Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Angleži niso poceli nic drugega kot nabijali žogo cim dlje od svojih vrat in z vso mocjo tolkli po naših nogah.
Patrick Vieira
29. maj 2006
 NATISNI
Francija 1938
Uredništvo

Francija je leta 1938 gostila še zadnje svetovno nogometno prvenstvo pred izbruhom dolge in krvave druge svetovne vojne.

Ceprav so minila kar štiri leta, pa se FIFA in nogometne zveze britanskih držav še vedno niso sklenile dogovora, tako da je tudi leta 1938 svetovno prvenstvo minilo brez omenjenih reprezentanc. Ponovno pa je manjkalo kar nekaj mocnih južnoameriških ekip, za kar gre zahvala FIFA, ki je požrla obljubo, da bo prvenstvo izmenicno gostila druga celina in organizacijo po Italiji zaupala še Franciji.

Tako tudi takrat na prvenstvo ni bilo Urugvaja, prvega svetovnega prvaka, Brazilija pa je bila edina južnoameriška reprezentanca, ki je nastopila na turnirju. Španije ni bilo zaradi državljanske vojne, Avstrija pa je kljub uvrstitvi odstop odpovedala - nekateri njeni nogometaši so nato igrali za Nemcijo. Tekmovalni sistem se glede na leto 1934 ni spremenil, tako da so reprezentance med seboj še vedno tekmovale po turnirskem sistemu. Skupno je v Franciji nastopili 15 reprezentanc, kar je pomenilo, da je bila ena izbrana vrsta prosta v prvem krogu in ta sreca je doletela Švedsko. Prvi krog je bil izredno izenacen, saj se je kar pet od sedmih tekem koncalo po podaljških oziroma so jih morali celo ponoviti. Poglejmo rezultate: Švica 3:3 Nemcija (v ponovljeni tekmi zmaga Švice s 4:2), Kuba 3:3 Romunija (v ponovljeni tekmi zmaga Kube z 2:1), Ceškoslovaška 3:0 Nizozemska, Francija 3:1 Belgija, Madžarska 6:0 Indija, Italija 2:1 Norveška in Brazilija 6:5 Poljska. Najvecje presenecenje prvega kroga so bili zagotovo igralci Kube, ki so si v svojem prvem in edinem nastopu na svetovnem prvenstvu z odlicno igro proti Romuniji zagotovili nastop v drugem krogu. Tam so jih nasproti stali spociti Švedi, ki so nogometašem iz dežele cigar zabili kar osem zadetkov! V drugem krogu je bilo konec prvenstva tudi za domacine Francoze, katere so z izidom 3:1 premagali aktualni svetovni prvaki Italijani, še vedno pod vodstvom slovitega Vittoria Pozza. Madžari so z izidom 2:0 premagali Švicarje, gotovo najbolj razburljivo in zanimivo pa je bilo v zadnji tekmi med Brazilijo ter Ceškoslovaško, katero so nekateri poimenovali kar bitka v Bordeauxu - kot posledica izjemno grobe igre. Tekma se je koncala z izidom 1:1, tekmo pa je moralo predcasno koncati kar pet igralcev. Brazilca Precopio in Machado ter Ceh Riha so bili izkljuceni, Nejedly in Planicka, dva najboljša ceškoslovaška igralca, pa sta morala tekmo predcasno koncati zaradi poškodbe. Brez omenjenih igralcev Ceškoslovaška v povratni tekmi ni imela pravih možnosti, spopad pa je z golom v zadnji minuti odlocil Roberto (2:1).

Polfinale je postregel z dvema izjemno zanimivima tekmama. V prvi so briljirali Madžari, ki so Švede porazili kar s 5:1 in to kljub temu, da so Skandinavci povedli že v prvi minuti tekme. V Marseilleu je tekmo Italija – Brazilija zaznamovala odlocitev brazilskega selektorja, ki v ekipo ni uvrstil Leonidasa, najboljšega strelca prvenstva. Slednji naj bi proti Italijanom pocival za finalno tekmo, nacrte pa sta presamozavestnim Južnoamericanom prekrižala Colaussi in Meazza. Slednji je zadel iz enajstmetrovke, pa ceprav mu je tik pred strelom pocila elastika na hlacah in je moral slednje med tekom držati z levo roko. Vratar ni imel možnosti, da bi obranil njegov strel. V tekmi za tretje mesto je Leonidas le nastopil in z dvema zadetkoma svoji državi prinesel zmago proti Švedski (4:2). Z enakim izidom se je koncala tudi finala tekma, v kateri sta se pomerili dve naši sosedni reprezentanci.

Mnogi so za favorite smatrali Madžare, ki so na poti do finala prejeli le en gol, zabili pa so jih kar trinajst. Na drugi strani je italijanski vratar prejel tri zadetke, njegovi napadalni kolegi pa so jih zabili 'le' sedem. Kljub tej statistiki pa so Azzurri prvi povedli, potem ko je v 15. minuti svoj tretji gol na prvenstvu dosegel Gino Colaussi. Madžari so si hitro opomogli, saj je Titkos izenacil vsega dve minuti kasneje. Prvi polcas se je ob odlicni igri koncal v korist Italijanov, saj so preko Piole in še enkrat Coluassija povedli s 3:1. V drugem polcasu so Italijani z odlicno obrambo popolnoma nevtralizirali Madžare, pa ceprav so ti prek Sarosija izid znižali na 2:3 v 70. minuti. Po doseženem zadetku so se Madžari popolnoma odprli v želji po izenacenju, kar je izkoristil legendarni Silvio Piola, ki je z drugim golom na tekmi prinesel svoji reprezentanci drugi zaporedni naslov svetovnih prvakov - za razliko od prvega tokrat povsem zasluženo. Najboljši strelec prvenstva je bil z osmimi zadetki brazilski napadalec "crni  panter" Leonidas.

 NATISNI    
Arsenal lovi Pjanica
Santini bo pomocnik
Briand bo zabijal za Lyon
Desailly ne verjame v rojake
Imeli so ga za opico
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Sanjsko, a hkrati sila težko je biti trener v arabskem svetu. Kadar tvoje moštvo zmaguje, te vsi nosijo po rokah, si veliki junak in draga darila kar...
EKSKLUZIVNO: Ivica Olic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje