Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 3 julij 2020
Ko sem Otta Barica videl s soncnimi ocali, sem imel takoj slab obcutek. Vedel sem, da z njimi ne bo videl kaj se dogaja na igrišcu. Ob polcasu jih je sicer snel, a ni nic pomagalo.
Miroslav Blaževic
14. junij 2006
 NATISNI
Nemški junak je Neuville
Andraž Rožman (foto: Getty Images)

Nemcija je z golom rezervista Oliverja Neuvilla v 91. minuti v drugem krogu skupine A premagala Poljsko in si na stežaj odprla vrata osmine finala.

- Skupina A, 2. krog:

NEMCIJA 1:0 POLJSKA
91 [1:0] Neuville

Štadion:
Westfalen. Gledalcev: 65.000. Sodnik: Luis Medina Cantalejo (Španija). Rumeni kartoni: Ballack, Odonkor, Metzelder; Krzynowek, Sobolevski, Boruc. Rdeci karton: Sobolevski (75.).

Nemcija:
Lehmann, Friedrich (od 64. Odonkor), Metzelder, Mertesacker, Lahm, Schneider, Frings, Ballack, Schweinsteiger (od 77. Borowski), Klose, Podolski (od 71. Neuville). Trener: Klinsmann.

Poljska:
Boruc, Zewlakow (od 83 Dudka), Bak, Baszczynski, Bosacki, Radomski, Jelen (od 90. Brozek), Sobolewski, Krzynowek (od 77. Lewandowski), Zurawski, Smolarek. Trener: Janas.

Nemški nogometaši so si z zmago nad Poljsko že zagotovili nastop v osmini finala. Edini gol je v 91. minuti dosegel rezervist Oliver Neuville, ki je tako kronal veliko premoc Nemcije v drugem polcasu.

Ker bi Poljakom le zmaga ohranila realne možnosti za uvrstitev v osmino finala, so nogometaši v rdecih dresih kmalu po prvem sodnikovem žvižgu jasno pokazali, da ne nameravajo izgubiti drugic zapored. V zacetnih minutah so poskušali ogroziti gol, ki ga je branil Jens Lehmann, a so bili pri tem neucinkoviti, njihova pobuda pa ni trajala dolgo. Vajeti so kmalu v svoje roke prevzeli domacini, ki so z napadalno igro nadaljevali do konca tekme. Da so bili Nemci tokrat za razred boljši, je jasno ob pogledu na statistiko (streli na gol: 16:5, koti 10:4, posest žoge: 62:38 – vse v prid Nemcije), zato kljub temu, da so gol dosegli v zadnjih minutah pri zmagi sreca ni imela glavne besede. V prvem polcasu sta imela najlepši priložnosti Poljaka v dresu Nemcije. Najprej je po podaji enega izmed boljših na igrišcu Philippa Lahma s strelom z glavo zgrešil Miroslav Klose, nato pa je Elf izpeljal izjemno akcijo. Žoga je zaokrožila od Podolskega, do Schweisteigerja in Lahma ter se vrnila k Podolskemu, ki je bil sam pred vratarjem Borucem, a za je las zgrešil.


Oliver Neuville je prebil poljski obrambni zid.

Po medlem zacetku drugega dela so kmalu na igrišcu ponovno zagospodarili trikratni svetovni prvaki. Ceprav so Poljaki zapretili preko Jelena, ki je sprožil edini nevarnejši strel v drugem polcasu za goste, so Nemci stvari hitro postavili na svoje mesto. Njihova premoc je bila še bolj ocitna, potem ko je v 75. minuti Sobolewski dobil drugi rumeni karton in si prislužil predcasno prhanje. Ce so si do takrat Poljaki drznili pripraviti nekaj zametkov obetavnih akcij, na kaj takšnega nato niso mogli niti pomisliti. Nemcija je mocno pritisnila, si ustvarila precej priložnosti, najbolj razburljivo pa je bilo v zadnjih minutah. Najprej so domacini v 90. minuti iz enega napada iztržili dve vratnici. Okvir vrat je po podaji Lahma najprej zadel Klose, nato pa odbito žogo v precko poslal Ballack. Ko se je zdelo, da bodo Poljaki vendarle prišli do tako želene tocke, sta na sceno stopila rezervista. V sredino je podal mladenic Odonkor, žogo pa v gol potisnil veteran Neuville in poskrbel za slavje na nemških ulicah.


UTRINKI S TEKME:

Nemcija je zmagala na krilih odlicnega obcinstva v Dortmundu.


Lukas Podolski (desno) je igral proti državi, kjer se je rodil.


Kapetan Michael Ballack je junaško vodil svojo barko.


Poljska je od 75. minute ostala z igralcem manj.


Ena od številnih zapravljenih priložnosti Nemcev.


Boj za žogo je bil neizprosen.


Eden od redkih poizkusov Poljakov, da dosežejo gol.


Odlocilni trenutek. Strel Oliverja Neuvilla in goool ...


Veselje v nemškem taboru je bilo nepopisno.
 NATISNI    
Nemci zaceli z zmago
Prepozno prebujenje Poljakov
Džeko? Dajte nam Sissoka in Diega!
Udarila se bosta Bayern in Real
Arnautovic se seli v Nemcijo
Köln nima denarja zanj
Schuster bo prevzel Bešiktaš
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Inigo Arteaga se v zgodovino nogometa ni vpisal kot eden najboljših vratarjev vseh casov. Njegova kariera je bila vse prej kot blešceca, kljub temu p...
Ekskluzivno: Meho Kodro
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje