki so imeli tedaj dalec najboljšo reprezentanco.

Švica
je bila precej ocitna izbira za pripravo 5. svetovnega prvenstva. Zakaj, se boste vprašali. Za to se je našlo kar nekaj dobrih razlogov. Kot prvo je FIFA praznovala svojo 50-letnico obstoja in kot vemo, je sedež svetovne nogometne federecije v švicarskem Zurichu. Drugi, a precej pomembnejši razlog, pa je bila švicarska nevtralnost, ki seveda ni bila del številnih povojnih polemik. Tako je postala prav Švica prva evropska država, ki je po drugi svetovni vojni gostila najboljše reprezentance na svetu. Resnici na ljubo, Švicarji niso bili popolnoma zreli za tako tekmovanje, tako organizacijsko kot tekmovalno. Glavni problem so bili seveda majhni štadioni, ki so bili sicer ves cas nabito polni. Švicarji so organizacijo svetovnega prvenstva dobili že leta 1946, nato pa so celih 8 let gradili infrastrukturo in tako dali vse od sebe, da bi bilo prvenstvo cim boljše. Vsekakor so marljivi Švicarji uspeli realizirati ta zahteven projekt, saj so še pred dodelitvijo tekmovanja bili malo vec kot eksoti v svetu nogometa. Švicarji so že v 50-letih nakazali zacetke trženja televizijskih pravic in služenja denarja na racun nogometa. Najvecja novost so bili nedvomno omejeni televizijski prenosi in tako je prvic v zgodovini svetovnih prvenstev slika s švicarskih štadionov potovala širom po svetu. Švicarji so prav tako izdali posebne komemorativne kovance, ki so simbolizirali podobe svetovnega prvenstva. Vsekakor so prav Švicarji zaceli nakazovati, da se da od same organizacije tudi kaj zaslužuti, razvoj nogometa v tej smeri pa je do danes doživel prav epske razsežnosti.

Predsedstvo FIFA je prevzel Belgijec Rodolphe Seeldrayers, ki je tako prevzel vajeti iz rok do sedaj verjetno najvplivnejšega in najzaslužnejšega predsednika vseh casov Julesa Rimeta. Še enkrat vec so spremenili sistem tekmovanja, ki pa tudi to leto ni bil organiziran ravno briljantno. Reprezentance so razdelili v štiri skupine s po štirimi predstavniki, oba najvišje rangirana (nosilca skupin) pa se med seboj nista pomerila. Zanimiva je tudi uvedba spremembe pri sami igri, ki je v veljavi še danes - igralci so prvic nosili na dresih številke!


Nepozabna madžarska konjenica.

Samo prvenstvo so si starejši ljubitelji nogometa nedvomno najbolj zapomnili po ogromnem številu zadetkov (neverjetnih 5,38 golov na tekmo) in po šokantnem slavju Zahodne Nemcije. V knjigi rekordov je prav tako še vedno veljaven rekord, ki je bil postavljen na cetrtfinalni tekmi med Avstrijo in domaco Švico, na kateri so gledalci videli kar 12 golov, koncni rezultat pa je bil 7:5 za Avstrijce. Absolutni favorit tega prvenstva je bila tedaj nenadkriljiva reprezentanca Madžarske, ki je bila pred prvenstvom neporažena kar 4 leta! Moštvo, ki je odšlo v zgodovino poznano kot t.i."zlato moštvo", je dobesedno mlelo vse pred seboj. V kvalifikacijski skupini so kot za malico pometli z Južnimi Korejci, katerim so natresli devet golov, nato pa še popolnoma ponižali Zahodne Nemce z 8:3. Še nikoli v zgodovini prvenstev ni bilo katero moštvo bolj favorizirano, kot so to leta 1954 bili naši severo-vzhodni sosedi. Imena, kot so Czibor, Puskas, Koscis, Hidegkuti in Bozsik, so tedaj predstavljala pravo smetano svetovnega nogometa. Vsi omenjeni igralci so bili clani madžarskega Honveda, ki je bil v tistih letih zagotovo najboljše moštvo v Evropi. Vlogo rezervnega favorita so imeli do tedaj 2-kratni svetovni prvaki Urugvajci, ki so bili še vedno neporaženi na svetovnih prvenstvih (obenem pa so tudi prvic sodelovali na prvenstvu v Evropi).

Že v cetrtfinalu smo bili price pravim poslasticam. Poleg že omenjenega obracuna med Avstrijci in Švicarji je bil pravi spektakel tudi obracun Madžarov in Brazilcev. V eni najbolj brutalnih tekem v zgodovini svetovnih prvenstev, na kateri so bili izkljuceni kar trije nogometaši, so Madžari po podaljških ugnali Carioce s 4:2. Osmoljeni Brazilci se kar niso mogli sprijazniti s tem porazom in tako so se nemiri nadaljevali tudi po koncu tekme.V ostalih dveh tekmah cetrfinala je Zahodna Nemcija premagalo našo rajnko Jugoslavijo, Urugvajci pa so izlocili Angleže. V polfinalu smo videli morda celo najlepšo tekmo v zgodovini prvenstev, na kateri so Madžari odvzeli Urugvajcem krono najboljšega. V tekmi, ki je spravila 70.000 gledalcev v delirij, smo videli pravo poezijo nogometa in prefinjenih, že skoraj umetniških potez. Virtuozi na obeh straneh so prikazali pravi festival trikov, mojstrskih podaj in cudovitih preigravanj, skratka nogometa, ki je danes že izumrl. Madžari so ta festival po podaljških dobili s 4:2 in se po pricakovanjih uvrstili v finale, ki naj bi bil za njih le še formalnost. Nemci so pocasi stopnjevali tempo z zmago 6:1 nad Avstrijo in že prikazali vrline, po katerih se je nemški nogomet kasneje zaznamoval. To so seveda nenehno stopnjevanje forme in neverjetna nepopustljivost, saj so Nemci znani prav po tem, da grizejo vse do konca. Tako sta se oba tekmeca iz kvalifikacijskih skupin zopet srecala v finalu in verjetno bi lahko na prste ene roke prešteli tiste, ki so svoj denar stavili na Elf.


Morlock je takole zabil prvi gol za Nemce v finalu.

Nabito poln štadion Wankdorf v Bernu je bil prica enemu najrazburljivejših finalinih obracunov svetovnih prvenstev sploh. V slabem vremenu, ki ni bilo ravno naklonjenemu spektaklu, sta vseeno obe strani prikazali fantasticno predstavo. Sloviti "galopirajoci majo"' Ferenc Puskas je tekmo zacel v prvi postavi, ceprav ni bil stoodstotno pripravljen. Kljub poškodbi pa je sloviti strelec Madžare v vodstvo popeljal že v 6. minuti, potem ko se je po strelu Koscisa žoga odbila nazaj do Puskasa. Gledalci so že menili, da gledajo ponovitev prejšnje mesebojne tekme, ko je v 8. minuti Sandor Koscis Madžare popeljal v vodstvo že z 2:0. No, že v 10. minuti so bojeviti Nemci znižali preko Morlocka po cudoviti podaji krilnega igralca Schaferja. V 18. mintuti so Nemci že izenacili preko Rahna, ki je zadel po podaji iz kota in hudi napaki madžarskega vratarja Grosicsa. V drugem polcasu Fortuna res ni bila naklonjena našim sosedom. Hidegkuti je zadel precko, Kocsis vratnico, nemški vratar Kohlmeyer pa je bil prav gotovo prvo ime tekme, saj je branil tudi nemogoce. Ko so se že vsi nekako pripravljali na podaljške, je nemška bojevitost dobila epilog. Napadec Rahn je prestregel žogo po napaki branilca Lantosa in z roba kazenskega prostora neubranljivo streljal v desni kot madžarskega gola.

Dve minuti pred koncem je Puskas zadel za 3:3, vendar je sodnik gol razveljavil po sumljivo dosojenem prepovedanem položaju. Madžari so se pritoževali vse do konca tekme, toda s tem niso dosegli veliko. Doživeli so prvi poraz po letu 1950, Nemci pa so s svojo trmo in jekleno voljo dvignili svoj prvi pokal svetovnega prvaka. Ob vratarju Kohlmeyeru in strelcu dveh golov Rahnu je šlo veliko pohval tudi na racun trenerja Seppa Hepbergerja, ki jo takticno perfektno vodil svoje moštvo od zacetka pa vse do konca prvenstva.


Ponosni Nemci s prestižnim pokalom.

Z naslovom najboljšega strelca se je tolažil madžarski zvezdnik Sandor

 NATISNI    
Džeko? Dajte nam Sissoka in Diega!
Udarila se bosta Bayern in Real
Arnautovic se seli v Nemcijo
Köln nima denarja zanj
Schuster bo prevzel Bešiktaš
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Ameriška Samoa je na lestvici Mednarodne nogometne zveze (FIFA) trenutno ena od devetih držav, ki nima niti ene tocke in zaseda šele skromno 199. ...

Ekskluzivno: Meho Kodro
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje