Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje torek, 18 januar 2022
Financiramo trideset milijonov Olimpiji, recimo za košarko, trideset milijonov denimo Svobodi, nogometnemu prvoligašu, ki ga je Ljubljana ponovno dobila.
Danica Simcic
19. junij 2006
 NATISNI
Švica boljša od Toga
Andraž Rožman (foto: Getty Images)

Švica je v drugem krogu skupine G svetovnega prvenstva premagala Togo, ki  tako nima vec možnosti za uvrstitev v osmino finala.

- Skupina G, 2. krog:

TOGO 0:2 ŠVICA
16 [0:1] Frei
88 [0:2] Barnetta

Štadion
: Westfalen v Dortmundu. Gledalcev: 65.000. Sodnik: Amarrilla (Paragvaj). Rumeni kartoni: Salifou, Adebayor, Romao; Vogel.

Togo: Agassa, Tchangai, Nibombe, Forson, A. Toure, Dossevi (od 69. Senaya), M. Toure (od 87. Malm), Agboh (od 25. Salifou), Romao, Abdel Kader, Adebayor. Selektor: Pfister.

Švica
: Zueberbuehler, P. Degen, Mueller, Senderos, Magnin, Vogel, Barnetta, Cabanas (od 77. Streller), Wicky, Gygax (od 46. H. Yakin), Frei (od 87. Lustrinelli). Selektor: Kuhn.

Švica je v drugem krogu skupine B premagala Togo in se na prvem mestu izenacila z Južno Korejo, s katero se bo pomerila v zadnjem krogu predtekmovanja, ko bo Togo, ki nima vec možnosti za uvrstitev v osmino finala, igral proti Franciji.Tekma je bila nekaj casa pod vprašajem, za kar so poskrbeli reprezentanti iz afriške države. Ker jim domaca zveza ni izplacala denarja za premije, niso nameravali odigrati tekme, a so se v zadnjem trenutku, ko je posredovala FIFA in so bojda dobili nekaj denarja, vendarle zaigrali. Razprtije v zadnjih dneh prav gotovo niso dobro vplivale na nogometše iz zahodne Afrike, a se to ni prevec poznalo na njihovi igri. Kmalu po prvem sodnikovm žvižgu so Africani dvakrat zapretili proti golu Pascala Zueberbuehlerja, nato pa so pobudo prevzeli Švicarji, ki so imeli vec casa žogo v svojih nogah in kmalu povedli. Po desnem boku je prodrl Magnin, podal v sredino, kjer je Barnetta spustil žogo do Alexandra Freia, ta pa je rutinirano zatresel mrežo. Nato so Združeni narodi, kot klicejo Švicarje, še nekajkrat zapretili, kar je bil zadosten znak, da je v igri Toga nekaj potrebno spremeniti. Selektor Otto Pfister je ukrepal tako, da je v igro poslal Salifouja, iz nje pa potegnil Agboha. Kasneje se je izkazalo, da je Nemec, ki je pred dnevi zapustil klop Toga, a se kmalu vrnil, ravnal pravilno. Njegovi varovanci so igrali vse bolje in bili prek Emmanuela Adebayorja  ter predvsem Mohameda Kaderja nevarni, a zadetka v prvem delu niso dosegli, za kar jih je morda prikrajšal sodnik Amarrila. V 35. minuti je ob posredovanju enega izmed švicarskih branilcev Adebayor padel v kazenskem prostou, Paragvajec pa igre ni prekinjal in najverjetneje storil napako.

Tudi na zacetku drugega polcasa je Togo jasno nakazal, da se ne namerava zadovoljiti s porazom, a, kot se je izkazalo kasneje, za kaj vec ni imel znanja in srece. Adebayor in soigralci so se trudili, poskušali z napadi, vendar so bili pri tem premalo organizirani, medtem ko so imeli Švicarji lepše priložnosti. Prvo "zakljucno žogo" za zmago je v 53. minuti zapravil Frei, ki je zgrešil z nekaj metrov, nekaj minut kasneje pa je imel še lepšo priložnost Hakan Yakin. Švicar s turškimui koreninami je bil sam pred vratarjem Agassajem, ki je strel ubranil. Do konca tekme se slika na igrišcu ni spremenila - Togo je poskušal z napadi in predložki v kazenski prostor, kjer proti švicarskim "stolpom" ni imel možnosti, nogometaši iz dežele sira in cokolade pa so iz protinapadov prihajali do priložnosti. Pri tem so bili do 88. minute neuspešni, takrat pa je usodo Toga zapecatil Barnetta, ki je z lepim in natancnim strelom žogo usmeril v vratnico, od katere se je odbila v gol.


UTRINKI S TEKME

 NATISNI    
Robben bo igral proti Danski
Brazilci so se naucili kletvic
Nemir v francoski reprezentanci
Ilic: Angleži, pricakujte težave
Angleški obožuje kartone
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Leta 1994 je navijac West Ham Uniteda Steve Davies doživel nekaj nepozabnega - dobil je priložnost za igranje v dresu svojega priljubljenega kluba...

Ekskluzivno: Igor Budan
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje