Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje nedelja, 9 avgust 2020
Igralcem sem narocil, naj na igrišcu umrejo.
Rafael Benitez
20. junij 2006
 NATISNI
Poljska se je odkupila
Jure Bohoric (foto: Getty Images)

Nogometaši Poljske so se vendarle nekoliko odkupili svojim navijacem, potem ko so v zadnji tekmi na SP 2006 premagali Kostariko.

- Skupina A, 3. krog:

POLJSKA 2:1 KOSTARIKA
24 [0:1] Gomez
33 [1:1] Bosacki
66 [2:1] Bosacki

Štadion: Niedersachsenstadion v Hannovru. Gledalcev: 43.000. Sodnik: Shamsul Maidin (Singapur). Rumeni kartoni: Radomski, Bak, Zewlakow, Baszczynski; Umana, Marin, Gomez, Badilla, Gonzalez.

Poljska: Boruc, Baszczynski, Bak, Bosacki, Smolarek (od 85. Rasiak), Zewlakow, Jelen, Radomski (od 46. Lewandowski), Szymkowiak, Krzynowek, Zurawski (od 46. Brozek). Selektor: Janas.

Kostarika: Porras, Umana, Drummond (od 70. Wallace), Marin, Badilla, Solis, Bolanos (od 78. Saborio), Gonzalez, Centeno, Gomez (od 82. Hernandez), Wanchope. Selektor: Guimaraes.

Ceprav tekma ni odlocala o tem, kdo bo napredoval v osmino finala (obe reprezentanci sta brez možnosti ostali že po uvodnih dveh krogih), sta Poljska in Kostarika prikazali všecno igro. Aktivnejši so bili nogometaši iz Srednje Amerike, ki so tudi povedli, a bili nato kaznovani zaradi dveh slabih posredovanj v obrambi. Junak tekme je bil Bartosz Bosacki, ki se pred današnjo tekmo še nikoli ni vpisal med strelce v reprezentancnem dresu, tokrat pa je zadel kar dvakrat.Prvi gol so gledalci v Hannovru (prevladovali so poljski navijaci) videli v 24. minuti, ko je malce pred robom kazenskega prostora prekršek nad Wanchopom storil Bak. Zalet je vzel Ronald Gomez, silovito ustrelil po tleh, našel luknjo v živem zidu in presenetil tudi poljskega vratarja Boruca. Clanu škotskega prvaka Celtica je žoga ušla med nogama in Kostaricani so se veselili vodstva, ki pa je trajalo le devet minut. Po podaji s kota je v kazenskem prostoru nasprotnega moštva do žoge prišel Bosacki in jo z lepim strelom poslal pod precko ter v mrežo za izenacenje. Toda televizijski posnetek je pokazal, da je sodnik Shamsul Maidin storil napako. Ebi Smolarek je namrec pred strelom spotaknil kostariškega vratarja Porrasa, zato so bili protesti nogometašev v rdecih dresih povsem upraviceni.

33 minut po 33. minuti, ko je Poljska dosegla prvi zadetek, se je ceta Pawla Janasa znova veselila. Krzynowek je z okoli 25 metrov mocno ustrelil z levico, Porras pa je žogo le odbil v kot. Tam je do nje znova stekel Krzynowek, podal na drugo vratnico, kjer je najvišje skocil Bosacki. Brez moci sta bila tako Wanchope kot vratar Porras in branilec Lech Poznana je še drugic zatresel mrežo Kostarike. V 82. minuti se je zdelo, da se bo tekma koncala z remijem 2:2. Wanchope je lepo prišel pred gol Boruca, ga še lepše priigral, toda sodnik je bil pazljiv in opazil, da je bil legendarni napadalec v casu podaje žoge v prepovedanem položaju. Tako je Kostarika SP 2006 koncala s tremi porazi, Poljska pa si je z zmago v zadnjem krogu zalepila obliž na bolece rane po vnovicnem razocaranju na mondialu.


UTRINKI S TEKME NATISNI    
Vrocina onesposobila danskega selektorja
Tudi Nani brez SP
Robben gre na SP!
Nemcija premocna za Bosance
Zickler bo še vztrajal
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Sir Stanley Matthews je leta 1956 postal prvi evropski nogometaš leta, še posebej zanimiv pa je podatek, da je starosta angleškega nogometa ta presti...
Kerlon - genij ali zabavljac?
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje