Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Ce sam jaz vreden milijone evrov, potem je Eduardo da Silva vreden vsaj milijardo.
Ante Rukavina
29. maj 2006
 NATISNI
Italija 1934
Uredništvo

Štiri leta po prvem svetovnem prvenstvu, katerega je uspešno organiziral Urugvaj, je FIFA za naslednjega prireditelja izbrala Italijo.

Naši sosedi se imajo za to cast najbolj zahvaliti razvpitemu fašisticnemu voditelju Benitu Mussoliniju, ki je vnovcil svoje veze in tako "preprical" vodilne pri FIFA. Toda tudi to, da je bila Italija gostiteljica, ni bilo dovolj za njihov avtomaticen nastop na prvenstvu. Italija je morala v kvalifikacijah premagati Grcijo (4:0), kar so vodilni možje sprejeli z velikimi olajšanjem in se kasneje dogovorili, da po novem državi, ki gosti prvenstvo, ni potrebno igrati kvalifikacij.

Na prvenstvu pa ni bilo Urugvaja, branilca naslova, ki v Italijo ni hotel pripotovati iz protesta, ker vecina najmocnejših evropskih ekip ni želela potovati v Urugvaj na prvo svetovno prvenstvo. Tako je Urugvaj še vedno edina država v vsej zgodovini prvenstva, ki ni branila osvojenega naslova. Prav tako pa niso nastopile države z britanskega otoka, saj med FIFA in otoškimi državami ni bilo odnosa, s katerim bi sklenili neko skupno tocko in tako omogocili nogometašem Anglije, Škotske, Severne Irske in Walesa, da bi nastopali v Italiji – ce bi se tja seveda sploh uvrstile. FIFA je za drugo svetovno prvenstvo prvic uvedla tudi kvalifikacije, saj je v Italiji želelo nastopiti kar 32 držav, od tega jih je kasneje odpadlo 16. Od kvalificiranih reprezentanc so bile samo štiri neevropske (ZDA, Brazilija, Argentina in Egipt kot prva afriška reprezentanca). Svetovno prvenstvo leta 1934 se je v zgodovino zapisalo še kot prvenstvo, v katerem reprezentance niso bile razdeljene v skupine, pac pa so med seboj igrale po krožnem/pokalnem sistemu. Ce po 90 minutah ni bilo zmagovalca, so igrali podaljšek do 120. minute in ce tudi takrat ni bilo nic odlocenega, so tekmo ponovili naslednjega dne. In ce so se v Urugvaju vse tekme igrale v enem mestu, so Italijani prvenstvo razdelili v vec svojih mest, glavno prizorišce pa je bil Rim, kjer se je odigralo tudi finale.

Domacini so prvenstvo odlicno zaceli in že takoj v prvi tekmi z zmago 7:1 proti ZDA nakazali, da so prvi favoriti za skupno zmago. Razocarali sta južnoameriški reprezentanci, saj se tako Argentina kot tudi Brazilija nista prebili skozi prvi krog. Argentinci so glavni razlog za neuspeh iskali v pomlajeni ekipi, ceš da so jim vse najvecje zvezde speljali Evropejci (takrat so lahko igralci igrali za državo, iz katere je prihajal njihov klub), tako da za gauchose ni nastopal Guillermo Stabile, najboljši strelec prvega svetovnega prvenstva. Prva zvezda prvenstva je bil zagotovo Giuseppe Meazza, nogometaš, po katerem se imenuje milanski štadion, blesteli pa so tudi Raimundo Orsi, Angelo Schiavio (oba Italija), sloviti španski vratar Ricardo Zamora, ceškoslovaški napadalec Oldrich Nejedly, njegov rojak v golu František Planicka… Ravno Nejedly je Ceškoslovaški priboril nastop v finalu, potem ko je s hat-trickom v polfinalu potopil Nemcijo, za namecek pa je s petimi goli postal še najboljši strelec prvenstva.

Oglejmo si na hitro še rezultate po krogih. Italija je, kot smo že omenili, premagala ZDA (7:1), Ceškoslovaška Romunijo (2:1), Nemcija se ni prevec trudila z Belgijo (5:2), Avstrija je na štadionu Mussolini v Torinu po podaljških odpravila Francijo (3:2), Brazilija je bila brez možnosti na tekmi proti Španiji (1:3), Švica je premagala Nizozemsko (3:2), z istim rezultatom so Argentinci izgubili proti Švedom, za konec pa so Madžari premagali Egipt (4:2). V nadaljevanju je bil najbolj zanimiv obracun gotov tisti med Italijo in Španijo, saj sta se morali obe reprezentanci med seboj pomeriti kar dvakrat. Na prvi je bil izid 1:1, za katerega je bil najvecji "krivec" španski vratar Zamora, na drugi pa je z veliko srece za domacine edini zadetek prispeval Meazza in tako popeljal Azzurre v polfinale. Španci so bili ogorceni predvsem nad sodnikom Mercetom iz Švice. Italijanom je priznal popolnoma nepravilno dosežen gol, Špancem pa regularen zadetek razveljavil. Kasneje so sodnika doživljenjsko suspendirali, a to reprezentanci s Pirenejskega polotoka ni pomagalo. Nasploh so imeli Azzurri na SP 1934 vec kot ocitno moc s strani sodnikov in mnogi prav v tem vidijo najvecji razlog, da je novinar Vittorio Pozzo Squadro popeljal do prve zmage na mondialu. Italijanom so se v polfinalu pridružili Cehoslovaki, ki so premagali Švico z 2:1, Švedi so z enakim izidom izgubili proti Nemciji, identicen pa je bil rezultat tudi na zadnji tekmi med Avstrijo in Madžarsko, katero so dobili naši severni sosedi.

V finale sta se uvrstili Italija, ki je v polfinalu premagala Avstrijo (1:0), ter Ceškoslovaška, ki je bila boljša od Nemcije (3:1). Še pred odlocilno tekmo sta obe poraženi ekipi med seboj obracunali za tretje mesto, boljši pa so bili Nemci, ki so slavili z izidom 3:2. Sama finalna tekma na štadionu PNF v Rimu, kjer se je zbralo 55.000 gledalcev, je postregla z izjemno razburljivo predstavo. Vecino tekme so bili boljši Cehoslovaki, ki pa so svojo premoc kronali šele v 70. minuti, ko je zadel Puc. Nato sta Svoboda in Sobotka zamudila dve neverjetni priložnost, kar je s cudovitim golom v 82. minuti kaznoval argentinski Italijan Orsi. V podaljšku so bili domacini predvsem bolj srecnejši in si z golom Schiavia v 95. minuti priborili svoj prvi naslov svetovnih prvakov. Kot zanimivost povejmo, da je italijanski vratar Gianpiero Combi uresnicil svojo napoved z zacetka tekmovanja in takoj po koncu SP potrdil konec svoje kariere.

Med strelci je na prvem mestu koncal že omenjeni Oldrich Nejedly, ki je zadel petkrat, in tako za en zadetek prehitel Angela Schiavia (Italija) ter Edmunda Conena (Nemcije). Na cetrtem oziroma petem mestu sta bila Raimundo Orsi ter Leopold Kielholz (Švica).

 NATISNI    
Benitez predstavljen 15. junija
Sarma bo morda ostal
Balotelliju je Benitez všec
Lazio zavrnil ponudbo Reala
Tottenham se zanima za Iaquinto
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Irci in Angleži so ostri tekmeci vsakic, ko si nasproti stojita izbrani vrsti v katerem koli ekipnem športu. Ne enim ne drugim še na kraj pameti ne p...
Ekskluzivno: Savo Miloševic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje