Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje torek, 18 januar 2022
Potrebno se je navaditi na to, kar pa ni lahko. Ampak bolje, da imajo ljudje Slavena Bilica za jebaca, kot pa za pedra. Meni so govorili marsikaj, a sem se navadil.
Miroslav Blaževic
17. junij 2006
 NATISNI
ZDA presenetile Italijo
Andraž Rožman (foto: Getty Images)

Nogometaši Italije in ZDA so se pomerili v drugem krogu predtekmovalne skupine E in remizirala z 1:1. Zelo razburljiva tekma in trije rdeci kartoni.

- Skupina E, 2. krog

ITALIJA 1:1 ZDA
22 [1:0] Gilardino
27 [1:1] Zaccardo (ag)

Štadion: Fritz Walter v Kaiserslauternu. Gledalcev: 46.000. Sodnik: Larrionda (Urugvaj). Rumeni kartoni: Totti, Zambrotta; Pope. Rdeci kartoni: De Rossi (Italija) 28.; Mastroeni 45, Pope 47. (oba ZDA).

Italija: Buffon, Zaccardo (od 54. Del Piero), Nesta, Cannavaro, Zambrotta, Perrotta, Pirlo, De Rossi, Totti (od 35. Gattuso), Gilardino, Toni (od 62 Iaquinta). Selektor: Lippi.

ZDA: Keller, Cherundolo, Pope, Onyewu, Bocanegra, Mastroeni, Reyna, Donovan, Dempsey (od 62. Beasley), Convey (od 52. Conrad), McBride. Selektor: Arena.
 
Gledalci v Kaiserslauternu so videli verjetno najbloj razburljiv obracun v dosedanjem poteku svetovnega prvenstva. Americani so na zacetku prevzeli pobudo, prodirali prek obeh bocnih položajev (bolj so bili dejavni po desni strani) in prek Conveya ter predvsem Dempseya poslali številne predložke v kazenski prostor. Da Italijani niso prav nic spominjali na reprezentanco, ki je v prvem krogu z odlicno igro premagala Gano, je ocitno ob pogledu na razmerje v posesti žoge v 18 minuti - 55:45 za ZDA (ob koncu polcasa 52:48). Kljub premoci Jenkijev so povedli Italijani. Zopet dobro razpoloženi Andrea Pirlo je na desni strani izvajal prosti strel, žogo je poslal pred gol, kjer so ameriški branilci storili napako, ker so nepokritega pustili Gilardina.

Napadalec Milana je žogo rutinirano z glavo poslal v mrežo in poskrbel, da so Azzuri izkoristli prvo priložnost za zadetek. Navijaci z Apeninskega polotoka so verjetno mislili, da bodo njihovi junaki po svoji stari navadi s preracunljivo igro tekmo mirno pripeljali do nove zmage, a so se ušteli. V 27. minuti je Zaccardo po predložku v italijanski kazenski prostor tako nespretno posredoval, da je zgrešil celo žogo, ki se je od stojne noge branilca Palerma odbila v gol. S tem razocaranj med Tifozi še ni bilo konec. Le minuto kasnje je Daniele De Rossi brutalno in namerno s komolcem v obraz udaril McBrida, ki mu je iz licnice zacela teci kri. De Rossi je dobil rdeci karton, Americani pa so nadaljevali z napadi. Najbližje zadetku je bil Mastreoni, ki je poskusil s 25 metrov, in za las meril previsoko, medtem ko so Italijani edini zametek obetavne akcije sestavili v 31. minuti, ko Toni ni znal vnovciti podaje Pirla. V zadnjih trenutkih polcasa je sledil še en šok. Mastreoni je le za malenkost manj grobo kot pred tem De Rossi posredoval v dvoboju s Pirlom in si tudi on zasluženo prislužil rdeci karton.

Tudi drugi polcas je bil napet kot najbolj razburljive kriminalke. Americani so v 47. minuti ostali še brez Popa, ki je dobil drugi rumeni karton, v igro je prišel Del Piero in vse je bilo pripravljeno za italijansko kanonado proti golu, ki ga je branil Keller. Ko so nekaj trenutkov kasneje Americani zadeli vratnico svojega gola, se je zdelo, da se bo v drugem delu res plesalo po taktu Azzurrov, a se je potek tekme obrnil v drugo smer. Americani se niso ozirali na zaostanek v številu igralcev na igrišcu, ampak so uspešno zustavljali napade Italijanov, ki so na treutke delovali nezainteresirano, in izpeljali nekaj hitrih ter nevarnih akcij. V 63. minuti je Beasley ob pomomoci McBrida, ki je bil v prepovedanem položaju, dosegel gol. Sodnik Larrionda iz Urugvaja, ki je svoje delo opravil brez napak, je zadetek upraviceno razveljavil. Proti koncu tekme je Italija vse bolj napadala, a so bili pri tem igralci v modrih dresih prepocasni. Dve priložnosti je imel Del Piero, ki je bil prvic sam pred Kellerjem, drugic pa poskusil od dalec, a je ameriški vratar oba strela ubranil. V zadnjih desetih minutah so Italijani nasprotnike stisnili v njihov kazenski prostor, kjer je nekajkrat vladala velika gneca, a je Azzurri niso znali izkoristiti in Americani so se veselili prve tocke na tem svetovnem prvenstvu, s katero so ohranili možnosti za napredovanje v osmino finala.


UTRINKI S TEKME
 NATISNI    
Benitez predstavljen 15. junija
Sarma bo morda ostal
Balotelliju je Benitez všec
Lazio zavrnil ponudbo Reala
Tottenham se zanima za Iaquinto
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Ce navijace nekdanjega angleškega velikana Nottingham Foresta pobarate, katerega nogometaša iz njihove zgodovine najbolj sovražijo, je odgovor že ...

Intervju: Robert Prosinecki
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje