Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje nedelja, 8 december 2019
Bramall Lane je duša angleškega nogometa. Navijaci so velicastni, ko vzklikajo Fuck off, Mourinho.
Jose Mourinho
19. junij 2006
 NATISNI
El Nino zrežiral preobrat
Klemen Kos (foto: Getty Images)

Španci so se dolgo casa mucili z borbenimi in discipliniranimi Tunizijci, nato pa je v drugem polcasu vajeti v svoje roke vzel fenomenalni Fernando Torres.

- Skupina H, 2. krog:

ŠPANIJA 3:1 TUNIZIJA
[0:1] Mnari
[1:1] Raul
[2:1] Torres
[3:1] Torres – 11m

Štadion: Gottlieb-Daimler stadion v Stuttgartu. Gledalcev: 50.000 Sodnik: Simon (Brazilija) Rumeni kartoni: Puyol, Fabregas (oba Španija), Ayari, Trabelsi, Mnari, Jaidi, Jaziri(vsi Tunizija)

Španija
: Casillas, Ramos, Pablo, Puyol, Pernia, Alonso, Senna (od 46. Fabregas), Xavi, Luis Garcia (od 46. Raul), Villa (od 56. Joaquin), Torres. Selektor: Luis Aragones

Tunizija
: Boumnijel, Haggui, Jaidi, Ayari (od 57. Yahia), Trabelsi, Mnari, Bouazizi (od 57. Ghodhbane), Chedli (od 79. Guemandia), Namouchi, Nafti, Jaziri. Selektor: Roger LemerreŠpanci so srecanje proti Tunizijcem priceli z zvrhano mero optimizma po odlicni predstavi proti Ukrajini, prvih 45 minut pa je znova pokazalo, da je treba vsako tekmo odigrati ne ozirajoc se na pretekle rezultate. Furia je imela vecji del prvega polcasa žogo v svojih nogah, vendar pa Španci pri zakljucnih strelih niso uspeli resneje ogroziti veterana na tunizijskih vratih Alija Boumnijela. Španci so si prvo lepo priložnosti priigrali že v 5.minuti, ko je Villa z vecje razdalje le za malo zgrešil okvir vrat, Tunizijci pa so v hitrem protinapadu v 8.minuti prišli do prvega zadetka na tekmi. Žogo je v kazenskem prostoru sprejel Ziad Jazizi, lepo podal do Mnarija, slednji pa je v drugem poskusu premagal nemocnega Casillasa, ki je sprva uspel ubraniti njegov prvi strel. Španci so po prejetem zadetku nadaljevali z napadalno in precej domiselno igro, vendar pa navkljub številnim podajam in aktivni igri vseh nogometašev niso uspeli nevarneje sprožiti proti tunizijskim vratom. V hitrih protinapadih so bili Tunizijci celo bolj nevaren nasprotnik, najvec zmede pa je v španske obrambne vrste vnašal bocni branilec Trabelsi, ki je nekajkrat s svojimi pobegi lepo izkoristil »prazno« špansko levo stran. Tik pred iztekom prvega polcasa so Španci ponovno mocneje pritisnili proti tunizijskim vratom, v 44.minuti pa so se Tunizijci sprva po strelu Torresa in nato še udarcu Xabija Alonsa iz kota uspeli rešiti. V prvem polcasu sta obe reprezentanci pokazali tudi svoj drug obraz; Španci tistega bolj cemernega, Tunizijci pa so z odlicno igro lepo presenetili.

Španski selektor Aragones je drugi polcas pricel kar z dvema novima nogometašema, v igro pa je poslal mladega Fabregasa in kapetana Raula, kar se je tekom igre izkazalo za odlicno odlocitev. Furia tudi na zacetku drugega polcasa nikakor ni našla poti do tunizijskih vrat, pri tem pa velja pohvaliti branilca Hagguija in Jaidija, ki sta se odlicna kosala z vsemi španskimi napadalci. Ko je že mariskdo pomislil na veliko presenecenje, pa je Španija naposled uspela prebiti tunizijsko vrsto, potem ko je v 72.minuti po strelu Torresa Raul odbito žogo spravil za hrbet Boumnijela. Zadetek je »zlomil« borbene Tunizijce, ki so v teh kriznih minutah placali še davek naivnosti, saj je le štiri minute kasneje po izvrstni podaji ponovno odlicnega Fabregasa zadel še drugi veliki up španskega nogometa Fernando Torres. Po drugem zadetku Tunizijci niso vec zbrali moci, da bi se spravili v enakovreden boj s Španci, ki so popolnoma zagospodarili na igrišcu in ponovno prikazali igro, ki vsaj pred nadaljevanjem prvenstva obeta zares veliko. V 89.minuti je hitri Torres zapravil stoodstotno priložnost v neposrednem obracunu z Alijem Boumnijelom, minuto kasneje pa je danes odlicni brazilski sodnik Simon upraviceni pokazal na belo tocko po prekršku Yahie nad Torresom v kazenskem prostoru. El Nino je uspešno pretvoril najstrožjo kazen v zadetek in se tako sam zavihtel na vrh lestvice strelcev letošnjega SP s tremi zadetki.

Španija je danes pokazala kar dva obraza. Po bledi igri v prvih 70-ih minutah je marsikdo podzavestno že obujal tiste za Špance bolj neprijetne spomine s velikih prvenstev, v nadaljevanju pa je furia pokazala, da se odlicno znajde tudi pod pritiskom, kar je nedvomno nadvse pomembna lastnost pred nadaljevanjem prvenstva. Španci so se z današnjo zmago uvrstili v drugi krog, današnja predstava pa je dokoncno ustolicila novega španskega nogometnega kralja Fernanda Torresa, ki zaenkrat dokazuje, zakaj velja za enega najbolj obetavnih napadalcev na svetu. Tunizijcem gre cestitati za borbeno igro, žal pa tudi 70 minut vrhunskega branjenja ni dovolj za nepopustljivo furio, ki ocitno pocasi pridobiva tudi tisti pravi obraz zmagovalcev.


UTRINKI S TEKME:


 NATISNI    
Pedro in Xavi podaljšala z Barco
Guardiola mora placati
Španija v odlicni formi
Higuain podaljšal z Realom
Afera s premijami tudi v Španiji
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Življenje v Neaplju nikoli ni bilo lahko. Zgodovinsko mesto na jugu Italije, staro že vec kot 2.500 let, ki ima kar uradno nekaj manj kot milijon pre...
Ekskluzivno: Ivan Klasnic
Nogomanija d.o.o. © 2019 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje