Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Izgubili smo zaradi tega, ker nismo zmagali.
Ronaldo
26. junij 2006
 NATISNI
Ukrajinci po enajstmetrovkah
Jure Bohoric (foto: Getty Images)

Ukrajinska reprezentanca je šele po enajstmetrovkah strla odpor Švice. Vsi Švicarji zgrešili z bele tocke, kiks Shevchenka ni bil usoden.

- Osmina finala:

ŠVICA 0:3 UKRAJINA - po streljanju enajstmetrovk (0:0)

ENAJSTMETROVKE: Streller, Barnetta in Cabanas zgrešili za Švico; Ševcenko zgrešil, Milevski, Rebrov in Gusev zadeli za Ukrajino.

Štadion: Rhein Energie v Koelnu. Gledalcev: 44.000. Sodnik: Benito Archundia (Mehika). Rumeni karton: Barnetta.

Švica: Zuberbuehler, Djourou (od 34. Grichting), Magnin, Vogel, Cabanas, Wicky, Frei (od 116. Lustrinelli), Barnetta, Mueller, Yakin (od 64. Streller), Degen. Selektor: Kuhn.

Ukrajina: Shovkovskyi, Nesmachnyi, Tymoschuk, Shevchenko, Shelayev, Gusev, Voronin (od 111. Milevsky), Gusin, Vorobey (od 94. Rebrov), Vashchuk, Kalininchenko (od 75. Rotan). Selektor: Blokhin.

Dinamicna igra v prvem polcasu ni postregla z zadetki. V Koelnu je žogo bolj kot v mreži vleklo v okvirja obeh zadetkov - za Švicarje, ki so igrali brez poškodovanega branilca Philippa Senderosa, je precko vratarja Shovkovskyja s prostega strela stresel Frei, na drugi strani pa je bil Zuberbuehler že na kolenih po strelu Shevchenka z glavo, a ga je prav tako rešila "greda". Shovkovskyi se je moral najbolj potruditi v 13. minuti, ko je njegovo vratarsko znanje preverjal Wicky. Nogometaš Hamburga je sprožil z okoli 23 metrov, ukrajinski cuvaj mreže pa se je stegnil kot panter in žogo odbil v kot. Ce odštejemo nekaj brezkompromisnih štartov na obeh straneh (za razliko od prejšnjih tekem in njegovih kolegov tokrat sodnik Benito Archundia iz Mehike kartonov ni delil kot bombonov), je bilo tudi vse, kar so gledalci videli. "Manjkajo samo goli," so tarnali gledalci na tribunah štadiona Rhein Energie, ki so upali, da se bo v nadaljevanju odprlo tudi napadalcem. Omenimo še to, da se je v 1. polcasu nadaljevala nesreca Švicarjev z obrambnimi nogometaši - zaradi poškodbe je moral iz igro Djourou, ki je igral namesto Senderosa, zamenjal pa ga je Grichting.

Zavzeta igra obeh reprezentanc, v kateri pa je manjkalo priložnosti, se je nadaljevala v drugem polcasu. Napadalci so le s težavo prihajali do strelov, redke žoge, ki so le poletele proti goloma, pa so bile kot po pravilu premalo natancne. V 67. minuti je "cudežni trenutek" skoraj uspel Shevchenko, ki se je pred kazenskim prostorom znebil branilca in mocno ustrelil. Ceprav je Zuberbuehler obstal kot vkopan, pa je imel sreco, saj je okroglo usnje zletelo za las mimo njegove leve vratnice. Slednja ga je "rešila" tudi v 75. minuti, ko je po kotu do strela prišel Gusin. Z glavo je dobro meril, toda bil za nekaj milimetrov premalo natancen in še druga nekoliko nevarnejša akcija v drugem polcasu se je koncala v golavtu. Pesimisticne napovedi tistih, ki so se bali, da po rednem delu ne bo znan zmagovalec, so se uresnicile. Obrambi obeh reprezentanc sta bili precvrsti in izmuceni nogometaši so morali odigrati še dodatnih 30 minut, kar je bil prvi podaljšek na SP v zgodovini za obe reprezentanci.V prvih petnajstih minutah podaljška so se zadetku še najboljše približali Švicarji. Za strel z roba kazenskega prostora se je odlocil Johann Vogel, toda Shovkovskyi je bil še enkrat vec na mestu. Vec kot ocitno je bilo, da so noge vseh 22 nogometašev na koelnski zelenici pošteno izmucene in vonj po prvih enajstmetrovkah na SP 2006 je bil iz minute v minuto mocnejši. V drugem podaljšku se je scenarij iz prvega ponovil, ceprav je bila tekma še vedno dinamicna, nogometaši obeh reprezentanc pa borbeni, kot da bi se obracun šele dobro zacel. Toda to ni bilo dovolj in potnika v cetrtfinale so odlocili streli z bele tocke.

Švicarji so pri enajstmetrovkah povsem razocarali. Ko je prvi strel Zuberbuehler zvezdniku Shevchenku ubranil, so verjetno že mislili, da je zmaga njihova, toda nato so zgrešili tudi vsi trije Švicarji Streller (golman brani), Barnetta (v precko) in Cabanas (golman brani). Na drugi strani so bili Milevsky, Rebrov ter Gusev bolj natancni kot Shevchenko in veliko slavje Ukrajincev se je zacelo. Kot neverjetno zanimivost povejmo, da mora Švica domov kljub temu, da v rednem delu ni prejela niti enega zadetka!


UTRINKI S TEKME NATISNI    
Vrocina onesposobila danskega selektorja
Tudi Nani brez SP
Robben gre na SP!
Nemcija premocna za Bosance
Zickler bo še vztrajal
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Kljub napredku v zadnjih letih ženski nogomet med pravimi ljubitelji te moštvene igre z žogo ne velja za kdo ve kako priljubljenega. Z nogometom mošk...
Ekskluzivno: Igor Budan
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje