Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje sobota, 4 julij 2020
Zadnjic sem se ga napil pred petimi leti. Sploh nisem vedel zase in morali so me odnesti domov. Od takrat pijem alkohol zelo zmerno.
Eduardo Da Silva
17. junij 2006
 NATISNI
Portugalska napredovala
Matej Pate (foto: Getty Images)

Portugalska je v drugem krogu skupine D z 2:0 premagala Iran in se že uvrstila v osmino finala. Strelca sta bila Deco in mladi Cristiano Ronaldo.

- Skupina D, 2. krog:

PORTUGALSKA 2:0 IRAN
63 [1:0] Deco
80 [2:0] Cristiano Ronaldo (enajstmetrovka)

Štadion
: Commerzbank-Arena v Frankfurtu. Gledalcev: 48.000. Sodnik: Poulat (Francija). Rumeni kartoni: Pauleta, Deco, Costinha (vsi Portugalska); Nekounam, Madanchi, Kaebi, Golmohammadi (vsi Iran).

Portugalska
: Ricardo, Miguel, Carvalho, Meira, Valente, Costinha, Maniche (od 67. Petit), Figo (od 88. Simao), Deco (od 80. Tiago), Ronaldo, Pauleta. Selektor: Scolari

Iran
: Mirzapour, Kaebi, Golmohammadi (od 89. Bakhtiariazadeh), Rezaei, Nosrati, Teymourian, Nekounam, Mahdavikia, Karimi (od 65. Zandi), Madanchi (od 66. Khatibi), Hashemian. Selektor: Ivankovic

Portugalski se ni ponovil spodrsljaj s prejšnjega prvenstva, ko je leta 2002 obstala v predtekmovanju, in si je že pred zadnjim krogom, v katerem se bo pomerila proti Mehiki, zagotovila napredovanje v osmino finala. V ekipo Luisa Felipeja Scolarija se je vrnil Deco, kar se je izkazalo za odlocilno.Vezist Barcelone Deco je bil nevaren že v prvi minuti srecanja, a se je v kazenskem prostoru Irana nekoliko zapletel in priložnost je splavala po vodi. V 10. minuti so Portugalci spet zapretili, a je Miguel prevec okleval in zapravili še drugo priložnost, da bi prešli v vodstvo. Že minuto kasneje je sreco poizkusil Costinha, a je strel zletel mimo iranskih vrat, v 13. minuti pa je poizkus Deca z osmih metrov odlicno obranil vratar Irana Mirzapour. V 29. minuti je Luis Figo, ki je bil spet zelo razpoložen z igro, poslal predložek pred iranska vrata, kjer je bil najvišji Carvalho, a je strel branilca londonskega Chelsea zletel mimo gola. Pet minut kasneje je poizkus Cristiana Ronalda z glavo na golovi crti zaustavil branilec Hossein Kaabi, le minuto kasneje pa je strel zvezdnika Manchestra Uniteda švignil mimo. Minuto pred koncem prvega dela igre pa so Portugalci, ki so povsem nadzorovali potek igre, a bili neucinkoviti, zapravili še eno veliko priložnost. Pred iranska vrata je nekoliko z desne strani sam prišel Miguel, a je njegov strel nasprotnikov vratar ubranil in odbil v kot. Izid se ni spremenil in reprezentanci sta na odmor odšli rezultatsko poravnani.

Drugi polcas so prav tako podjetneje zaceli evropski podprvaki. V 55. minuti je sreco preizkusil Cristiano Ronaldo, a je njegov strel vratar Mirzapour obranil. Pet minut kasneje je brez težav ukrotil še slab poizkus Figa s 25 metrov, v 63. minuti pa je bil brez moci. Figo je dobil žogo na levi strani kazenskega prostora in žogo podal proti sredini, kjer jo je sprejel Deco in iz prve mocno udaril proti golu. Neubranljiv strel in vodstvo z 1:0. Po zaostanku so nekoliko na plin pritisnili tudi Iranci, ki so sicer igrali sila nepodjetno, in v 69. minuti skorajda izenacili izid. Portugalski branilec Meira je naredil napako in pred vratarjem Ricardom se je nekoliko z leve strani sam znašel Rasoul Khatibi, a streljal mimo gola, v 78. minuti pa je strel z glavo Ferydoona Zandija ubranil Ricardo. Že v naslednjem napadu je padla koncna odlocitev. Figo je prodrl v kazenski prostor Irana, preigral branilca Golmohammadija, a ga je slednji zrušil in francoski sodnik Poulat je brez oklevanja pokazal na belo tocko. Najstrožjo kazen je uspešno izvedel Cristiano Ronaldo in tekma je bila odlocena. V zadnjih desetih minutah bi lahko Portugalci še potrdili zmago, lepo priložnost je imel Pauleta, medtem ko je bil gol Ronalda upraviceno razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, a se izid ni spremenil. Portugalska vrsta se bo v zadnjem krogu pomerila še proti Mehiki in potreboval zgolj remi, da potrdi prvo mesto v skupini.


UTRINKI S TEKME: NATISNI    
Portugalska premocna za Mozambik
Zvezdniški selektorji
Anglija premocna za lokalni klub
Zaradi sinove bolezni ob SP
Donovan se napoveduje v dobri luci
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Miroslav Blaževic je trener, ki je Hrvaško leta 1998 popeljal do njenega najvecjega uspeha, in sicer presenetljivega tretjega mesta na svetovnem prve...
Rdeci vrag že 20 let
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje